INTERPOL: Autorităţile sanitare din 40 de ţări, vizate de campanii frauduloase în jurul vaccinului anti-COVID-19

INTERPOL: Autorităţile sanitare din 40 de ţări, vizate de campanii frauduloase în jurul vaccinului anti-COVID-19

FOTO Shutterstock

Escrocii au dezvoltat campanii prin care se dau drept producători de vaccinuri sau autorităţi responsabile cu supravegherea eforturilor de distribuire a vaccinurilor, avertizează INTERPOL.

Ştiri pe aceeaşi temă

INTERPOL a lansat un avertisment global cu privire la nişte grupuri de criminalitate organizată care vizează guvernele cu oferte false prin care negociază vaccinuri COVID-19. Avertismentul a fost emis pentru toate cele 194 de ţări membre ale INTERPOL după ce agenţia internaţională de aplicare a legii a înregistrat aproximativ 60 de cazuri în 40 de ţări.

Amer Owaida, Security Writer al ESET, explică pe blog cum operează escrocii.

Scammerii s-au concentrat asupra angajaţilor din spitale şi din ministerele sănătăţii, oferind vaccinuri COVID-19 care au fost aprobate pentru distribuire în ţările lor. 

Pentru a-şi atinge obiectivele, criminalii cibernetici s-au dat drept reprezentanţi ai producătorilor de vaccinuri sau ai autorităţilor guvernamentale care dirijează eforturile de distribuire a vaccinurilor.

În încercarea de a încheia tranzacţiile frauduloase, escrocii au vizat atât conturi de e-mail business, cât şi adrese personale, şi chiar au încercat să contacteze victimele telefonic, în încercarea de a promova vaccinurile false. Este de remarcat faptul că achiziţionarea vaccinurilor este negociată fie la nivel guvernamental, fie, în cazul Uniunii Europene (UE), de către o echipă specială de negociere comună, astfel încât tactica folosită de escroci ar trebui să ridice unele suspiciuni.

Producătorii de vaccinuri au avut, de asemenea, un rol esenţial în a întări importanţa avertismentului, întrucât INTERPOL l-a emis în urma informaţiilor furnizate de producători, subliniind şi alte strategii folosite de escroci, cum ar fi utilizarea site-urilor web false şi a conturilor de socializare ca platforme de demarare a campaniilor.

„După cum putem vedea, în aria criminalităţii informatice, sectorul privat dispune, de regulă, de cele mai multe informaţii despre atacuri şi tendinţe, lucru care s-a întâmplat întocmai în cazul acestor tentative de înşelătorie cu vaccinuri. Chiar şi atunci când o tentativă de fraudă eşuează, este important ca aceasta să fie raportată poliţiei, astfel încât să poată fi identificate potenţiale legături şi, de asemenea, ca în cazul alertei pe care INTERPOL a emis-o, pentru a avertiza forţele de ordine cu privire la aceste ameninţări”, a declarat Jürgen Stock, secretarul general al INTERPOL.

El a subliniat în continuare că, odată cu apariţia pandemiei şi a ţărilor care încă încearcă să îşi vaccineze rapid şi în siguranţă cetăţenii, era esenţial ca procesul de lansare a vaccinurilor să fie protejat de la începutul procesului de fabricaţie până la livrarea vaccinurilor.

La începutul acestui an, INTERPOL şi Investigaţiile de securitate internă ale Statelor Unite (HSI) au emis o avertizare comună împotriva achiziţionării de vaccinuri şi a tratamentelor false pentru COVID-19.

Infractorii cibernetici au fost extrem de activi pe parcursul fiecărei etape a pandemiei COVID-19, vizând pe toată lumea, de la oameni obişnuiţi la diverse companii farmaceutice şi organizaţii guvernamentale implicate în procesul de dezvoltare, aprobare şi implementare a vaccinului.

În decursul ultimului an, aceştia au desfăşurat o serie de escrocherii legate de vaccinul COVID-19, au atacat un laborator de cercetare al Universităţii Oxford implicat în cercetarea modalităţilor de combatere a pandemiei COVID-19 şi chiar au compromis Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), după care au scurs online documentele de vaccinare furate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările