Decizie definitivă în cazul elevei olimpice care a murit într-o tabără de matematică la Buşteni. Magistraţii au majorat pedeapsa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Mircea Lascu nu mai profesează ca şi cadru didactic din 1995
Profesorul Mircea Lascu nu mai profesează ca şi cadru didactic din 1995

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti s-au pronunţat, astăzi, în apelul declarat de profesorul de matematică Mircea Lascu, condamnat în primă instanţă la un an şi patru luni de închisoare cu executare după ce o elevă de 13 ani din Bucureşti, olimpică, a murit într-o tabără de matematică organizată de acesta la Buşteni, în ianuarie 2013. Decizia este definitivă.

Magistraţii au anulat, în parte, sentinţa dată de prima instanţă (Judecătoria Sinaia) şi au majorat pedeapsa aplicată inculpatului de la un an şi patru luni închisoare, la doi ani de închisoare pentru ucidere din culpă. Profesorul zălăuan scapă, însă, de detenţia efectivă, judecătării decizând suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de patru  ani. La fel ca şi prima instanţă, Curtea de Apel îi interzicere profesorului organizarea de tabere de studiu şi a altor activităţi similare.


Tot prin sentinţa de azi, sumele pe care Mircea Lascu le va avea plătit, în solidar cu Asociaţia Math Time Zalău (pe care o conduce), părinţilor elevei decedate, au fost majorate de la 60.000 de lei la 90.000 de lei. Sentinţa este definitivă.


Reamintim că eleva, olimpică la matematică, a murit după ce a căzut de la etajul cabanei în care erau cazaţi cei 22 de elevi participanţi la tabăra de matematică şi a rămas inconştientă afară, în zăpadă, timp de mai multe ore, până a fost găsită de un lucrător din zonă. Fata a murit la spitalul din Sinaia, după ce medicii s-au chinuit ore în şir să-i crească temperatura corpului de la 19 grade Celsius, cât avea când a fost găsită. Investigaţiile făcute în acest caz au evidenţiat faptul că fata consumase alcool.


Dincolo de aspectele penale, tragedia din urmă cu aproape doi ani a ridicat problema responsabilităţii celor care organizează tabere şcolare sau de studiu. La numai câteva luni după cazul de la Buşteni, Ministerul Educaţiei Naţionale a şi înăsprit condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce desfăşoară sau organizează astfel de activităţi.

Citeşte şi Despre riscurile şi responsabilităţile profesorilor în tabere, la Adevărul Live: „Teribilismul tinerilor e mai puternic decât starea de frică şi de precauţie”

Un an şi jumătate de închisoare pentru profesorul care a organizat tabăra de matematică de la Buşteni, în care o elevă şi-a pierdut viaţa

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite