America exclude companii chineze din piaţă, Beijing-ul amplifică mesajele Moscovei, iar ambasadele se pregătesc de… Sărbătoarea Primăverii. China la zi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ministrul de Externe Rus, Serghei Lavrov, în presa chineză: „Am auzit în schimb ameninţări venite la adresa noastră din partea Occidentului”.
Foto: Ministrul de Externe Rus, Serghei Lavrov, în presa chineză: „Am auzit în schimb ameninţări venite la adresa noastră din partea Occidentului”.

În materialul de astăzi al revistei presei „China la zi”, vă prezentăm o serie de materiale din presa chineză, relevante pentru atmosfera de acolo înainte de vizita Preşedintelui Vladimir Putin în China.

Presa din Beijing devine zilele acestea un amplificator al mesajelor Federaţiei Ruse, practic, pe orice temă. Este important de urmărit, din acest punct de vedere, rezultatele vizitei Preşedintelui Putin la Beijing, o vizită care reiterează scenariul vizitei din 2015, desfăşurată tot sub auspiciile unei presiuni majore pe relaţia Occident – Rusia. Deplasarea la Beijing a preşedintelui rus după fiecare confruntare cu Vestul devine un pattern de politică externă. Vom reveni pe larg cu rezultatele vizitei.

Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziţia oficială şi oficioasă a Chinei) vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

Declaraţii oficiale şi articole. Sumar:

  • Excluderea companiei chineze Unicom de pe piaţa americană (declaraţie de presă)
  • Ministrul rus de Externe: Rusia nu va ameninţa nicio ţară. (articol)
  • Ministrul rus de externe îndeamnă SUA să răspundă cât mai curând posibil la problemele de securitate. (articol)
  • Oficialii din Rusia şi Ucraina ar putea discuta direct în cadrul reuniunii în „Formatul Normandia”. 8.500 de soldaţi americani sunt în alertă. (articol)
  • Ambasadele şi consulatele chineze din diferite ţări organizează recepţii cu ocazia Sărbătorii Primăverii. (articol)
  • Excluderea companiei chineze Unicom de pe piaţa americană

Reporter Bloomberg: Comisia federală a comunicaţiilor (FCC) din Statele Unite a revocat licenţa unei filiale China Unicom de a opera în SUA din motive de securitate naţională. Există tot mai multe dovezi care atestă că transportatorii de stat chinezi reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii reţelelor de telecomunicaţii din SUA, iar această îngrijorare este una crescândă, a declarat Preşedintele FCC. Ce are de comentat Ministerul de Externe pe această temă ?

a

Foto: China Unicom

a

Zhao Lijian: Am luat act de ştirea respectivă. Pentru mai multe detalii, vă îndemn să vă adresaţi autorităţilor competente.

În principiu, ceea ce vă pot spune este că SUA au revocat autorizaţia unei companii chineze de a opera în SUA pe motiv de „securitate naţională” din nou, fără a oferi dovezi cu privire la o încălcare a legii. SUA au exagerat în mod flagrant conceptul de securitate naţională şi au abuzat de puterea statului pentru a împiedica o companie chineză, ceea ce subminează grav regulile comerciale internaţionale şi lezează drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor globali, inclusiv celor din SUA. Guvernul chinez sprijină companiile implicate în apărarea propriilor interese în conformitate cu legea şi va continua să ia măsurile necesare pentru a proteja ferm drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze.

Sursa: https://www.fmprc.gov.cn/fyrbt_673021/202201/t20220128_10636086.shtml,28 ianuarie 2022.

  • Ministrul rus de Externe: Rusia nu va ameninţa nicio ţară

Pe 18 ianuarie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a purtat un dialog cu ministrul german de externe Annalena Baerbock, aflată în vizită în Rusia.

După încheierea întâlnirii dintre cele două părţi, Lavrov a declarat: „Rusia nu va ameninţa nicio ţară. Este inacceptabil ca aceasta să fie văzută ca una din părţile care instigă în acest conflict. În ceea ce priveşte evoluţiile din Ucraina, nu există nimic altceva în afară Acordului de la Minsk. Rusia nu va da naştere unor conflicte în proximitatea Ucrainei fără să aibă un motiv întemeiat. Aşteptăm în continuare un răspuns din partea Occidentului cu privire la propunerile care vizează garanţiile juridice pe care le solicită Rusia pentru a-şi asigura securitatea. Amânarea acordului de securitate nu va funcţiona. În ceea ce priveşte ameninţarea Occidentului că va impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, partea rusă va lua o serie de măsuri în funcţie de acţiunile întreprinse de Occident. ”

Politizarea proiectului Nord Stream 2 ar fi de asemenea, contraproductivă, a mai subliniat ministrul rus de Externe.

Noi nu ameninţăm nicio ţară cu nimic. Am auzit în schimb ameninţările venite la adresa noastră din partea Occidentului şi le-am exprimat în mod clar partenerilor noştri europeni că este inacceptabil ca Rusia să fie văzută ca parte care instigă acest conflict. Am văzut recent astfel de încercări venite din partea Occidentului şi tot aceste ţări sunt cele care acuză Rusia pentru lipsa progreselor în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acordului de la Minsk.”, a declarat Lavrov.

În aprilie 2014, în regiunea Donbas din estul Ucrainei a izbucnit un conflict armat de amploare între guvernul ucrainean şi forţele armate civile. În urma intervenţiei comunităţii internaţionale, cele două părţi au încheiat acorduri de încetare a conflictului la Minsk în septembrie 2014 şi, respectiv, februarie 2015, însă, din când în când au mai apărut mici dispute.

Începând de anul trecut, Occidentul a exagerat masa trupelor ruseşti aflate la graniţa ruso-ucraineană, susţinând că Rusia intenţionează să „invadeze” Ucraina. De cealaltă parte, Rusia a negat cu fermitate acest lucru, subliniind în mod repetat că înrăutăţirea situaţiei se datorează faptului că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a continuat să invadeze spaţiul de securitate al Rusiei.

s

Foto: Discuţiile Consiliului NATO-Rusia

În decembrie 2021, Rusia a prezentat Statelor Unite ale Americii şi NATO două proiecte de acorduri de securitate, prin care a impus acestora „liniile roşii” pentru a-şi proteja propria securitate.

În perioada10-13 ianuarie 2022, Rusia a purtat un dialog cu SUA, NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) cu privire la securitate, un dialog încheiat fără rezultate concrete.

  • Ministrul rus de externe îndeamnă SUA să răspundă cât mai curând posibil la problemele de securitate

Pe18 ianuarie, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că secretarul american de stat, Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut o convorbire telefonică. Cele două părţi au făcut un schimb de opinii cu privire la o serie de dialoguri dintre Rusia şi SUA, NATO şi Europa pe tema securităţii.

SUA ar trebui să ofere răspunsuri şi explicaţii scrise specifice proiectului de tratat şi acordului de securitate propus de Rusia cât mai curând posibil”, a reiterat Lavrov.

În timpul convorbirii telefonice cu secretarul de stat american, Lavrov l-a îndemnat să pună capăt speculaţiilor potrivit cărora „Rusia este pe cale să invadeze Ucraina” . SUA ar trebui să determine Ucraina să pună în aplicare pe deplin acordul de la Minsk.

Sursa: https://hqtime.huanqiu.com/share/article/46ShAlXKQFA, 19 ianuarie 2022.

  • Oficialii din Rusia şi Ucraina ar putea discuta direct în cadrul reuniunii în „Formatul Normandia”. 8.500 de soldaţi americani sunt în alertă
a

Foto: 8.500 de soldaţi americani sunt în alertă, navele şi avioanele NATO sunt în aşteptare, iar situaţia dintre Rusia şi Ucraina este tensionată la maxim

Pe 24 ianuarie, un consilier al preşedintelui francez Emmanuel Macron a dezvăluit că pe 26 ianuarie, cei mai înalţi oficiali Rusiei şi Ucrainei se vor reuni în „Formatul Normandia”, unde vor putea purta un dialog direct, însă Rusia nu a confirmat încă această informaţie. În aceeaşi zi, Departamentul Apărării al Statelor Unite a declarat că 8.500 de soldaţi americani sunt puşi în alertă pentru a fi dislocaţi în Europa.

Potrivit unei ştiri publicate pe 24 ianuarie de Russia Today, acelaşi consilier a declarat că Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina vor purta discuţii pe tema Ucrainei pe 26 ianuarie, în cadrul reuninii în „formatul Normandia”. Conform acestui format, cele patru ţări vor încerca să găsească o soluţie pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.

Preşedintele francez consideră că încă mai există căi diplomatice pentru a rezolva problema Ucrainei şi pentru a reducere tensiunile dintre Rusia şi Ucraina. În zilele următoare, preşedintele Macron şi omologul său rus vor purta un dialog, a dezvăluit consilierul lui Macron.

Ucraina a confirmat deja participarea la aceste discuţii, iar consilierii diplomatici ai preşedintelui francez şi ai cancelarului german Scholz vor reprezenta Franţa şi, respectiv, Germania. Potrivit unor surse ruse, Dmitri Kozak, şeful adjunct al Preşedinţiei Federaţiei Ruse, va participa la această întâlnire, însă partea rusă nu a confirmat încă, în mod oficial, acest lucru.

Conform aceleiaşi ştiri, Rusia aşteaptă în prezent un răspuns scris din partea Statelor Unite ale Americii (SUA) cu privire la proiectul de tratat, prezentat de Rusia în anul 2021. Departamentul de Stat al SUA a declarat că va oferi un răspuns la acest tratat în cursul acestei săptămâni.

Potrivit unui relatări de presă CNN din data de 24 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA, John Kirby, a dezvăluit că SUA sunt pregătite să ofere sprijin militar Forţei de Răspuns a NATO (NFR) pentru a consolida desfăşurarea , cât şi pentru a oferi un ajutor aliaţilor. Kirby a declarat că aproximativ 8.500 de soldaţi americani sunt în alertă pentru a fi dislocaţi în Europa de Est în orice moment, în cazul în care situaţia dintre Rusia şi Ucraina va degenera. SUA nu au trimis încă trupe în Europa.

Pe 24 ianuarie, preşedintele SUA, Joe Biden, a organizat o videoconferinţă la care au luat parte câţiva lideri europeni, precum preşedintele francez, Emanuel Macron; cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz; preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; preşedintele Consiliului European, Charles Michel; prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson; prim-ministrul Italiei, Mario Draghi; preşedintele Poloniei, Andrzej Duda şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

După ce întâlnirea a luat sfârşit, Biden a declarat că, împreună cu liderii prezenţi a fost stabilit un mod de abordare a ameninţării militare lansate de Rusia la graniţa ruso-ucraineană. Stoltenberg a declarat că „invadarea” Ucrainei de către Rusia, va declanşa un răspuns dur din partea SUA, a Europei şi a NATO.

Potrivit unui ştiri publicate de RIA Novosti pe data de 24 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat că, Rusia speră ca NATO să îndemne Ucraina să nu ia în considerare posibilitatea unei soluţii militare în rezolvarea conflictului ruso-ucrainean. „În acest moment, posibilitatea ca Ucraina să lanseze un conflict militar în estul Ucrainei este mai mare ca niciodată. Tensiunile actuale dintre Rusia şi Ucraina nu se datorează Rusiei, ci acţiunilor Statelor Unite ale Americii, ale Organizaţiei Tratatului Nord Atlantic şi de răspândirea de către acestea a zvonurilor potrivit cărora Rusia este pe cale să „invadeze” Ucraina”.

Sursa: https://m.thepaper.cn/newsDetail_forward_16439668, 25 ianuarie 2022.

  • Ambasadele şi consulatele chineze din diferite ţări organizează recepţii cu ocazia Sărbătorii Primăverii

În întâmpinarea Noului An Chinezesc, asociat Tigrului de Apă, ambasadele şi consulatele chineze din diferite ţări au organizat recepţii la care au fost invitaţi oameni din toate categoriile sociale. În cadrul acestora au fost trecute în revistă realizările şi progresele ambasadelor şi consulatelor din anul care tocmai s-a scurs, iar cei invitaţi şi-au exprimat urările pentru Anul Tigrului şi Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.  Aşteptăm cu nerăbdare noul an şi dorim să îi urăm Chinei cele mai bune gânduri de prosperitate.

Foto: Ambasada şi Consulatele Chinei din Elveţia şi Regiunea Autonomă Xinjiang Uygur au organizat împreună Gala Festivalului de Primăvară „Ice and Snow Love”

a

Ambasada Chinei în Elveţia, Consulatul General Chinez de la Zurich şi Guvernul Popular al Regiunii Autonome Uygur Xinjiang au organizat împreună Gala Sărbătorii Primăverii „Ice and Snow Love”. Petrecerea s-a desfăşurat online şi a început cu programul grupului de dans „Dancing Xinjiang” executat de trupa de dans şi cântec de artă din Xinjiang. Momentul artistic a avut un conţinut bogat, iar urările de Anul Nou au fost transmise prin cântece şi râs.

a

Ambasada Chinei în Belgia împreună cu All-China Federation of Returned Overseas Chinese au organizat în format online Gala Sărbătorii de Primăvară din 2022,  pentru chinezii şi instituţiile chineze din Belgia. Momentul artistic pregătit a fost unul variat, compus din cântece, dansuri, interpretarea la instrumente muzicale şi recitarea de poezii. Fostul prim-ministru belgian Letem a transmis un mesaj video, urându-le prietenilor chinezi Un an nou fericit!.

Ambasada Chinei în Nicaragua a organizat şi ea o recepţie online cu această ocazie şi a rulat un scurtmetraj pe tema Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, urmat de un videoclip al concertului de Noul An Chinezesc - „O primăvară debordantă”. Yu Bo, liderul ambasadei Chinei în Nepal, a transmis urări de Anul Nou tuturor chinezilor din Nepal în numele întregului personal al ambasadei Chinei.

Pentru a împărtăşi dorul de casă cu reprezentanţi din toate categoriile sociale din Turcia, chinezi din străinătate, instituţii finanţate de chinezi, cât şi studenţi străini, Ambasada Chinei în Turcia a organizat, la rândul ei, o gală online cu ocazia Noului An Chinezesc. Momentul artistic a fost unul spectaculos, în cadrul acestuia fiind transmise cele mai bune urări pentru Anul Tigrului.

Un alt eveniment de tipul acesta a fost organizat de Ambasada Chinei în Egipt. Cu ocazia Sărbătorii Primăverii, Ambasadorul chinez, Liao Liqiang, a transmis urările sale tuturor chinezilor din Egipt. Numeroasele realizări ale Chinei în anul 2021, cât şi cea de-a 65-a aniversare de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi Egipt sărbătorită în acelaşi an au fost menţionate în discursul acestuia. Chinezii din toate categoriile sociale din Egipt au transmis tuturor, prin intermediul unui video, prosperitate patriei-mame, fericire şi bunăstare pentru toţi cetăţenii chinezi.

Ambasada Chinei în Polonia a organizat şi ea o sărbătoare online, iar spectacolele culturale orânduite cu multă atenţie de ambasadă şi compatrioţii chinezi din Polonia au fost difuzate online. Ambasadorul chinez în Polonia, Sun Linjiang, împreună cu reprezentanţii diplomaţilor de la ambasadă, chinezii din Polonia, reprezentanţii întreprinderilor finanţate de chinezi şi reprezentanţii studenţilor chinezi străini s-au adunat pentru a sărbători Noul An Chinezesc şi pentru a întâmpina Jocurile Olimpice de iarnă.

Ambasadele Chinei din Bosnia şi Herţegovina şi din Mozambic, precum şi consulatele generale din Jeddah, Arabia Saudită, Sydney, Australia şi Kolkata, India au ţinut recepţii şi diverse activităţi în grup cu ocazia aceluiaşi prilej.

Sursa: https://world.huanqiu.com/article/46cm5G9XFMa , din data de 31 ianuarie 2022.

***

Traducere: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana-Maria Ghinea, Yu Zhan.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite