VIDEO „Saving Mr Banks“, o poveste despre lumea nu atât de magică Disney

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tom Hanks şi Emma Thompson
în „Saving Mr Banks“ FOTO outnow.ch
Tom Hanks şi Emma Thompson în „Saving Mr Banks“ FOTO outnow.ch

Pelicula „Saving Mr Banks: În căutarea poveştii“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Tom Hanks şi Emma Thompson fac un cuplu actoricesc de excepţie pentru a spune povestea din spatele ecranizării celebrului volum „Mary Poppins“.

Bona „buclucaşă“ care „aterizează“ din cer cu o umbrelă şi cântă o melodie despre un cuvânt fără sens, „supercalifragelisticexpialidocius“, este prietena multor generaţii de copii. 

Însă minunata Mary Poppins (interpretată în filmul cu acelaşi nume de Julie Andrews) a avut de parcurs un drum până la cer şi-napoi pentru a ajunge pe marele ecran. Căci povestea din spatele ecranizării arată culisele lumii magice Disney, culise în care magia este înlocuită de pragmatism.

Când fiicele lui Walt Disney (Diane şi Sharon Mae, fiică adoptivă) l-au pus să promită că va ecraniza cartea lor favorită, „Mary Poppins“, a autoarei australiene P.L. Travers, acesta nu s-ar fi gândit că va avea nevoie de 14 ani pentru a-şi îndeplini promisiunea.

În eforturile sale de a obţine drepturile de autor, Disney se va lovi de încăpăţânarea autoarei, deloc dispusă s-o cedeze uşor Hollywodului pe dădacă magică.

Însă, la un moment dat, situaţia financiară o va obliga să vină în vizită la Los Angeles, pentru a vedea planurile de ecranizare ale lui Walt Disney. În 1961, timp de două săptămâni, legendarul regizor şi producător se va chinui s-o convingă pe autoare că viziunea sa este cea mai bună pentru ca Mary Poppins să prindă viaţă şi pe marele ecran.

O lume minunată în care veţi găsi...

Încăpăţânata scriitoare a cedat drepturile de autor abia după 14 ani, după ce Walt Disney i-a arătat scenariul filmului. La începutul anilor ’60, când au avut filmările, Travers şi Disney s-au contrazis de nenumărate ori în legătură cu realizarea filmului.

În memoria lui Walt Disney, studiourile care îi poartă au lansat în SUA, pe 20 decembrie pelicula „Saving Mr Banks: În căutarea poveştii“. Cu o distribuţie de excepţie – Tom Hanks (Walt Disney) şi Emma Thompson (P.L. Travers), „Saving Mr Banks“ este, în bună parte, şi o peliculă biografică. Totuşi, filmul a creat deja controverse, pentru că omite unele aspecte negative din viaţa lui Walt Disney, inclusiv faptul că acesta era un fumător înrăit, fapt care i-a cauzat şi cancerul la plămâni, boală ce i-a fost, în final, fatală.

Regizor, producător, animator, scenarist, de 22 de ori câştigător al premiului Oscar, Walt Disney (1901 - 1966) a lăsat în urma sa nu doar un imperiu, ci şi unele dintre cele mai îndrăgite personaje din desene animate, care au hrănit visele unor generaţii întregi de copii. Disney şi echipa sa au creat filme celebre şi personaje personaje, inclusiv pe cel pe care majoritatea îl consideră alter ego-ul său, şoricelul Mickey Mouse. El a fost, totodată, un personaj controversat, iar una dintre „petele“ carierei sale constă în acuzaţiile de antisemitism şi rasism care i s-au adus de-a lungul timpului.

Recent, aceste lucruri au fost aduse în prim-plan de actriţa Meryl Streep. Aflată la gala National Board of Review Awards, unde i-a înmânat marţi Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din „Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii“, Meryl Streep l-a numit pe Disney misogin, rasist şi antisemit.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite