Cea mai gustoasă ciorbă de frunze de podbal. Cu ce o acreşti şi cum îi dai un plus de savoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de podbal cu afumătură FOTO Mircea Groza

Cunoscută mai mult ca plantă medicinală, frunzele sale fiind folosite cu precădere pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, podbalul este utilizat, în unele zone ale ţării, şi în bucătărie, în salate, ciorbe, supe ori pentru învelirea sarmalelor.

Podbalul este o plantă ierboasă extrem de răspândită, ce creşte în zonele de deal şi munte, pe soluri umede, pe malurile râurilor, prin râpe şi şanţuri. Frunzele se pot folosi şi în pregătirea unei preparate gustoase. 

Celebrul gastronom Mircea Groza a cules din satele sălăjene reţeta ciorbei de podbal, pentru care avem nevoie de  ingrediente specifice unei ciorbe normale, însă şi de o sumedenie de verdeţuri.


Ingrediente ciorba de podbal

- o bucată de afumătură cu os, 

- doi morcovi, o ceapă, 

- două rădăcini de păstârnac, 

- 3-4 căţei de usturoi, 

- frunze de podbal, 

- verdeţuri: ştevie, macriş, ceapă verde,usturoi verde, leuştean, mărar,

- zer.


Mod de preparare ciorba de podbal

Spălaţi bine afumătura, opăriţi-o, apoi puneţi-o la fiert în apă rece. Spumaţi ori de câte ori este nevoie. Când carnea este pe jumătate gătită, adăugaţi zarzavatul întreg şi usturoiul şi lăsaţi să fiarbă în continuare, până când carnea se desprinde uşor. Săraţi doar dacă este nevoie. Strecuraţi zeama, iar carnea o tăiaţi cubuleţe.

Tocaţi mărunt o legătură de ceapă verde şi trei fire de usturoi verde, iar partea albă o căliţi în ulei, adăugând-o apoi în ciorbă. Puneţi în oală şi codiţele verzi tăiate şi continuaţi fierberea. Frunzele se pun în zeamă respectând ordinea: podbal, ştevie şi macriş, având în vedere că acesta din urmă se găteşte foarte repede.

Verificaţi din nou de sare şi la final turnaţi zerul pe care l-aţi dat în clocot cu leuşteanul tocat. După gust, puteţi înlocui zerul cu o îngroşală făcută din smântână şi făină. Daţi un plus de savoare mâncării cu mărar verde tocat.
Poftă bună!

Vă mai recomandăm şi:

Cum să faci o ciorbă uşoară şi răcoroasă, de vară. Reţeta unui preparat pe bază de agrişe

Cum pregătim delicioasa supă de raţă cu razalăi. Secretele unui preparat simplu, dar apetisant

Mai multe pentru tine:
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Motivul halucinant pentru care Emmanuel Macron a apărut cu pantofi cu două numere mai mari. Imaginile sunt reale și au încins Internetul
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste