Guvernul trebuie să taie cheltuielile cu 6,73 miliarde lei. Dochia: Nu poţi să mai faci reduceri, când cheltuielile sunt legate de salarii, pensii, ajutoare sociale 3

După ce s-a lăudat cu îndeplinirea a 100 de obiective din planul de guvernare, dar care nu spun nimic despre majorarea cheltuielilor cu peste o jumătate de miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru plata salariilor şi pensiilor, Guvernul se vede nevoit să scadă costurile cu o sumă de 13 ori mai mare. Economiştii spun însă că Executivul nu mai are de unde să taie.

Guvernul trebuie să taie cheltuielile cu 6,73
miliarde lei. Dochia: Nu poţi să mai faci reduceri, când cheltuielile sunt legate
de salarii, pensii, ajutoare sociale Vezi comentarii 3
Comisia Europeana

UE e dispusă să ne dea 5,1 miliarde de euro pentru infrastructură, dar litigiile dintre antreprenori şi beneficiari întârzie proiectele | uniunea europeana

UE e dispusă să ne dea 5,1 miliarde de euro pentru infrastructură, dar litigiile dintre antreprenori şi beneficiari întârzie proiectele

Proiectele de autostrăzi, căi ferate, linia de metrou Bucureşti-Ilfov şi multe altele beneficiază de o finanţare europeană de peste 5 miliarde euro, dar implementarea lor este întârziată de procesele dintre investitori şi CNAIR, CFR şi Metrorex. Comisia Europeană speră că acestea vor fi rezolvate şi  România va accesa fondurile până în 2020.

Ionuţ Mişa: România depune toate eforturile necesare pentru a deveni membru cu drepturi depline al OECD

Ionuţ Mişa: România depune toate eforturile necesare pentru a deveni
membru cu drepturi depline al OECD

România este determinată să facă simplificările şi îmbunătăţirile necesare în ceea ce priveşte legislaţia fiscală, astfel încât să fie în deplin acord cu reglementările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, următorul pas fiind acela ca ţara noastră să devină membru cu drepturi depline al Organizaţiei, a declarat ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa.

Daea, despre preşedintele Consiliului Concurenţei: Nu este păun printre găini. Caută un răspuns peste 2 ani de zile când nu mai sunt nici găinile şi poate nici noi | bogdan chiritoiu

Daea, despre preşedintele
Consiliului Concurenţei: Nu este păun printre găini. Caută un răspuns peste 2
ani de zile când nu mai sunt nici găinile şi poate nici noi

Ministrul Agriculturii Petre Daea l-a criticat miercuri pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, cerându-i să dea explicaţii Guvernului după ce a spus că preţurile alimentelor cresc din cauza deficitului bugetar. „Nu este păun printre găini”, a afirmat Daea despre Chiriţoiu, spunând că acesta caută un răspuns la scumpiri „peste doi ani când nu mai sunt nici găinile”.

Daea, despre preţul ouălor: În unele magazine, lucrurile s-au îmbunătăţit din punct de vedere al preţului

Daea, despre preţul ouălor: În unele magazine, lucrurile s-au îmbunătăţit din punct de vedere al preţului

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marţi că a analizat factorii care au generat scumpirea ouălor, considerând că nu este normal ca oul achiziţionat cu 50 de bani la poarta fer¬mei să ajungă pe raftul magazinelor la un preţ dublu, de circa un leu. Oficialul subliniază însă că în unele magazine, lucrurile s-au îmbunătăţit din punct de vedere al preţului.

Borza, despre creşterea preţului la energie: Speculaţiile de pe bursa de energie nu afectează populaţia

Borza, despre creşterea preţului la energie: Speculaţiile de pe bursa de energie nu afectează populaţia

În primele 10 luni, preţul la gaze livrat populaţiei s-a majorat cu 1,41% şi la energie cu 13%, adică 2 lei, respectiv 5 lei în plus pe lună la factură. Este o greşeală dacă ne raportăm la evoluţia preţului energiei electrice din PZU, preţ care este irelevant, pentru că nici populaţia şi nici industria nu se alimentează din PZU, a spus Borza.

Olguţa Vasilescu vrea să ia măsuri împotriva angajatorilor care nu majorează salariul brut

Olguţa Vasilescu vrea să ia măsuri împotriva angajatorilor care nu majorează salariul brut

După ce au modificat pe repede-nainte Legea dialogului social şi s-au consultat cu o parte dintre sindicalişti, guvernanţii aruncă din nou pisica în ograda angajatorilor: dacă vor fi scăderi de salarii, Executivul nu are nicio vină. Angajatorii sunt obligaţi să negocieze majorările cu sindicatele, în caz contrar urmând să se ia măsuri, a spus ministrul Muncii, fără a preciza însă ce pârghii legale ar putea folosi.

Anul 2018 trebuie să fie anul investiţiilor, fie ele publice, private sau finanţate din fondurile europene structurale şi de coeziune. Menţinerea unei creşteri a puterii de cumpărare a veniturilor medii de peste 10% trebuie să vină la pachet cu o contribuţie consistentă a investiţiilor. Mixul de politici macroeconomice monetar-fiscal-bugetar ar fi optimal dacă decidenţii de politici publice ar coopera.

acum 3 zile · comentarii (26)

Un scandal apărut pe piaţa de gaze legat de iniţiativa legislativă prin care se doreşte impunerea unei singure burse de gaze pe piaţa de gaze. Ideea nu este rea în esenţă, chiar dacă problema nefuncţionalităţilor crase din această piaţă nu se datorează burselor şi trebuia început cu asigurarea mecanismelor de funcţionare a pieţei şi nu a instrumentelor (bursiere).

acum 3 zile · comentarii (3)

O ameninţare bombă a venit în urmă cu câteva zile la Comisia de anchetă a ANRE, în care reprezentantul celui mai mare furnizor de gaze din România arată că singura soluţie la iarnă este să se oprească gazele la unii consumatori. Surprinzător nu a fost nici o reacţie la această declaraţie. Nimeni nu a arătat că o astfel de practică ar fi ilegală. De ce oare? Poate pentru că adevărul întotdeauna este la mijloc: 50% complicitate / 50% incompentenţă.

acum 7 zile · comentarii (7)

Anii întregi de „linişte“ mediatică privind gazele naturale, au fost înlocuiţi de o „nelinişte“, tot mediatică, în ultimele săptămâni. Analizele au fost înlocuite de anchete. Expertiza s-a substituit bârfelor. Tema gazelor a devenit un subiect la ordinea zilei, pe care ne dăm cu părerea despre independenţa energetică, criza gazelor, neînmagazinarea gazelor, câte burse să existe în România, creşterea preţului gazelor.

acum 10 zile · comentarii (0)

Anunţul că România ar putea rămâne fără gaze în plină iarnă devine o poveste cu multe împletituri. Într-un cadru normal, aşa ceva ar fi tehnic şi comercial de neconceput. Dacă nu, poate, chiar penal. Iarna aceasta, însă, cineva a schimbat planurile. În spatele misiunii unor falşi profeţi de a pregăti populaţia pentru ceva rău ca, apoi, să se transforme în salvatori, se poate prefigura, la orizont, o adevărată bătălie comercială.

acum 13 zile · comentarii (14)

Retorica venită dinspre Comisia de Industrii şi Servicii de la Camera Deputaţilor despre cum vor exploda preţurile la gaze pentru populaţie în plină iarnă nu are darul decât de a crea o panică în toată regula pe piaţa gazelor. Asta se întâmplă atunci când declaraţiile unor decidenţi experimentaţi şi cu un istoric bogat, care activează de ani buni în acest domeniu atât de sensibil, se bat cap în cap.

acum 16 zile · comentarii (5)

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 64/2016, de modificare şi completare a Legi 123/2012, a intrat în vigoare la 1 aprilie 2017, determinând transformarea principiilor de transparenţă, concurenţă, nediscriminare de pe piaţa de gaze în concepte, care să poată fi aplicate, măsurate şi verificate, cu ajutorul unor proceduri, instrucţiuni şi metodologii specifice.

acum 17 zile · comentarii (0)

Iarna nu-i ca vara. Momentele ludice ale iernii, colindele şi tăiatul porcului vin la pachet şi cu răcirea vremii. Da, iarna este frig! Uneori, vine şi gerul, însoţit de viscol, iar temperaturile se duc la vale. O ştire alarmistă despre o eventuală criză a gazului ne-a făcut să tremurăm teribil în aceste zile de toamnă blândă mângâiate de un soare cu dinţi.

acum 20 zile · comentarii (51)

Bitcoin şi alte crypto-monede (care nu sunt emise de bănci centrale/BC) animă de ani buni discuţii între experţi şi între oameni de afaceri privind banii şi viitorul sistemelor bancare. În largă măsură, această conversaţie a fost stimulată de criza financiară şi de provocările cu care se confruntă băncile centrale ca bănci de emisiune, ca reglementatori şi supraveghetori ai sistemelor bancare.

acum 22 zile · comentarii (8)

În timp ce în ţările dezvoltate se propun mecanisme de avertizare timpurie - printre care algoritmul de testare a stress-ului fiscal-bugetar, la noi avalanşa de măsuri fiscale „inovative“ deteriorează climatul investiţional şi poate provoca pierderi economice substanţiale. Dacă nu se stopează folosirea măsurilor economice pentru a provoca anumite perdele de fum cu interese politice, se poate trece uşor de la stress fiscal la anomie fiscală.

acum 30 zile · comentarii (6)

Construcţia sistemelor de transport naţionale unifilare nu mai este o opţiune de dezvoltare a sistemelor de transport naţionale al unui secol XXI extrem de dinamic, cu poziţionări şi repoziţionări continue de natură politică, strategică, economică etc. Construcţia unor sisteme în Stea, cu multiple intrări şi ieşiri, pe direcţii diferite, este soluţia care creează posibilitatea unui răspuns rapid la volatilitatea de pe această piaţă.

luna trecuta · comentarii (8)

Piaţa de gaze naturale liberalizată începând cu anul 2001, a trecut în mod repetat prin intervenţii manipulatoare din partea unor jucători din piaţă, din partea reprezentanţilor unor instituţii şi nu în ultimul rând chiar din partea autorităţilor. Aceste manipulări de piaţă au adus întotdeauna avantaje comerciale importante pentru unele societăţi comerciale din piaţă, însă niciodată nu au adus un beneficiu consumatorilor finali.

luna trecuta · comentarii (2)

Anunţarea programului fiscal bugetar pentru anul 2018 dă naştere dezbaterilor publice asupra optimalităţii măsurilor propuse spre implementare. Prezint un Pachet alternativ de măsuri care respectă principalele prevederi din programul de guvernare şi în acelaşi timp ţine cont de condiţiile macroeconomice actuale şi de nevoia de a păstra sustenabilitatea fiscal bugetară, strict necesară atingerii ţintei de aderare a României la Zona Euro.

luna trecuta · comentarii (12)

Să nu ne amăgim. Actuala perioadă de creştere economică s-ar putea încheia mult mai rapid decât ne-am dori cu toţii. Semnalele îngrijorătoare de pe pieţele asiatice, dar în special din China, ne arată că boom-ul global ce a influenţat în bine inclusiv economia românească după criza de acum 7-8 ani, se poate încheia.

luna trecuta · comentarii (5)

Este adevărat că programul de guvernare nu se poate susţine financiar dacă nu se iau măsuri de creştere a colectării veniturilor la buget şi de reducere a evaziunii fiscale. Pe de altă parte nici nu poţi omorâ găina cu ouă (indiferent dacă ea produce ouă fiscalizate sau nu (:), complicarea activităţii firmelor corecte afectând negativ creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

luna trecuta · comentarii (1)
Postari Recente