Sardinele şi-au redus dimensiunile din cauza modificărilor mediului STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ifremer.fr
FOTO ifremer.fr

Sardinele au dimensiuni tot mai reduse din cauza modificărilor mediului înconjurător şi a surselor lor de hrană, arată cercetătorii de la Institutul Francez de Cercetări privind Exploatarea Mării (IFREMER) care au făcut un studiu în Marea Mediterană.

Sardinele se numără printre cei mai pescuiţi peşti, dar începând cu jumătatea anilor 2000, mărimea lor a scăzut considerabil, ajungând de la 15 centimetri la 11, conform cercetătorilor.

Aceştia au arătat în studiu că originea schimbărilor este alimentaţia, nu prădătorii naturali sau virusurile.

„Imaginile din satelit arată cu claritate o scădere a cantităţii de microalge la jumătatea anilor 2000, care a fost de până la 15%”, a precizat Jean-Marc Fromentin, cercetător la filiala deţinută de IFREMER în oraşul Sete, într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres. El a mai precizat că a fost observată şi o scădere a mărimii celulelor planctonice.

„Aceste modificări ar rezulta din importante schimbări de mediu la nivel regional, care se traduc printr-o scădere a nutrimentelor aduse de fluviul Rhone, modificări ale circulaţiei atmosferice şi oceanice, precum şi o creştere globală a temperaturii cu 0,5 grade Celsius în ultimii 30 de ani, asociată schimbărilor climatice”, se afirmă în comunicatul publicat de IFREMER.

În cadrul studiului a fost realizat un experiment, într-un mediu controlat în largul mării. 450 de sardine au fost repartizate în 8 bazine pentru a testa efectul mărimii şi al cantităţii de hrană asupra supravieţuirii şi creşterii lor.

„O sardină care primeşte hrană de talie mică are nevoie de o porţie dublă pentru a creşte la fel ca o sardină care primeşte hrană de talie mare”, a spus Claire Saraux, fostă cercetătoare la IFREMER şi angajată în prezent la Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS).

Când primesc hrană de talie mică, sardinele îşi consumă prada prin „filtrare”, prin intermediul branhiilor, fapt care implică un înot susţinut pentru o perioadă de timp destul de îndelungată.

Când beneficiază de alimente de talie mare, sardina înghite prada una câte una, ceea ce necesită un timp de înot susţinut mult mai puţin îndelungat şi, deci, un consum mai mic de energie.

Sardinele care au fost hrănite cu alimente de talie mare au ajuns la dimensiuni similare cu cele ale sardinelor din anul 2008.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite