Adevărul Live: Despre cel mai mare proiect de cercetare din România - ELI-NP de la Măgurele: „Scopul este de a schimba ceva în societatea românească“

Despre cel mai mare proiect de cercetare din România - ELI-NP de la Măgurele 

Adevărul Live de la ora 13.00 i-a avut ca invitaţi pe Nicolae Zamfir, managerul proiectului ELI-NP, cel mai puternic laser din lume, Dan Filipescu (cercetător) şi Edmond Turcu, unul dintre cei mai buni laserişti români care au vorbit despre stadiul proiectului celui mai puternic laser din lume, ELI-NP.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Adevărul Live, jurnaliştii Adevărul au vorbit despre stadiul în care se află proiectul acum, dar  şi despre infrastructura necesară pentru susţinerea acestuia. La marginea Bucureştiului se naşte unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare din lume.

Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN) "Horia Hulubei" a semnat în martie, la Roma, cu consorţiul condus de "Istituto Nazionale di Fisica Nucleare" din Italia un contract de 66,8 milioane euro pentru construcţia infrastructurii de cercetare aferentă dezvoltării laserului de la Măgurele, adică Sistemul de Fascicul Gamma.

Intră în dialog cu noi la Adevărul Live. Orice întrebare aveţi pentru cercetători, o aşteptăm în modulul Adevărul Live. 

"Practic, acum avem în construcţie toate componentele proiectului ELI-NP. Sistemul de Fascicul Gamma de mare intensitate este format dintr-un accelerator de electroni de 700 de milioane de electronvolţi şi un laser de foarte mare frecvenţă. Din interacţiunea acestor două componente vor rezulta razele de fascicul gamma", a explicat directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir, pentru adevarul.ro.

„Sunt foarte mari şanse ca un cercetător de la ELI-NP să câştige Nobelul în Fizică“, o spune Nicolae Zamfir, director al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN), pentru„Weekend Adevărul“, povestind istoria proiectului. Totul a pornit la sfârşitul anului 2004, când laseriştii europeni (fizicienii care se ocupă de domeniul laserelor) au propus un megaproiect – construirea celui mai puternic laser din lume, de sute de ori mai puternic decât orice laser existent. Ideea a fost pusă pe lista marilor proiecte europene, care cuprinde cam 40-45 de megaproiecte în toate domeniile ştiinţei, nu numai în fizică.

Citeşte cele mai importante declaraţii, mai jos, în format live text: 

 • 13:55
  Care mai este stadiul infrastructurii de bază - drumul de acces către Măgurele? „Avem un parteneriat cu primăria din Măgurele. Partea de Măgurele este rezolvată. Există parteneriate pentru dezvoltarea unor zone rezidențiale. Au fost discuții cu primarul Bucureștiului, are în vedere modernizarea șoselei. Totuși, suntem prinși de aceste firme care se ocupă cu utilitățile.“  
 • 13:51
  Câți viitori cercetători viabili există acum în România? „Am plecat de la 0. Am pornit de la ideea că acest centru trebuie să fie nou complet: din punct de vedere al echipamentelor și a cercetătorilor. Va exista un proces de selecție la care participă cei care vin de pe băncile școlilor. Este un sistem unitar, există comisii de selecție și se studiază dosarele. Toată lumea are același sistem de evaluare. Au fost până acum vreo 300 de aplicații. Se studiază care au fost rezultatele activității de până acum, căci dacă a fost performant până acum, cu o specializare, poate să își schimbe domeniul de activitate“
 • 13:46
  Despre pregătirea tinerilor cercetători: „E un subiect sensibil, dar extrem de important pentru ELI. Nu este vorba numai de viitorii cercetători de la ELI, ci și de cei care vor lucra la societățile private din jurul ELI. Este un domeniu de vârf, fac parte din înalte tehnologie și în România ducem lipsă de astfel de specialiști. Există o lipsă de forță specializată și în lume. Trebuie să ne preocupăm de pregătirea acestor tineri. Există oportunități care sunt acum pe băncile școlii“, a explicat Zamfir. „Există preocupări, avem colaborări cu Universitățile din România. La Politehnica din București se vor organiza mastere și programe de doctorat. Unii studenți sunt deja căutați. Partea educațională va fi esențială. Scopul pentru România nu este numai prin faptul că avem echipamente de nivel mondial. Scopul ELI este să schimbe ceva în societatea românească. 
 • 13:40
  Cine va profita de pe urma patentelor obținute la ELI? „Dacă cercetătorii de la ELI nu vor avea colaborări, e simplu: paternitatea este a lor. Când experimentele se vor face în diverse colaborări, atunci proprietatea intelectuală va fi împărțită“, a explicat Zamfir.
 • 13:38
  „Uraniul are mai mulți izotopi. Cel mai răspândit în natură nu e foarte util și de aceea se îmbogățește în izotopi și apare uraniu 235. În urma îmbogățiri, apare și uraniul sărăcit (izotop 238) care ar putea avea diverse aplicații. E foarte greu de depistat dacă un transport este numai uraniu 238 sau există și 235, uraniu periculos. Am putea realiza un astfel de laser“, explică Filipescu.
 • 13:33
  Dan Filipescu spune că „degeaba ai un fascicul foarte intens pentru că este irosit dacă este întins pe o plajă energetică mare. Un fascicul foarte intens cu o lărgime foarte îngustă poate duce la realizarea de aplicații. Vom creea metodele de a realiza radioizotopi importanți pentru medicină. Și calea inversă poate fi interesantă: putem căuta metode de a scurta timpul de viață a deșeurilor radioactive“. 
 • 13:31
  „Cu laserul se obțin fascicule de tot felul de radiații ce vor putea fi folosite pentru materiale pentru cei ce merg din cosmos. Apoi, sunt aplicații cu reacții foto-nucleare în care se folosesc fasciule gamma“, a declarat Zamfir. 
  Fascicolul ar putea fi folosit la construirea unui accelerator pentru tratarea celulelor canceroase, prin hadronoterapie. „Aplicațiile sunt indirecte. Aceste lucruri nu se fac direct. Este un banc de testare pentru lucrurile ce urmează să fie produse“, a mai spus Zamfir.
 • 13:27
  Laserul va avea aplicații în defectoscopie. „Dacă ai o turbină de avion, poți trece raze X sau gamma prin ea, să vezi dacă sunt fisuri“. 
  „O altă aplicație științifică este faptul că prin accelerarea protonilor și a nucleelor grele ai foarte multe particule decât ai avea într-un sistem de vid. Dacă ciocnești nucleele grele cu atomi grei ai o șansă să obții nuclee supra-grele cu neutroni foarte mulți care vor decade în nucleele obișnuite. Problema este că noi nu știm unde s-au produs elementele mai grele decât fierul. Acest nucleu supra-greu s-ar putea să ne dea răspunsul“, a mai declarat domnul Turcu. 
 • 13:22
  „S-a observat că focalizând fasciculele pe gaz sau pe un obiect solid se obțineau particule elementare. A trebuit să mergem la școală să vedem cum funcționează fizica nucleară. Laserii aceștia au putere, dar și putere focalizată pe suprafață. Puterea focalizată este absolut uriașă. Lumea se află la o putere focalizată de 10 la 21 watti pe cm pătrat. Cu ELI vrem să ajungem la 10 la puterea 23 watti pe cm pătrat. Acesta e un domeniu în care lumea nu a lucrat experimental. Este un nou domeniu de dezvoltare. Acești laseri ne deschid noi direcții. ELI este următorul pas în descoperirea materiei prin folosirea câmpurilor electrice și magnetice uriașe obținute prin focalizarea luminii“, a explicat fizicianul Edmond Turcu.
 • 13:18
  „Sunt în domeniul laserilor de 40 de ani, din care 30 i-am petrecut în Marea Britanie. Îmi aduc și eu aportul la realizarea acestui vis de realizare a laserilor de 20 de petawatti. Eu sunt legat de proiectul acesta de mai mulți ani, cam de la început. Am ținut o prezentare la IFIN și mi s-a zis că România intenționează să facă parte din proiectul ELI și mi s-au cerut și mie părerile. De atunci și până acum, când sunt parte oficială din echipă, am venit în fiecare an, în concediu, să ajut la dezvoltarea proiectului. 
  Laserii de la Măgurele sunt de 20 de ori mai puternici decât orice există în lume. La ora actuală există o cursă a creșterii puterii laserilor, la fel cum în anii 90-2000 a fost o cursă pentru accelerarea particulelor, care a culminat la CERN“, a declarat Edmond Turcu.
 • 13:15
  „Echipa de cercetători ELI-NP este în proces de constituire. Am început acest proces anul trecut, au fost angajați primii angajați. În 2018 vor fi peste 200, acum sunt 18 cercetători. Alți 15 sunt în proces. Acești cercetători au ca menire în umrătorii 2-3 ani să facă planurile - Technical Design Report - proiectele pentru experimente. Ei fac și experimente premergătoare. Acestea se fac la laserii existenți deja.“, a explicat Nicolae Zamfir.
 • 13:12
  „Centrul din Cehia a început construcția înaintea noastră, dar noi am lucrat mai rapid decât ei, iar cei din Ungaria încă nu au primit aprobare din partea Comisiei Europene. Noi, la Măgurele, am primit și un sprijin politic extraordinar. În 2012 s-a făcut pasul cel mai important, când Guvernul a aprobat întregul proiect și întreaga investiție.“
 • 13:10
  „Laserul de mare putere este un fascicol de lumină de o intensitate extraordinară. În natură mai există o soră a luminii, numită radiație gamma. Această radiație produce efecte similare ca cele produse de fascicolul de lumină. Ideea de a se construi cele două fascicule a venit din faptul că există niște modele de creare a materiei din vid, care ar fi posibilă dacă cele două fascicule s-ar concentra într-un singur punct“, a mai explicat Zamfir. „Centrul din România se deosebește destul de mult de celelalte două care se construiesc acum - în Ungaria și Cehia. Fascicolul gamma este unic în lume. Centrul de la Măgurele va fi cel mai complex“, a declarat Zamfir. 
 • 13:06
  „Proiectul ELI-NP are patru componente de bază: clădirea propriu-zisă (aceasta va fi finalizată în primăvara anului viitor), laserii de mare putere, fascicolul de radiație gamma și experimentele. Cu toate patru suntem în plină desfășurare. Echipamentele mari vor fi finalizate în 2018, odată cu toate aranjamentele experimentale la care echipa ELI-NP lucrează“, a declarat Nicolae Zamfir. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările