INTERPOL: Autorităţile sanitare din 40 de ţări, vizate de campanii frauduloase în jurul vaccinului anti-COVID-19

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Escrocii au dezvoltat campanii prin care se dau drept producători de vaccinuri sau autorităţi responsabile cu supravegherea eforturilor de distribuire a vaccinurilor, avertizează INTERPOL.

INTERPOL a lansat un avertisment global cu privire la nişte grupuri de criminalitate organizată care vizează guvernele cu oferte false prin care negociază vaccinuri COVID-19. Avertismentul a fost emis pentru toate cele 194 de ţări membre ale INTERPOL după ce agenţia internaţională de aplicare a legii a înregistrat aproximativ 60 de cazuri în 40 de ţări.

Amer Owaida, Security Writer al ESET, explică pe blog cum operează escrocii.

Scammerii s-au concentrat asupra angajaţilor din spitale şi din ministerele sănătăţii, oferind vaccinuri COVID-19 care au fost aprobate pentru distribuire în ţările lor. 

Pentru a-şi atinge obiectivele, criminalii cibernetici s-au dat drept reprezentanţi ai producătorilor de vaccinuri sau ai autorităţilor guvernamentale care dirijează eforturile de distribuire a vaccinurilor.

În încercarea de a încheia tranzacţiile frauduloase, escrocii au vizat atât conturi de e-mail business, cât şi adrese personale, şi chiar au încercat să contacteze victimele telefonic, în încercarea de a promova vaccinurile false. Este de remarcat faptul că achiziţionarea vaccinurilor este negociată fie la nivel guvernamental, fie, în cazul Uniunii Europene (UE), de către o echipă specială de negociere comună, astfel încât tactica folosită de escroci ar trebui să ridice unele suspiciuni.

Producătorii de vaccinuri au avut, de asemenea, un rol esenţial în a întări importanţa avertismentului, întrucât INTERPOL l-a emis în urma informaţiilor furnizate de producători, subliniind şi alte strategii folosite de escroci, cum ar fi utilizarea site-urilor web false şi a conturilor de socializare ca platforme de demarare a campaniilor.

„După cum putem vedea, în aria criminalităţii informatice, sectorul privat dispune, de regulă, de cele mai multe informaţii despre atacuri şi tendinţe, lucru care s-a întâmplat întocmai în cazul acestor tentative de înşelătorie cu vaccinuri. Chiar şi atunci când o tentativă de fraudă eşuează, este important ca aceasta să fie raportată poliţiei, astfel încât să poată fi identificate potenţiale legături şi, de asemenea, ca în cazul alertei pe care INTERPOL a emis-o, pentru a avertiza forţele de ordine cu privire la aceste ameninţări”, a declarat Jürgen Stock, secretarul general al INTERPOL.

El a subliniat în continuare că, odată cu apariţia pandemiei şi a ţărilor care încă încearcă să îşi vaccineze rapid şi în siguranţă cetăţenii, era esenţial ca procesul de lansare a vaccinurilor să fie protejat de la începutul procesului de fabricaţie până la livrarea vaccinurilor.

La începutul acestui an, INTERPOL şi Investigaţiile de securitate internă ale Statelor Unite (HSI) au emis o avertizare comună împotriva achiziţionării de vaccinuri şi a tratamentelor false pentru COVID-19.

Infractorii cibernetici au fost extrem de activi pe parcursul fiecărei etape a pandemiei COVID-19, vizând pe toată lumea, de la oameni obişnuiţi la diverse companii farmaceutice şi organizaţii guvernamentale implicate în procesul de dezvoltare, aprobare şi implementare a vaccinului.

În decursul ultimului an, aceştia au desfăşurat o serie de escrocherii legate de vaccinul COVID-19, au atacat un laborator de cercetare al Universităţii Oxford implicat în cercetarea modalităţilor de combatere a pandemiei COVID-19 şi chiar au compromis Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), după care au scurs online documentele de vaccinare furate.

Mai multe - Tehnologie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite