„Din culisele cinematografiei“. Cum a devenit peste noapte actor activistul de partid Lazăr Vrabie: Era atotputernic, pretindea orice rol pe care şi-l dorea! 0

Un film despre istoria Partidului Comunist Român s-a regăsit în planurile tematice ale cinematografiei încă din anii ‘60. Nu întâmplător, Titus Popovici şi Francisc Munteanu au început să lucreze la un scenariu denumit „Puterea“ în vara anului 1968, la scurt timp după ce Nicolae Ceauşescu i-a reabilitat public pe Lucreţiu Pătrăşcanu şi Ştefan Foriş.

„Din culisele cinematografiei“. Cum a devenit peste noapte actor activistul de partid Lazăr Vrabie: Era atotputernic, pretindea orice rol pe care şi-l dorea! Vezi comentarii 0

„Din culisele cinematografiei“. „Reconstituirea“, trăită de Ernest Maftei: „Mi-am tocat toţi banii. Cu tricolorul pe masă şi cu sticla. Găsisem o fătucă, numai ţâţe şi cur...“

„Din culisele cinematografiei“. „Reconstituirea“, trăită de Ernest Maftei: „Mi-am tocat toţi banii. Cu tricolorul pe masă şi cu sticla. Găsisem o fătucă, numai ţâţe şi cur...“

Filmările peliculei „Reconstituirea“, care a fost realizată în 1968, interzisă în 1969, lansată în ianuarie 1970 fără publicitate şi premieră de gală şi interzisă din nou, în decursul aceluiaşi an, s-au desfăşurat în timpul invaziei Cehoslovaciei, sub presiunea ştabilor cinematografiei, care începeau să-şi dea seama de impactul pe care l-ar putea avea filmul.

Un lucru pe care ar trebui să îl înveţe şi românii, sau cel puţin cei care îi conduc pe români: un festival mare de film nu e doar un eveniment unde se uită lumea la marile ecrane, şi nici un prilej de campanie de imagine pentru politicieni. E un business care poate să meargă chiar foarte bine şi un PR excelent.

acum 2 luni · comentarii (2)

Dacă prezenţa fermecătorului Alec Secăreanu (din Minte-mă frumos în Centrul vechi) o ochisem deja în distribuţia unui film englezesc deja premiat la Sundance: God’s Own Country, în foarte nostima şi sofisticata comedie austriacă: Wild Mouse/ Wilde Maus, apare ca personaj, Nicoleta, respectiv Crina Semciuc, care deja a postat că #Rezistă, pe covorul roşu de la Berlinală!

acum 2 luni · comentarii (0)

Capitolul 1. Părea că n-am să mai plec nicicând de la Bucureşti la Berlin, (deşi aveam şi sponsor, pe Rompetrol, fără de care n-aş putea trimite nicio corespondenţă), din pricina vremii, zăpadă ca-n poveşti – de coşmar, de astă dată, racord cu Shining, probabil, care e în program, la ediţia 67-a, crezând iniţial că de asta se anulase zborul AirBerlin.

acum 2 luni · comentarii (0)

Dacă La La Land, marele favorit de anul acesta de la Oscaruri, mizează pe existenţa unor experienţe prealabile de vizionare pentru ca noi să putem completa informaţiile lipsă din film şi ne emoţionăm, eventual să suspinăm sau să lăcrimăm, la comandă, fără ca realizatorii filmului să fi depus prea mare efort, Hacksaw Ridge se situează în extrema opusă.

acum 3 luni · comentarii (0)

Mă gândesc că a sosit timpul s-o facem ca la carte aşa cum o fac specialiştii şi iniţiaţii. Pentru că acasă, tolăniţi, obosiţi, cu mişcări în relanti, nu ne iese bine. Iar în deplasare aşa cum o face toată lumea, e deja monoton. Ca să nu mai spun că ambientul e mereu acelaşi, aceiaşi pereţi, aceleaşi sunete… cum să nu intri, păcatele, în rutină?

acum 5 luni · comentarii (0)

Există o faţetă malignă a mass-media şi a vieţii de jurnalist. Unii jurnalişti nu fac altceva decât să însceneze public poveşti care au scopuri meschine. Tot mai mult în practica media vedem cum minciuna este instituţionalizată. Unii ziarişti mint pentru bani, alţii ne păcălesc din prostie, dar tot mai mult modelul de jurnalism care este cultivat acum nu mai are nimic de a face cu modul autentic şi onest de a face presă.

acum 9 luni · comentarii (25)

Când eram copil, visam să fiu Tarzan. Nu e de mirare, pentru că generaţii întregi de tineri din toată lumea cresc cu acest mit. De fapt, acest idol infantil al Occidentului este unul dintre cele mai rezistente în timp - din 1912, când a apărut prima oară foiletonul, şi până la cea mai recentă versiune cinematografică, Tarzan exprimă ceea crede „omul alb” cu privire la propriul său rol în lume.

acum 9 luni · comentarii (76)

Noul film al lui Zack Snyder vrea să ne arate ce e neînregulă cu comunităţile moderne şi arată prin exemplul american contemporan o problemă a democraţiei de oriunde şi de oricând. În absenţa unui devotament public, în absenţa unei confesiuni de credinţă, oamenii nu se pot încrede unii într-alţii. În acelaşi timp, o problemă nouă apare: O oligarhie tehnologică perpetuu adolescentină, faţa urâtă a entuziasmului pentru progres ştiinţific.

acum 1 an · comentarii (0)

Am decupat câteva fragmente din documentarele despre viaţa în comunism: băieţelul care vrea să construiască un pod peste ocean, ca să ajungă la Bobby din Dallas. Fetiţa care ar vrea să-i crească un banan în curte ca să nu mai îngheţe mămica la coadă la banane. Învăţătoarea care ţipă la Valentin care a uitat litera L. Vocea lui Iosif Sava într-un internat de liceu şi un grup de adolescente care cântă „Eşti frumoasă, fă!“. Care-i morala?

acum 1 an · comentarii (29)

Noua comedie a fraţilor Joel şi Ethan Coen ruleaza marti, miercuri si joi seara la cinemateca. Este o farsa despre Hollywood-ul anilor 50 si cel mai amuzant film din ultimele luni. Episoadele comice ofera echivalentul comic al situatiei istorice, de la scenaristi care sunt tradatori comunisti la scene de musical coregrafiate fidel epocii, dar cu intorsaturi amuzante, si pana la filme epice despre imperiul roman si originile crestinismului.

acum 1 an · comentarii (0)
Postari Recente