CES 2013: Samsung a anunţat procesorul Exynos 5 Octa, „creierul“ cu 8 nuclee pentru viitoarele smartphone-uri

CES 2013: Samsung a anunţat procesorul Exynos 5 Octa, „creierul“ cu 8 nuclee pentru viitoarele smartphone-uri

După Intel, Qualcomm şi Nvidia, compania Samsung face un pas în faţă şi-şi prezintă procesorul pentru 2013. Sud-coreenii au decis să cele patru nuclee de până acum sunt prea puţine, astfel că le-au dublat.

Samsung a introdus Exynos 5 la CES 2013 dotat cu 8 nuclee pentru o procesare de performanţă, dar şi o autonomie cât mai lungă, notează „The Verge“. Deşi modelele eight-core sunt viitorul, produsul Samsung nu este creat pe o structură standard, de la zero, ci este compus din două chipset-uri quad-core. Unul este Cortex-A15, iar celălalt Cortex-A7, ambele pe arhitectură ARM.

Modelul Cortex-A15 a fost introdus în septembrie 2010, vine cu patru nuclee şi poate atinge frecvenţe de 2,5 GHz. Anul acesta, vine alternativa mai economică la A15, adică Cortex-A7 despre care ARM susţine că are un consum cu până la 60% mai mic. Mai multe, din octombrie 2011, ARM a declarat că pregăteşte platforma big.LITTLE pentru a le combina pe cele două. Numele este destul de sugestiv, iar performanţa se va vedea pe următorul smartphone Samsung.

Sud-coreenii au spus la CES 2013 că folosind Octa pot să obţină o reducere de până la 70% a consumului de energie faţă de Exynos 5 Dual. Acest tip de procesor dotează laptopurile Chromebook cu Chrome OS şi foloseşte Cortex-A15. În Octa, pentru acitivităţile care au nevoie de o putere mică de calcul va fi folosită versiunea economică, iar când este nevoie de performanţă este utilizată platforma mai capabilă.

Tableta Nexus 10 este dotată cu Exynos 5 Dual

Piaţa procesoarele mobile este acum mai disputată, patru mari jucători expunându-şi inovaţiile şi ideile pentru viitor la CES 2013. Nvidia oferă 72 de nuclee pentru placa grafică în noul său Tegra 4 quad-core, Intel a pregătit - în parteneriat cu Lenovo - primul telefon cu procesor Atom dual-core şi vrea supremaţia şi pe piaţa mobilă, iar Qualcomm, deja lider, şi-a prezentat propriile creaţii. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: