Uciderea colonelului Ioan Gherman, plătită cu peste 80 de ani de temniţă. Filmul unei crime oribile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânul locuia singur
Bătrânul locuia singur

Un colonel în rezervă în vârstă de 81, cunoscut pentru pasiunea sa de a colecţiona cărţi, a fost omorât în bătaie de trei tineri care sperau să găsească în casa colecţionarului comori. Cei trei au fost condamnaţi, după numai două luni de proces, la zeci de ani de închisoare.

Victima, Ioan Gherman, în vârstă de 81 de ani, locuia singur într-o casă din satul Ortelec - un cartier al Zalăului şi îi plăcea să se laude cu impresionanta sa colecţie de cărţi şi alte obiecte cu valoare mai degrabă sentimentală, adunate într-o viaţă de om. Pasiunea lui a făcut şi obiectul unui articol în presa locală, fapt ce ar fi putut atrage atenţia hoţilor asupra lui. De altfel, procurorul de caz, Dan Brindea, a şi precizat că autorii oribilei fapte au recunoscut că s-au dus în casa bătrânului aşteptând să găsească acolo adevărate comori. ”Se aşteptau să găsească tablouri de aur”, a declarat el.

Când au văzut că nu găsesc tablourile de aur, criminalii au început să-l bată pe bătrân în speranţa că, în acest fel, le va spune unde îşi ascunde comorile. Cum nu au reuşit să afle nimic, i-au smuls bătrânului un inel de pe deget, au mai luat şi o medalie şi un aparat foto şi s-au dus, nu înainte de a-şi lega victima, pentru a se asigura că nu va putea suna la Poliţie. Bătrânul a stat aşa trei zile, până când un vecin, văzând uşa de acces în locuinţă forţată, i-a chemat pe poliţişti. Victima era, încă, în viaţă, însă a murit după câteva ore la spital, concluzia medicilor legişti fiind că a murit din cauza loviturilor primite.

Între timp, criminalii - Adrian Micz, Adrian Bărburaş şi Casiu Lăcătuş - s-au ascuns într-o pădure, fiind prinşi după aproape două săptămâni. Ei au fost trimişi în judecată în luna decembrie, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Sălaj. Magistraţii de aici s-au pronunţat luni, 23 februarie, condamnându-i la pedepse cu închisoarea cuprinse între 24 de ani şi două luni de închisoare şi 30 de ani de închisoare.

Cea mai mare pedeapsă, de 30 de ani în spatele gratiilor, i-a fost aplicată lui Adrian Micz, şi este formată, potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii instanţei de judecată,  din pedeapsa de 27 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată şi două infracţiuni de furt calificat.

Casiu Lăcătuş a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 26 ani, trei luni şi 10 zile închisoare, formată din pedeapsa de 15 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată, 10 infracţiuni de furt calificat şi o infracţiune de tentativă la furt calificat;

 Adrian Bărburaş a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 24 ani şi 2 luni închisoare, formată din pedeapsa de 15 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată, cinci infracţiuni de furt calificat, o infracţiune de complicitate la furt calificat şi o infracţiune de tentativă la furt calificat, precum şi o pedeapsă de 1un an şi patru luni închisoare a cărei suspendare condiţionată a fost revocată.

Hotărârea instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Citeşte şi Filmul unei crime oribile: bătrân de 81 de ani, bătut, legat şi lăsat în agonie de hoţi care căutau ”tablouri de aur”

Dublă tragedie la marginea Zalăului: o femeie de 39 de ani a murit la o zi după mama sa, sub privirile fetiţei de 3 ani

Decizie definitivă în cazul elevei olimpice care a murit într-o tabără de matematică la Buşteni. Magistraţii au majorat pedeapsa!

Un bărbat de 81 de ani a murit după ce a fost bătut, legat la mâini şi la picioare şi apoi abandonat. Poliţiştii îi caută pe agresorii criminali

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite