Google renunţă la produsul web creat de Apple şi continuă cu unul propriu

Google renunţă la produsul web creat de Apple şi continuă cu unul propriu

Google Chrome va folosi alt motor de generare a paginilor web. FOTO GoogleAppsForEdu.com

Google se delimitează mai mult de Apple şi renunţă la WebKit, motorul de generare a paginilor web din browser-ul său Chrome, urmând să dezvolte Blink. Opera va fi un partener al Google în acest proces.

Ştiri pe aceeaşi temă

În primul rând, motorul de generare a paginilor web este, după cum îi spune şi numele, cel care ajută un browser să afişeze corect layout-ul site-urilor. Apple a început dezvoltarea WebKit pentru browser-ul său Safari şi a publicat programul în 2005, sub licenţă open-source. Google l-a integrat în browser-ul său Chrome, iar Opera a anunţat anul acesta că va face la fel, renunţând la propriul motor. Acum, Opera va urma calea Google şi va rămâne aproape de Blink, scrie The Next Web.

Google va trece acum la Blink, un produs derivat din WebKit, dar care îi permite să se îndepărteze şi mai mult de Apple, companie cu care a mai avut mici divergenţe în 2012. În acest moment, WebKit este la aproape 40% cotă de piaţă, iar pasul pe care îl face Google este unul semnificativ, însă susţine că acest lucru îi va ajuta şi platforma Chromium (care stă la baza Chrome), va fi mai bine optimizată astfel, scrie The Next Web.

Mozilla şi Samsung, parteneriat similar

Vestea trecerii la Blink, pe care Google îl va monitoriza îndeaproape, vine la scurt timp după ce Mozilla şi Samsung şi-au anunţat propria cale. Cele două companii vor colabora pentru a dezvolta Servo, un motor de generare a paginilor web care să funcţioneze foarte bine pe procesoarele ARM folosite în telefoanele şi tabletele cu Android. 

Fracisco Tolmasky, unul dintre oamenii care a lucrat la versiunea mobilă de Safari, a zis că este normal schimbul. „Asta se întâmplă cu software-ul. Când se schimbă scopul, vechiul cod şi vechiul design nu mai au un rost, astfel că le refaci, le rescrii“, a declarat acesta.

Alex Russell, unul dintre oamenii care lucrează la Chrome, a spus că sunt şi pierderi, nu mai există contactul cu comunitatea WebKit, dar era şi timpul să se întâmple aşa. „[...] se poate să fi plătit un preţ prea mare pentru că am stat atât de mult aproape de WebKit“.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările