PlayStation 4 versus Xbox One: Sony câştigă prin preţ sufletul jucătorilor, iar Microsoft propune entertainment
0Sony şi-a prezentat, luni, consola Playstation 4, i-a dezvăluit preţul şi câteva caracteristici importante. Şi cei de la Microsoft au anunţat cât va costa sistemul Xbox One. Ambele console vor veni pe piaţă în perioada sărbătorilor de iarnă, însă care dintre ele merită să fie cumpărată?
Acum că se ştiu toate detaliile legate de ambele sisteme, putem face o comparaţie Xbox One şi Playstation 4.
Hardware
Pentru gamerii înrăiţi, puterea de procesare a fost mereu un factor decisiv când a venit vorba de alegerea unui sistem de jocuri. Din acest motiv, majoritatea gravitează fie spre Xbox, fie spre Playstation şi foarte puţini aleg consola Nintendo.
Totuşi, care dintre cele două sisteme de ultimă generaţie este cel mai performant? Consola celor de la Sony are un avantaj când vine vorba de specificaţiile tehnice şi de puterea de procesare.
Cu toate că ambele console au un procesor AMD Jaguar cu opt nuclee, Playstation 4 dispune de 1.152 de nuclee ale procesorului grafic. Xbox One are numai 768. Noua consolă a japonezilor are o performanţă de 1,84 teraflopi ( (n. red. FLOP = FLoating-point Operaţions Per Second; unitate de măsura a performanţei computerelor) iar Xbox atinge 1,23 teraflopi.
Mai mult, Playstation 4 are un avantaj şi când vine vorba de memoria internă. Sistemul este dotat cu 8GB GDDR5 care funcţionează la o frecvenţă de 5500Mhz. Xbox One are 8GB DDR3 RAM la frecvenţă de 2133Mhz. RAM-ul de tip GDDR5 este similar celui găsit pe plăcile video de pe sistemele desktop. Acesta este mult mai bine optimizat pentru procesarea grafică, aşa că jocurile ar trebui să arate mai bine pe sistemul Sony.
Când vine vorba de putere brută, Playstation 4 iese câştigătoar.
Controler
Atât controlerul Xbox One cât şi cel al Playstation 4 au păstrat tradiţia versiunilor anterioare şi au acceaşi poziţionare a butoanelor şi formă similară.
Cei de la Sony au decis, totuşi, să adauge unele elemente suplimentare pe noul controler DualShock. Astfel, acesta este dotat cu un ecran tactil. Dezvoltatorii s-ar putea folosi de el în viitor pentru a include noi funcţionalităţi în jocuri, însă japonezii nu i-au demonstrat încă utilitatea.
De asemenea, game-pad-ul PS4 are o bandă luminoasă pe spate care poate fi văzută de camera PS Eye. Aceasta are rolul de a-i identifica pe jucători şi de a ajusta ecranul în cazul jocurilor split-screen.
Japonezii s-au gândit şi la partea de social şi au inclus un buton special de „share“ care trimite scorurile direct pe Facebook. Mai mult, există şi un difuzor dar şi un slot pentru mufă jack la care gamerii îşi pot conecta o pereche de căşti.
Controlerul Xbox One nu vine cu nimic nou faţă de versiunea anterioară. Ce-i drept, designul a fost puţin ajustat şi s-a trecut la o conexiune Wi-Fi între consolă şi joystick. Aceasta oferă o viteză de transfer a datelor de până la 250 Mbps, o viteză enormă faţă de cei 3Mbps oferiţi de Bluetooth-ul controlerului de PS4.
Când vine vorba de joystick-uri, este greu de ales un câştigător. Controlerul Xbox One nu are nevoie de o bandă luminoasă pentru ca sistemul să-I recunoască pe jucători, deoarece are Kinect. Toucpad-ul de pe cel al PS4 nu a fost demonstrat cu nicio ocazie dar butonul de share şi difuzorul incorporat pot constitui avantaje pentru multe persoane.
Compatibilitate şi cerinţe
Cei de la Microsoft au anunţat că noua lor consolă nu va putea rula jocurile de pe Xbox 360, lucru care a dezamăgit multă lume. Mai mult, americanii au precizat că Xbox One va trebui să aibă o conexiune permanentă la internet şi că utilizatorii vor trebui să se logheze la conturile lor odată la 24 de ore. În cazul în care aceştia vor dori să joace jocurile deţinute pe alt sistem, ei vor trebui să se oprească din oră în oră pentru a se autentifica.
Nici împrumutatul jocurilor nu mai este la fel. Microsoft a arătat că gamerii îşi pot împrumuta jocul la maximum „10 membri ai familiei“. Ce înseamnă asta exact? Nimeni nu ştie. Măsurile luate de Microsoft vin ca o încercare de a aboli pirateria şi de a opri vânzarea de jocuri folosite pentru a ajuta industria gamingului.
Japonezii au venit mult mai relaxaţi. Cu toate că nu au specificat dacă utilizatorii vor putea folosi cd-urile de Playstation 3 pe noua consolă, se presupune că jocurile mai vechi vor putea fi jucate prin platforma de online streaming Gaikai, cu care Sony are parteneriat.
Vecinul îţi va putea împrumuta jocurile lui fără niciun fel de problemă, deoarece consola nu îţi cere să te autentifici. Toate jocurile pot fi jucate şi fără o conexiune la internet.
Jocuri
La conferinţa E3, Sony a dezvăluit primele jocuri care vor fi disponibile în momentul lansării, menţionând că utilizatorii vor avea la dispoziţie şi modul offline, spre deosebire de Xbox One. Printre titluri se regăsesc Final Fantasy XV, Kingdom Hearts 3, The Order 1886, Transistor, Mad Max, Batman: Arkham Origins, Killzone Shadow Fall, Drive Club şi Knack.
Cele mai importante jocuri pentru Xbox One vor fi titluri cunoscute până acum. Primul pe listă este Call of Duty: Ghosts de la Activision. Este o nouă serie pe care acest studio o începe, este un joc promovat alături de Xbox One şi, se poate spune, este viitorul jocurilor video. O grafică impresionată, efecte vizuale memorabile şi acţiune până acum rar întâlnită în alte titluri. Assasin's Creed 4: Black Flag ridică steagul performanţei mai sus decât până acum. Acţiunea se desfăşoară în Caraibe, iar jocul urmăreşte povestea lui Edward Kenway, un pirat de secol 18. Corăbii, mare, multă apă şi acelaşi comportament al caracterului principal vin cu acest titlu nou. Quantum Break are o carenţă de detalii, din trailerul oficial se ştie că e vorba de o fată care pleacă de acasă şi în misiunea ei dispune de anumite puteri speciale. Apoi, acţiunea se concentrează pe imagini spectaculoase cu ruperea unui pod - toate acestea pentru a scoate în evidenţă puterea de calcul a Xbox One. Bonusul vine de la EA Sports cu ale sale titluri deja consacrate: Fifa 14, Madden NFL 25 şi NBA Live 14. Toate acestea sunt construite pe noul motor grafic Ignite pe care compania îl foloseşte şi sunt impresionante pe Xbox One. EA promite mişcări mai naturale şi capacităţile fizice, tehnice ale sportivilor vor fi replicate în detaliu
Control vocal şi prin mişcare
Fiecare consolă Xbox One va fi livrată cu un Kinect de a doua generaţie. În schimb, Sony vine cu Eye, o cameră care ar avea funcţii asemănătoare cu Kinect, dar probabil nu pe toate. De asemenea, PS4 este compatibilă cu controllerul Move Motion. Însă Kinect nu a prins printre cei care au cumpărat consola pentru gaming, ci pentru cei care voiau o distracţie cu prietenii.
Consola Kinect pentru Xbox One va asculta comenzile vocale ale utilizatorilor, de la simpla deschidere a consolei, până la schimbarea posturilor TV. Microsoft foloseşte o cameră nouă, 1080p şi la 30 de cadre pe secundă. Gigantul tehnologiei mondiale spune că această calitate va oferi consolei o calitate mai dezvoltată.
Kinect mai are şi alţi aşi în mână: un sistem infraroşu care exclude sursele de lumină din cameră, iar unghiul de vizualizare este cu 60% mai mare decât până acum şi senzorul recunoaşte şase persoane, faţă de patru ca până acum.
Xbox One
Multitasking
Cele două console se diferenţiază şi prin capacităţile lor multimedia. Microsoft a gândit Xbox One ca o consolă care să fie centrul de entertainment din casă. Microsoft vrea ca utilizatorii să aibă „o relaţie” cu televizorul lor şi să interacţioneze mai mult. Astfel, Xbox One, spre deosebire de PlayStation 4, este o fereastră către reţele sociale, către TV, seriale, muzică, dar şi jocuri.
Microsoft doreşte ca prin sistemul de multitasking jucătorul să poată avea o fereastră de televizor în dreapta şi Skype-ul pe mare parte a televizorului. Sau să joace Forza 5, iar apoi să treacă uşor la o transmisiune de Formula 1 care rulează. De asemenea, toate acestea se pot controla cu ajutorul sistemului vocal prin Kinect, aşadar nu mai este nevoie de controale fizice sau de telecomenzi.
Entertainment
Xbox One este fără îndoială lider la acest capitol. Microsoft s-a concentrat mult pe comunicare, dar nu neapărat mai puţin pe gaming. Va exista un magazin de unde utilizatorii vor putea cumpăra seriale, filme sau muzică. Nu se ştie dacă vor fi disponibile în România până în momentul lansării.
Xbox One va înlocui practic interfaţa televiziunii digitale din momentul de faţă. Astfel, canalele vor fi afişate în interfaţa creată de Microsoft, pe lângă conţinutul digital.
Sony vine cu Netflix, Amazon, Hulu Plus, Redbox Instant şi Sony Video Unlimited Service, dar avem aceeaşi problemă: nu există siguranţa că vor fi disponibile şi în România.
Preţ
Sony a prezentat consola cu un preţ mai mic decât rivalii de la Microsoft. Spre deosebire de Xbox One care va veni în Europa la un preţ de 499 de euro, PlayStation 4 va avea un preţ de referinţă de 399 de euro.
Ambele console ar urma să fie disponibile la finalul anului, Xbox One urmând a fi lansat sigur în noiembrie, în timp ce PlayStation 4 mai aşteaptă pentru o dată exactă.