Bucea la un an de la eliberare

0
0
Publicat:

Cu un an în urmă a fost eliberată de ocupanţii ruşi localitatea Bucea din apropiere de Kiev, ocazie cu care au fost descoperite multe prezumtive crime de război. Cum evoluează cercetările? Rude ale victimelor relatează.

Investigarea crimelor din Bucea trenează fiindcă făptaşii sunt greu de identificat
Investigarea crimelor din Bucea trenează fiindcă făptaşii sunt greu de identificat

Valentina Sen a fost împuşcată mortal de ocupanţii ruşi pe 25 martie 2022 în curtea casei sale din Bucea, o suburbie a Kievului. Trupul ei neînsufleţit a zăcut acolo până când armata ucraineană a eliberat localitatea, pe 31 martie 2022.

Tetiana, fiica pensionarei ucise la vârsta de 69 de ani, a fost în primele săptămâni de la debutul invaziei ruse în Ucraina la mama ei. Dar în ziua în care a fost împuşcată nu se mai afla acolo, fiindcă cu o zi înainte ea şi copilul ei fuseseră evacuaţi la Kiev. Iar Valentina Sen a refuzat să-şi părăsească locuinţa şi să-i însoţească.

"Mama mea a murit din pricina hemoragiei"

După cum s-a descoperit ulterior, unii vecini au văzut ce i s-a întâmplat Valentinei. Ea s-a dus să umple nişte bidoane cu apă pe strada Sklosavodska, unde atunci erau postaţi soldaţi ruşi. În aceeaşi zi ei au pătruns în curtea casei ei şi au deschis pur şi simplu focul.

"Au ucis în fiecare zi cel puţin doi oameni în curţile lor. Mama mea tocmai vorbea cu cineva la telefon când i-a văzut pe ruşi şi a auzit focuri de armă. De frică a luat-o la fugă şi a reuşit să intre în casă, dar un glonţ a nimerit-o prin uşă şi i-a perforat ficatul. Mama mea a murit din pricina hemoragiei", a declarat Tetiana, fiica Valentinei. Toate aceste amănunte ea le-a aflat de la vecini.

Tetiana ţine în mâini portretul mamei sale, Valentina Sen (Imagine: Viktoria Pokatilova/DW)
Tetiana ţine în mâini portretul mamei sale, Valentina Sen (Imagine: Viktoria Pokatilova/DW)

A trecut un an de când i-a fost ucisă mama, dar Tetiana încă nu a fost chestionată de organele de anchetă. Familia nici nu ştie dacă au fost iniţiate cercetări. Numai o dată, în aprilie 2022, procurorii l-au chestionat pe fiul ei. El a găsit-o pe bunica sa fără suflare, după ce armata ucraineană a eliberat localitatea. Mai târziu, tot el şi-a îngropat cu mâinile sale bunica într-un mormânt pe care l-a săpat în localitate.

Execuţie în pădure

Ceva asemănător a păţit anul trecut şi Serhii, localnic din Bucea. Tatăl său, Oleksandr Iaremici, a fost ucis pe 25 martie de ruşi, cu puţin timp înainte de eliberarea regiunii Kiev. El distribuise alimente unor localnici din Bucea, în apropierea unui post de control al armatei ruse. Opt dintre prietenii săi fuseseră ucişi la începutul aceleiaşi luni pe strada Iablunska, iar Oleksandr a avut aceeaşi soartă la două săptămâni diferenţă, în urma unei percheziţii la domiciliu.

Militarii ruşi au găsit la tatăl său un telefon mobil, povesteşte Serhii, pe care acesta îl folosise cu puţin timp înainte. La capătul percheziţiei, soldaţii ruşi l-au luat cu ei pe Oleksandr Iaremici şi l-au dus într-o pădure unde l-au împuşcat.

Serhii a relatat despre uciderea tatălui său, Oleksandr Iaremici (Imagine: Viktoria Pokatilova/DW)
Serhii a relatat despre uciderea tatălui său, Oleksandr Iaremici (Imagine: Viktoria Pokatilova/DW)

Între timp a fost deschis oficial un proces penal pentru crimă. Serhii a încercat vreme de un an să intre în contact cu autorităţile pentru a se informa cu privire la stadiul anchetei. Întâi s-a efectuat o exhumare şi s-au strâns dovezi. Apoi, după câteva luni, procurorul de caz a fost înlocuit, povesteşte Serhii. Abia cu puţin timp în urmă a fost şi el, în sfârşit, chestionat.

"Lucrurile avansează cu greu, dar există totuşi progrese. Ei relatează ce au făcut deja şi care este următorul pas. Este un proces care se anunţă îndelungat. Nu cred că se va încheia peste un an", a declarat Serhii.

Multe indicii că a fost vorba de crime de război

Parchetul General al Ucrainei a numărat aproape 11.000 de crime de război, comise de armata rusă numai în regiunea Kiev. 700 dintre acestea au fost înregistrate în localitatea Bucea. Între timp au fost demarate mai bine de 7000 de procese penale. 118 suspecţi şi alte 50 de persoane au fost judecate în contumacie, dintre care patru au fost deja condamnate.

Parchetul districtului Kiev a comunicat că anul trecut regiunea a fost cercetată de investigatori ai serviciului secret al Ucrainei, SBU, sprijiniţi de poliţişti. Au fost efectuate exhumări şi au fost prelevate probe pentru procesele aflate pe rol. Organele de anchetă au fost ajutate de voluntari, şi astfel s-a strâns o cantitate mare de date privind prezumtive crime de război.

Imagine de groază din Bucea, imediat după eliberare (Imagine: Vadim Ghirda/AP/picture alliance)
Imagine de groază din Bucea, imediat după eliberare (Imagine: Vadim Ghirda/AP/picture alliance)

Anchetele trenează fiindcă este greu să identifici făptaşii, susţin procurorii. Iar arestarea lor este practic imposibilă. "Ţelul principal în această fază a anchetelor este culegerea completă a dovezilor şi depoziţiilor martorilor. Adesea reuşim să aflăm identitatea unui criminal de război sau a altuia în urma interogatoriilor la care sunt supuşi prizonerii de război ruşi", a declarat Oleh Tkalenko, adjunctul procurorului-şef din regiunea Kiev. El a adăugat că prizonierii de război spun de bună voie numele făptaşilor, care adesea se laudă cu câţi civili au ucis, torturat sau abuzat.

Daţi în căutare la nivel internaţional

Tkalenko a declarat de asemenea că Parchetul şi-a propus să-i trimită în judecată pe mulţi dintre suspecţi încă pe parcursul acestui an, în ciuda cercetărilor anevoioase şi a dovezilor fragmentare, în vederea condamnării lor. "După aceea, persoana în cauză va fi dată în căutare la nivel internaţional. Ucraina a semnat o serie de acorduri internaţionale privind extrădarea unor astfel de infractori. Sperăm că unii dintre ei vor fi arestaţi în străinătate şi aduşi aici, pentru a-şi ispăşi pedeapsa încă în timpul războiului. După victoria noastră îi vom găsi pe toţi ceilalţi", a declarat Tkalenko

Procurorul Oleh Tkalenko este convins că toţi făptaşii vor da socoteală
Procurorul Oleh Tkalenko este convins că toţi făptaşii vor da socoteală

Pe lângă anchetele care se desfăşoară în interiorul Ucrainei, alte 20 de state din întreaga lume au iniţiat procese împotriva crimelor de război comise de ruşi, conform legislaţiei lor naţionale. Recent, Curtea Penală Internaţională de la Haga a eliberat mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi al Mariei Lvova-Belova, însărcinata pentru drepturile copiilor din Federaţia Rusă, cei doi fiind suspectaţi că au deportat copii ucraineni în Rusia.

Viktoriia Pokatilova - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite