Judeţele Maramureş, Cluj şi Alba au înregistrat cea mai rapidă creşterea economică în 2016 2

Judeţele Maramureş, Cluj şi Alba, toate din regiunea bogată a Transilvaniei, au înregistrat anul trecut cele mai mari rate de creştere economică la nivel naţional, în timp ce judeţele Călăraşi, Brăila, Gorj şi Sălaj au încheiat anul cu majorări modeste ale produsului intern brut (PIB) comparativ cu 2015, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională a Prognoză (CNP).

Judeţele Maramureş, Cluj şi Alba au înregistrat cea mai rapidă creşterea economică în 2016 Vezi comentarii 2

ASF: Circa 720 de persoane constată toate daunele RCA din România

ASF: Circa 720 de persoane constată toate daunele RCA din România

Numărul de constatatori la nivelul pieţei asigurărilor auto obligatorii RCA din România a fost anul trecut de 727, fiecare dintre ei finalizând, în medie, un dosar pe zi, în condiţiile în care mai mulţi asigurători folosesc acelaşi personal pentru activitatea de constatare prin externalizarea acestui serviciu către firme specializate, potrivit unui raport publicat vineri de ASF.

Germania a interzis şoferilor profesionişti să îşi efectueze odihna săptămânală în cabina camionului

Germania a interzis şoferilor profesionişti să îşi efectueze odihna săptămânală în cabina camionului

Autorităţile germane au interzis şoferilor profesionişti să-şi efectueze odihna săptămânală în cabina camionului, aceştia fiind practic obligaţi să doarmă la hotel, măsură care pune presiune pe transportatorii români şi care încalcă regulile comune europene, a anunţat vineri Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Grindeanu, avertisment către constructorii de drumuri: Să le intre bine în cap - ce s-au angajat prin contracte trebuie să respecte

Grindeanu, avertisment către constructorii de drumuri: Să le intre bine în cap - ce s-au angajat prin contracte trebuie să respecte

Premierul Sorin Grindeanu i-a avertizat, joi, pe constructorii de drumuri, în urma vizitei de lucru pe care a făcut-o la Ministerul Transporturilor, că vor fi monitorizate lucrările care se află în execuţie şi, dacă nu respectă ceea ce s-au angajat să facă prin contract, se va apela „la modul cât se poate de dur ca într-un final să plătească dacă nu respectă“.

Isărescu: Dacă vorbim despre riscul unei tornade, nu o facem pentru a speria populaţia, ci pentru a diminua pagubele | mugur isarescu

Isărescu: Dacă vorbim despre riscul unei tornade, nu o facem pentru a speria populaţia, ci pentru a diminua pagubele

Una dintre datoriile Băncii Naţionale a României (BNR) este de a asigura stabilitatea financiară, de a urmări riscurile şi de a le comunica în scopul diminuării unor eventuale pagube, nu „pentru a speria populaţia“, în contextul în care existenţa macrostabilităţii economice nu intră în contradicţie cu existenţa riscurilor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Agriculturii are probleme cu „pornirea sistemului de irigaţii“ | comisia europeana

Ministrul Agriculturii are probleme cu „pornirea sistemului de irigaţii“

Aflat sâmbătă la Satu Mare, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a angajat ca până în 2020 să pună în funcţiune 1,3 milioane de hectare de irigaţii, dintre cele două milioane de hecate prevăzute în Planul Naţional de Irigaţii. Recent, PwC anunţa însă că România este mult în urma altor ţări europene, având irigată doar 12% din suprafaţa agricolă.

Când dezbaterea publică din România nu se va mai rezuma la discuţii de genul „Arhiva SIPA-PIPA-MIPA”, iar politica nu va mai însemna doar „hai-să-le-mai-dăm-nişte-mălai-la-milogi” poate că autostrăzile din România nu se vor mai surpa la prima ploaie şi nici tavanele şcolilor nu se vor mai prăbuşi la prima adiere de vânt.

acum 3 zile · comentarii (22)

Lanţurile de producţie globale (global supply/value chains), GVCs, întruchipează interdependenţe economice. Chiar dacă Marea Recesiune (criza financiară) a indus fragmentare şi reveniri la matcă (ex: dezintemerdiere/deleveraging), o încetinire a comerţului mondial, lanţuri lecrosfrontaliere în producţie şi financiare rămân puternice şi extinse.

acum 5 zile · comentarii (9)

Responsabilitatea socială corporativă nu este un concept nou şi de foarte mult timp face obiectul multor studii de specialitate şi al unui număr impresionant de dezbateri. Industria de comerţ cu amănuntul, de la magazinele mari de tip supermarket sau hipermarket la magazinele de tip boutique, se numără printre cele mai mari categorii de industrii care recurg la acţiuni ample şi de impact în ceea ce priveşte CSR-ul.

acum 12 zile · comentarii (0)

De ceva timp, Banca Naţională a României publică minute ale şedinţelor Consiliului de Administraţie. Şi în acestea se menţionează o tendinţă de creştere a creditului acordat în moneda naţională; creditul în lei acordat sectorului privat ajunsese la 57,7% din total la finele lui februarie 2017, faţă de 51,7% cât a reprezentat în aceeaşi perioadă în 2016.

acum 27 zile · comentarii (6)

Avem datele privind execuţia bugetară pe primul trimestru al anului 2017, şi posibilitatea de a o pune în oglindă cu Programul de guvernare al PSD. Observaţia generală este că în trimestrul întâi execuţia bugetară este destul de departe de prevederile programului de guvernare, atât la venituri, cât şi la cheltuieli.

luna trecuta · comentarii (1)

România va juca doar în liga ţărilor analoage ei ca statut al integrării. Ţările europene ce nu vor face parte din nucleul dur nu vor mai avea loc la deciziile cu privire la mersul înainte al integrării. Acestea se vor strădui să ţină poteca/culoarele pe care au mers liderii cursei de integrare, căutând să treacă de bornele intermediare cât mai repede cu putinţă.

acum 3 luni · comentarii (4)

În analiza de faţă încerc să înţeleg câteva cauze care au condus la apariţia celor cinci scenarii privind viitorul Uniunii Europene, foarte probabil cu cele mai mari şanse de implementare fiind cel al Europei cu două viteze. Să le împărţim în cauze economice, sociale şi politice, deşi sunt mai multe tipuri. În final, îmi exprim cîteva dubii cu privire la eficienţa implementării Europei cu două viteze pe termen mediu.

acum 3 luni · comentarii (41)

Cartea Albă a Comisiei Europene privind Viitorul Uniunii a stârnit controverse. Documentul, cu cinci scenarii evocate (status quo (carry on); accent pe Piaţa Unică; „coaliţii ale celor ce vor”; mai puţin dar mai bine; toţi şi mai mult), ilustrează mari incertitudini, provocări şi dileme cu care se confruntă statele membre, instituţiile europene.

acum 3 luni · comentarii (8)

Ce sume sunt alocate de la bugetul de stat pentru investiţii în infrastructură, în 2017? Care sunt sumele alocate din fonduri externe nerambursabile? Sunt două întrebări cât se poate de fireşti la început de an pentru orice comunitate. Aceste sume trebuie comunicate corect fără o interpretare politică.

acum 3 luni · comentarii (8)

Din ultimul raport de ţară, publicat de Comisia Europeană despre România, rezultă că avem o economie umflată artificial de creşterea consumului. Practic, aproape toate promisiunile electorale pe care social-democraţii le-au pus în practică la începutul acestui an au fost contrazise cu cifre şi exemple de Comisie.

acum 3 luni · comentarii (78)

Voci din noua administraţie republicană reproşează Germaniei că ar fi avantajată în relaţiile comerciale internaţionale datorită unui nivel subevaluat al euro - care ar explica balanţa sa comercială puternic excedentară. Berlinul răspunde că nu este responsabil de nivelul euro, că se cuvine să fie avută în vedere politică Băncii Centrale Europene (BCE), care are în vedere situaţia din zona euro în ansamblu.

acum 3 luni · comentarii (5)

România finanţează la acest moment Regiunea Separatistă Transnistria, chiar dacă acest lucru se face indirect prin tranşe de împrumut acordate Republicii Moldova. Banii trimişi de statul român trebuie să se constituie într-un fond privat de investiţii, în caz contrar ei nefăcând altceva decât să finanţeze corupţia din Republica Moldova.

acum 4 luni · comentarii (4)

Se discută zilele acestea despre ipotezele macroeconomice ale construcţiei bugetului pe 2017 - creştere economică de 5,2%, un PIB de 815,2 miliarde lei s.a Dacă poate fi atinsă creşterea sau nu, dacă deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB sau nu, dacă datoria guvernamentală precum şi alţi indicatori macro depăşesc sau nu limitele de sustenabilitate. Sunt mize mici, pe termen scurt, de gestiune.

acum 4 luni · comentarii (2)

Anul 2016 a avut evenimente ce au modificat dinamici mari (aşa numite „game-changers”): Brexit, alegerile din SUA, referendumul din Italia, succesiunea de atacuri teroriste, criza provocată de imigraţie masivă; acordul între Rusia, Turcia şi Iran privind Siria (fără implicare a puterilor occidentale!). Urmează în acest an alegeri parlamentare în Olanda, Franţa, Germania, probabil scrutin anticipat în Italia, de care depinde soarta Uniunii.

acum 5 luni · comentarii (13)
Postari Recente