Sălajul în „epoca” Năstase: liderii de atunci, „abonaţi” la putere şi la funcţii şi astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberiu Marc este preşedintele PSD Sălaj, iar Iuliu Nosa - prim-vicepreşedinte
Tiberiu Marc este preşedintele PSD Sălaj, iar Iuliu Nosa - prim-vicepreşedinte

Perioada 2000 - 2004, în care la conducerea Guvernului României s-a aflat Adrian Năstase, plasează Sălajul într-o situaţie atipică, la conducerea judeţului aflându-se, atunci, un ţărănist. Pe de altă parte, este şi perioada în care se instalează - aparent defintiv - în funcţie primii doi PSD-işti ai judeţului.

În vreme ce ţara era condusă de PSD, în perioada 2000 - 2004 Sălajul făcea, într-o oarecare măsură, notă discordantă. Naţional - ţărănistul Leontin Bordaş câştiga, în 2000, cel de-al doilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, Sălajul fiind singurul judeţ din ţară în care PNŢCD câştiga două astfel de mandate la rând. Leontin Bordaş a murit în 2010, în urma unei boli necruţătoare.


Sub guvernarea lui Adrian Năstase îşi începe, însă, cariera în administraţia publică Tiberiu Marc, cel care avea să devină, în 2004, preşedintele Consiliului Judeţean, funcţie deţinută neîntrerupt de atunci. Fost ofiţer de Securitate înainte de Revoluţie şi manager al unor firme private în primii ani ai democraţiei postdecembriste, Tiberiu Marc intră în politică în 2000, în PSD, fiind numit vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. În ianuarie 2001, Tiberiu Marc este numit în funcţia de prefect al judeţului Sălaj, funcţie pe care o ocupă până în 2004, când îşi mută biroul din Prefectură, cu un etaj mai jos, în Consiliul Judeţean. Tot de atunci, Tiberiu Marc este şi preşedintele PSD Sălaj.


Ca şi avere, Tiberiu Marc nu poate trece drept o persoană foarte bogată, având, potrivit celei mai recente declaraţii de avere,  trei parcele de teren, câte una în Zalău, Panic, respectiv Sacadat – judeţul Bihor şi o casă de locuit în Zalău. La capitolul autoturisme, preşedintele Consiliului Judeţean se laudă cu o Dacia 1100 fabricată în 1970.


Deloc comunicativ şi extrem de sobru, Tiberiu Marc a reuşit, în mare parte, să stea departe de scandaluri sau să controleze lucrurile în aşa fel încât, cel puţin aparent, să fie linişte. Singurul eveniment ce ar putea trece drept scandal al putea fi considerat cel din 2008, când în raportul CNSAS a apărut că Tiberiu Marc ar fi făcut poliţie politică. Decizia instanţei supreme din decembrie 2010, irevocabilă, a stabilit că Tiberiu Marc a fost ofiţer de Securitate dar nu a făcut poliţie politică.


În vreme ce Adrian Năstase de afla la Palatul Victoria, municipiul reşedinţă de judeţ era condus tot de un social-democrat: Iuliu Nosa. Din 2004, Nosa este membru al Camerei Deputaţilor din cadrul Parlamentului României, aflându-se la al treilea mandat. Nici Iuliu Nosa nu poate fi considerat - cel puţin prin prisma declaraţiei sale de avere - un om bogat, lăudându-se doar cu câteva terenuri la ţară, un apartament în Zalău şi o casă la Creaca.

Citeşte şi Cine sunt cei care ne conduc judeţul. Politicienii care ne decid soarta

Securiştii şi turnătorii Sălajului: Nume sonore de pe scena politică, pe statele de plată ale Securităţii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite