Aici, Radio Europa Liberă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi vă ofer un alt fragment din volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor“: capitolul „Aici, Radio Europa Liberă!“

În timp ce Nicolae Ceauşescu pregătea ultimele zvâcniri ale regimului său represiv, majoritatea românilor comutaseră aparatele de radio pe frecvenţa Europa Liberă. Începând cu 18 decembrie 1989, postul a prezentat situaţia de la Timişoara.

Din 20 decembrie, mesajele anticeauşiste s-au înmulţit. Iată o parte din conţinutul jurnalelor de ştiri de la Europa Liberă, din ziua în care Ceauşescu instituia starea de necesitate la Timişoara.

Cuvântul scriitorului Eugen Ionescu la Paris: „Sunt alături de voi, vă doresc libertate!"

O bandă imprimată cu împuşcăturile de la Timişoara, în care se aud rafale de arme automate, a fost difuzată toată ziua. Se aud inclusiv lovituri de tun şi un ţipăt de femeie. (Ulterior, ziaristul Emil Hurezeanu a recunoscut că banda cu împuşcături a fost o diversiune.)

Apelul doctorului Vasile Flutzer, preşedinte al Comitetului Român pentru Drepturile Omului: „Ostaşii români nu trag în fiicele şi fiii poporului!"

20 decembrie 1989, miting de protest în Piaţa Odeon din München: Doru Braia, militant pentru drepturile omului, îi cere lui Ceauşescu să plece.Comunicat al agenţiei iugoslave Taniug: „În România a fost declarată starea de necesitate. Răniţii sunt lăsaţi să moară, nefiind îngrijiţi, iar ulterior sunt îngropaţi în gropi comune".

Este citat postul de radio de la Sofia: „La Bucureşti se văd pe străzi patrule militare din ce în ce mai numeroase".

Este difuzat şi un bilanţ macabru: 4.500 de morţi la Timişoara. (O uriaşă minciună!)În cursul emisiunilor au mai fost anunţate şi manifestaţii de protest ale românilor din Occident.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite