AMD, strategie nouă: procesoarele din smartphone vor fi puse în servere pentru a câştiga, în sfârşit, în faţa Intel

AMD, strategie nouă: procesoarele din smartphone vor fi puse în servere pentru a câştiga, în sfârşit, în faţa Intel

Cipurile AMD au fost alese de Sony şi Microsoft pentru consolele lor video. FOTO PCWorld.com

AMD a câştigat un plus de imagine după ce procesoarele sale au ajuns în consolele Xbox One şi Sony PlayStation 4. Acum vrea mai mult, plănuieşte să livreze procesoare ARM pentru piaţa serverelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

AMD s-a luptat până acum, începând din anii '80, numai cu Intel şi alte companii ca Motorola sau IBM pe piaţa x86, cea populară pentru calculatoare clasice. Pe dispozitivele mobile, însă, cipurile favorite sunt cele ARM cu care Qualcomm s-a remarcat foarte bine. Intel şi-a dus arhitectura x86 şi pe dispozitivele mobile, dar AMD, conform The Wall Street Journal, va trece şi la producţie ARM.

Totuşi, AMD are alte planuri, nu doar să doteze smartphone-uri şi tablete, piaţă pe care ar putea pierde. Sunt deja în joc Qualcomm, Intel şi Samsung, astfel că AMD plănuieşte să introducă arhitectura ARM în microservere pentru un consum mai mic de energie. Platforma se va numi „Seattle“ şi cel mai probabil va ieşi pe piaţă abia în 2014.

„Sunt două dileme acum: va reuşi ARM să câştige pe partea de server şi AMD va reuşi cu ARM?“, a declarat Andrew Feldman, manager general la AMD, segmentul servere. El spune că succesul companiei sale ar putea veni tocmai din faptul că s-au săturat companiile să aştepte cipuri de la un singur mare producător, Intel, astfel că vor căuta alternative. Iar alternativele pe ARM vor fi mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

Platforma „Seattle“ va fi disponibilă în versiuni cu opt nuclee şi 16 nuclee. Frecvenţa la care vor opera acestea va fi de 2GHz sau mai mare. AMD a profitat de ocazie pentru a anunţa şi două cipuri noi pentru servere x86: Berlin şi Warsaw.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările