FOTO VIDEO Walt Disney, omul care a transformat realitatea în fantezie
0„Lăsaţi aici ziua de azi şi intraţi în lumea zilei de mâine şi a fantaziei“. Aceasta este inscripţia de la intrarea în Disneyland, locul în care cei mici şi cei mari, deopotrivă, păşesc pe un tărâm de poveste. Adulat sau controversat, Walt Disney, care se năştea pe 5 decembrie 1901, a lăsat în urma sa nu doar un imperiu, ci şi unele dintre cele mai îndrăgite personaje din desene animate, care au hrănit visele unor generaţii întregi de copii.
În memoria lui Walt Disney, studiourile care îi poartă numele vor lansa pe 20 decembrie pelicula „Saving Mr Banks“, care spune povestea din spatele realizării celebrului film clasic „Mary Poppins“. Cu o distribuţie de excepţie – Tom Hanks (Walt Disney) şi Emma Thompson - „Saving Mr Banks“ este, în bună parte, şi o peliculă biografică.
Totuşi, filmul a creat deja controverse, pentru că omite unele aspecte negative din viaţa lui Walt Disney, inclusiv faptul că acesta era un fumător înrăit, fapt care i-a cauzat şi cancerul la plămâni, boală ce i-a fost, în final, fatală.
Însă moştenirea pe care a lăsat-o în urmă „Unchiul Walt“, aşa cum i se spunea, este imensă.
Regizor, producător, animator, scenarist, de 22 de ori câştigător al premiului Oscar, Walter Elias Disney a fost fiul Florei şi al lui Elias Disney şi s-a născut în Chicago, pe 5 decembrie 1901. A avut trei fraţi şi o soră, iar alături de unul dintre fraţi, Roy O. Disney, a fondat studioul Walt Disney Productions. A devenit unul dintre cei mai cunoscuţi producători de film din lume iar compania sa are acum venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari.
Un inovator în domeniul animaţiei, Walt Disney a creat, alături de echipa sa, unele dintre cele mai cunoscute personaje şi filme animate din toate timpurile, de la Mickey Mouse (considerat alter ego-ul său), Donald şi Pluto, la „Albă ca Zăpada“ (proiectul a fost numit „nebunia lui Disney“), „Mica Sirenă“, „Cartea junglei“ şi „Cei trei purceluşi“.
De altfel, ziua de 16 octombrie 2013 a marcat aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea The Walt Disney Company, iar celebrul şoricel Mickey Mouse are şi el venerabila vârstă de 85 de ani. Chiar şi în ziua de astăzi, personajul este sinonim cu numele lui Walt Disney. Pentru aproape 20 de ani, din 1928 când a fost inventat, vocea ascuţită a lui Mickey a fost asigurată de Walt Disney însuşi, dar din anul 1946, atunci când a devenit mult prea preocupat pentru a continua, iar vocea sa de fumător înrăit s-a îngroşat, rolul i-a revenit lui Jimmy MacDonald, şeful departamentului de efecte de sunet. Acesta l-a interpretat pe şoricel între 1947 şi 1977. Cu timpul, Mickey Mouse a devenit unul dintre cel mai uşor recognoscibile personaje de desene animate din lume, mai ales pentru „ţinuta“ uşor atipică: şort de culoare roşie, pantofi galbeni şi mănuşi albe.
Personalitate marcantă, Walt Disney a fost, totodată, un personaj controversat, iar una dintre „petele“ carierei sale constă în acuzaţiile de antisemitism şi rasism care i s-au adus. Exemple în acest sens stau chiar nevinovatele personaje animate din producţiile Disney. De pildă, lupul cel rău din „Cei trei purceluşi“ poartă haine evreieşti, iar Mickey Mouse îşi pictează pe faţă, într-unul dintre filmuleţe, o mască neagră. În celebra „Carte a junglei“ este o scenă în care Mowgli îi spune ursului Baloo că speciile diferite nu pot trăi împreună.
În ultimii ani, însă, studiourle Disney au avut o atitudine „corect politică“ şi au creat prima prinţesă de culoare, Tiana.
Walt Disney a murit de cancer pulmonar pe 15 decembrie, 1966, cu cinci ani înaintea deschiderii parcului de distracţii Walt Disney World din Florida.