Şezătoare cu film şi muzică, de Ziua Universală a Iei. Manuela Hărăbor, invitat special al evenimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul va rula în Amfiteatrul din Parcul Central FOTO Facebook.com/Centrul National de Informare si Promovare Turistica Zalau
Filmul va rula în Amfiteatrul din Parcul Central FOTO Facebook.com/Centrul National de Informare si Promovare Turistica Zalau

Ziua Universală a Iei va fi marcată şi la Zalău, în 24 iunie, când Fundaţia Agapis organizează cea de-a patra ediţie a proiectului itinerant "Şezători în Ţara Silvaniei".

Un eveniment urban gândit de Fundaţia Agapis este modul prin care Zalăul va sărbători în acest an Ziua Universală a Iei. Este vorba despre şezătoare, a patra din cadrul proiectului itinerant "Şezători în Ţara Silvaniei", în care zălăuanii sunt invitaţi cu mic, cu mare să celebreze ia/chimeşa/spăcelul tradiţional şi contemporan, într-un mod inedit. "O şezătoare atipică, cu o expoziţie de fotografie şi cămăşi, o pledoarie pentru ie, muzică şi proiecţia unuia dintre cele mai iubite filme româneşti: Pădureanca", susţin reprezentanţii Agapis. Invitat special va fi chiar protagonista celebrei producţii, cunoscuta actriţă Manuela Hărăbor.

Evenimentul va debuta la ora 21, în Amfiteatrul din Parcul Central Municipal Zalău, intrarea făcându-se pe bază de invitaţii ce se pot ridica, gratuit, de la sediul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău, din Clădirea Transilvania, Piaţa Iuliu Maniu nr. 4-6. Ţinuta vestimentară obligatorie a invitaţilor: ie/chimeşă/spăcel de culoare albă.

Şezătoarea va cuprinde şi expoziţia de fotografii, cămăşi şi poveşti "Poveştile iei", realizată în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, un moment muzical al orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist "Porolissum", al Casei Municipale de Cultură Zalău şi o pledoarie pentru ie, a etnografului Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Manifestarea este organizat în parteneriat cu Municipiul Zalău - Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Casa Municipală de Cultură Zalău, cu sprijinul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ADI Sălaj Plus, Colţul Românesc, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, Hoinar prin Sălaj, Muzeul de Pânze şi Poveşti, Mândra Chic.

Pădureanca este unul dintre cele mai iubite filme româneşti, care a împlinit 30 de ani de la lansare. Filmul a fost realizat în anul 1986, poartă semnătura regizorului Nicolae Mărgineanu şi este inspirat din nuvela omonimă a scriitorului Ioan Slavici. O poveste de dragoste neîmplinită, care scoate în evidenţă mentalităţi şi atitudini specifice universului rural din Transilvania sfârşitului de secol XIX, care mai face parte încă din Imperiul Austro-Ungar. Din distribuţie fac parte: Manuela Hărăbor, Victor Rebenciuc, Adrian Pintea,Şerban Ionescu şi Dorel Vişan.

Ziua Universală a Iei este un eveniment internaţional de celebrare a iei tradiţionale româneşti, oriunde s-ar afla pe planetă. Această zi este o iniţiativă fără precedent, care a luat naştere pe reţeaua de socializare Facebook, unind iubitorii României din toate colţurile lumii. Iniţiată în ianuarie 2013 şi coordonată de comunitatea online La Blouse Roumaine, Ziua Universală a Iei s-a sărbătorit pentru prima dată pe 24 iunie 2013, de Sânziene. În aceşti patru ani, Ziua Iei a devenit un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe şase continente, în 55 de ţări, 130 localităţi, peste 200 de evenimente, şi a contribuit decisiv la repoziţionarea iei şi culturii tradiţionale româneşti după 27 de ani de la căderea comunismului.

Vă mai recomandăm:

Spăcelul de Sălaj, model pentru iile de astăzi. Cum topeau sătencele cânepa pe rouă, pentru a-şi decora cămăşile tradiţionale

Povestea iei româneşti va fi depănată într-o şezătoare publică cu cântec

Invitaţie la şezătoare urbană. Proiectul itinerant de redescoperire şi promovare a zestrei tradiţionale româneşti prin cusut

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite