„Din culisele cinematografiei“. Amza Pellea, la un pas să fie scos din distribuţia filmului „Nea Mărin miliardar“. De ce se supărase Sergiu Nicolaescu

„Din culisele cinematografiei“. Amza Pellea, la un pas să fie scos din distribuţia filmului „Nea Mărin miliardar“. De ce se supărase Sergiu Nicolaescu

Cu 14.645.586 de bilete vândute în cinematografe, filmul lui Sergiu Nicolaescu „Nea Mărin miliardar“, care a avut premiera la 5 februarie 1979, este cea mai populară peliculă românească din toate timpurile. Şi probabil că aşa va rămâne pentru totdeauna, fiind greu de crezut că un film autohton va mai atinge vreodată asemenea cifre.

De ce este căpitanul Jack Sparrow un personaj atât de popular: „Este puţin cam aiurit, însă îşi asumă acest lucru“

De ce este căpitanul Jack Sparrow un personaj atât de popular: „Este puţin cam aiurit, însă îşi asumă acest lucru“

Călătoriile Căpitanului Jack Sparrow (Johnny Depp) continuă, odată cu o nouă aventură Disney, marca „Piraţii din Caraibe”. Fascinanta poveste este plină de suspans, acţiune şi umorul caracteristic al îndrăgitului căpitan, iar dorinţa de răzbunare lui Salazar (Javier Bardem) este poate cea mai de temut ameninţare cu care s-a confruntat Sparrow până acum.

Ionel Covrig, cascadorul din Urlaţi care vrea să fie „torţă vie“ timp de 7 minute

Ionel Covrig, cascadorul din Urlaţi care vrea să fie „torţă vie“ timp de 7 minute

Cascadorul Ionel Covrig (45 de ani) va încerca să bată recordul austriacului Joe Tödtling (38 de ani), care a „ars“ timp de 5 minute şi 41 de secunde, fără oxigen suplimentar, în urmă cu patru ani. Un singur român, Marian Chirvase, astăzi în vârstă de 60 de ani, a avut şansa de a intra în Cartea Recordurilor, însă britanicii i-au refuzat omologarea „Tunelului de Foc“.

„Din culisele cinematografiei“. Cum i-a lăsat Orson Welles cu gura căscată pe actorii români: „Avea vreo trei asistenţi: unul îi ţinea textul, altul îi aducea paharul cu whisky, celălalt îi făcea vânt“

„Din culisele cinematografiei“. Cum i-a lăsat Orson Welles cu gura căscată pe actorii români: „Avea vreo trei asistenţi: unul îi ţinea textul, altul îi aducea paharul cu whisky, celălalt îi făcea vânt“

Celebrul Orson Welles, autor al capodoperei „Cetăţeanul Kane“ (1941), a venit în 1968 la Buftea pentru a interpreta rolul împăratului Iustinian în superproducţia „Bătălia pentru Roma“. Pe tărâm românesc, Orson Welles s-a comportat ca un star veritabil.

Un lucru pe care ar trebui să îl înveţe şi românii, sau cel puţin cei care îi conduc pe români: un festival mare de film nu e doar un eveniment unde se uită lumea la marile ecrane, şi nici un prilej de campanie de imagine pentru politicieni. E un business care poate să meargă chiar foarte bine şi un PR excelent.

acum 3 luni · comentarii (2)

Prohibiţia, experiment social nereuşit impus în statele americane la sfârşitul anilor '20, a avut o serie de consecinţe nefaste: contrabanda cu alcool scăpată de sub control, marile oraşe intrând sub influenţa marilor carteluri mafiote. Producătorii de film au exploatat acest context social, aducând pe marele ecran creaţii foarte de gustate de publicul de atunci, dar şi de cel de astăzi.

Cred că Zâna Azurie e în vacanţă şi nu mi-a auzit disperarea după un film cu happy-end. Sofia Coppola a venit cu Beguiled, tradus La Proie / Prada, dar care e mai degrabă Captiv sau Momeala, un fel de spin-off de Pe aripile vântului, cu un soldat duşman care se rătăceşte într-o pădure de unde e recuperat de o puştoaică de la o şcoală de fete.

acum 4 zile · comentarii (0)

Ca s-o pomenesc pe inspirata şi îndrăgita noastră Agatha Christie, al cărei roman a fost tradus chiar de Domnul Cinema, D.I. Suchianu! Deja în Cannes a apărut anunţul, foarte tentant, al noului remake după Crimă în Orient Express, care va ieşi în noiembrie şi are o distribuţie de-ţi lasă gura apă: Dame Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer şi Sir Derek Jacobi (care vine la TIFF).

acum 7 zile · comentarii (1)

Thierry Fremaux, factotum la Cannes, a prezentat-o cu un infinit entuziasm pe sirena îmbrăcată în atlas fin de mătase, de un verde smarald intens, pe Robin, autoarea scurtmetrajului The Dark of Night. Te trimite cu gândul la filmele de altădată, cu Bette Davis, după mărturisirea regizoarei, un alb-negru care îţi îngheaţă sângele în vine şi ajungi te întrebi care e mai de speriat, ea sau fostul soţ, colericul Sean Penn.

acum 10 zile · comentarii (0)

Regizorii despre care vom vorbi în acest articol au adus o imensă contribuţie lumii cinematografice prin spiritul, pasiunea şi munca lor. Desigur, am putea spune acelaşi lucru despre alţi regizori care nu sunt prezenţi în articolul nostru (cum ar fi Francis Ford Coppola, Orson Welles Robert Wiene etc.), dar i-am ales pe aceştia cinci pentru că în lumea cinematografiei profesioniste, numele lor este cel mai des întâlnit.

acum 17 zile · comentarii (2)

Dacă prezenţa fermecătorului Alec Secăreanu (din Minte-mă frumos în Centrul vechi) o ochisem deja în distribuţia unui film englezesc deja premiat la Sundance: God’s Own Country, în foarte nostima şi sofisticata comedie austriacă: Wild Mouse/ Wilde Maus, apare ca personaj, Nicoleta, respectiv Crina Semciuc, care deja a postat că #Rezistă, pe covorul roşu de la Berlinală!

acum 3 luni · comentarii (0)

Capitolul 1. Părea că n-am să mai plec nicicând de la Bucureşti la Berlin, (deşi aveam şi sponsor, pe Rompetrol, fără de care n-aş putea trimite nicio corespondenţă), din pricina vremii, zăpadă ca-n poveşti – de coşmar, de astă dată, racord cu Shining, probabil, care e în program, la ediţia 67-a, crezând iniţial că de asta se anulase zborul AirBerlin.

acum 4 luni · comentarii (0)

Dacă La La Land, marele favorit de anul acesta de la Oscaruri, mizează pe existenţa unor experienţe prealabile de vizionare pentru ca noi să putem completa informaţiile lipsă din film şi ne emoţionăm, eventual să suspinăm sau să lăcrimăm, la comandă, fără ca realizatorii filmului să fi depus prea mare efort, Hacksaw Ridge se situează în extrema opusă.

acum 4 luni · comentarii (0)
Postari Recente