Cum păstrezi corect mâncarea în frigider ca să nu mai ajungă la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vi se întâmplă des să cumpăraţi mâncare doar pentru ca apoi să o aruncaţi din cauză că nu aţi apucat să o consumaţi, o reorganizare a frigiderului vă poate ajuta să faceţi economii.

Un român aruncă, în medie, câte 180 de kilograme de mâncare în fiecare an, arată statisticile. În fiecare zi, ajunge la gunoi o jumătate de kilogram de mâncare gătită, dar şi produse care nici nu au fost scoase din ambalaj. La fel se întâmplă în întreaga lume, unde o treime din alimente ajung să fie distruse.

Se poate face economie la mâncare foarte uşor, printr-o simplă reorganizare a frigiderului. „Începeţi cu rafturile de sus. Deschideţi toate cutiile şi ambalajele pentru a vedea ce alimente aveţi în frigider. Verificaţi data expirării fiecărui produs şi aruncaţi tot ce este stricat sau arată dubios“, recomandă Donna Smallin Kuper, autorul cărţii „Cum să faci ordine şi să câştigi bani imediat“, citată de publicaţia americană „The Huffington Post“.

Distribuirea pe rafturi

De obicei, uşa frigiderului este compartimentul în care se înregistrează temperaturi mai ridicate. Urmează rafturile de sus, iar cele de jos au o temperatură mai scăzută. Alimentele care nu necesită preparare termică, precum condimentele sau sosurile pentru salate, pot fi păstrate pe rafturile de pe uşă, iar mâncarea gătită şi alimente precum iaurtul şi toate celelalte lactate – pe rafturile de sus.

Spaţiul din zona inferioară a frigiderului ar trebui alocată unor alimente precum carnea sau fructele de mare, care se păstrează întotdeauna la temperaturi mai scăzute. Sertarele de jos ale frigiderului menţin umiditatea, ceea ce le face perfecte pentru depozitarea legumelor şi fructelor.

Nu ţineţi totul la rece

Nu îngrămădiţi toate alimentele din casă în frigider. Sticlele nedesfăcute de apă, ceai (din comerţ), suc, dar şi borcanele neîncepute de muştar şi ketchup nu au nevoie de păstrare la rece. „Aerul rece trebuie să poată circula în frigider. Altfel, alimentele se vor altera înainte de vreme“, atrage atenţia Donna Smallin Kuper.

Depozitaţi inteligent mâncarea rămasă

În loc să puneţi toată mâncarea rămasă într-un singur vas, împărţiţi-o în mai multe porţii şi depozitaţi-o în mai multe caserole. În felul acesta, la următoarea masă, nu veţi mai încălzi toată mâncarea. În plus, dacă rămâneţi fără bani la un moment dat, puteţi lua foarte uşor mâncarea la serviciu, pentru masa de prânz. Ar fi bine să puneţi pe caserole un bileţel cu data la care a fost gătită mâncarea respectivă. Ea nu trebuie păstrată mai mult de trei-patru zile.

Păstraţi separat legumele şi fructele

Majoritatea frigiderelor au două lăzi pentru legume şi fructe, iar pentru a le păstra cât mai mult timp, ar fi bine să le depozitaţi separat. Fructele emană etilenă, un gaz incolor şi inodor care are rolul de a stimula coacerea lor – motiv pentru care este denumit şi „hormonul coacerii“.

Fructele care produc cea mai mare cantitate de etilenă sunt merele, caisele, piersicile, pepenele galben şi smochinele. Dacă acestea sunt depozitate în preajma unor legume, etilena emanată le vor grăbi coacerea şi le vor altera mai devreme. Printre legumele care nu ar trebui să intre în contact cu fructele care degajă etilenă se numără: broccoli, conopida, castraveţii, ardeiul gras, morcovii, mazărea, legumele cu frunze, varza, dar şi verdeţuri precum pătrunjelul.

Nu spălaţi vegetalele înaintea depozitării

Dacă vreţi să păstraţi mai mult timp legumele şi fructele la frigider, nu ar trebui să le spălaţi de cum intraţi cu ele în casă. Depozitaţi-le în lăzile frigiderului aşa cum sunt şi spălaţi-le atunci când le consumaţi sau le folosiţi la gătit, mai recomandă Donna Smallin Kuper.

Cât timp se păstrează vegetalele în frigider

Ideal ar fi să mâncăm legumele şi fructele cât sunt foarte proaspete şi să le păstrăm cât mai puţin timp în frigider, pentru că nu vom pierde astfel nutrienţii. Din păcate, nu întotdeauna avem timp să le gătim sau, pentru că nu ajungem în fiecare zi la piaţă ori la hipermarket, le cumpărăm în cantitate mai mare.

Iată care este timpul recomandat de depozitare în frigider:

2-3 zile: banane, căpşuni, cireşe, zmeură, broccoli, ciuperci, fasole verde, avocado, unele verdeţuri (mărar, busuioc);

4-5 zile: struguri, ananas, castraveţi, dovlecei, vinete, salată verde;

O săptămână: pepene roşu, caise, piersici, pere, lămâi, portocale, prune, roşii, ardei gras, conopidă, spanac, praz, varză de Bruxelles, unele verdeţuri (pătrunjel, mentă);

Peste o săptămână: mere, dovleci, ceapă, usturoi, cartofi, varză, morcovi, sfeclă, ţelină.

Mai multe pentru tine:
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent