Reţetele celui mai mare bucătar al Imperiului Roman. Cum se gătea în urmă cu 2.000 de ani puiul cu năut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeta lui Apicius, în interpretarea gastronomului Mircea Groza FOTO Mircea Groza
Reţeta lui Apicius, în interpretarea gastronomului Mircea Groza FOTO Mircea Groza

Apicius, cel mai mare bucătar al Imperiului Roman, a lăsat lumii moştenire o culegere de reţete pregătite de el pentru împăraţii vremii şi nu numai. Gastronomul sălăjean Mircea Groza ne prezintă una dintre aceste reţete, gătită nu doar o dată de el.

Gastronomului sălăjean Mircea Groza şi-a creat de ani buni un renume din promovarea reţetelor romane. El povesteşte că pasiunea sa pentru bucătăria romană a început chiar pe locul cetăţii romane de la Porolissum, unde mergea pentru a aduna plante aromatice şi unde a fost surprins să găseasă o mare varietate de astfel de plante: varietăţi de mentă, sovârv, busuiocul cerbului, cimbrişor, frăguţe şi alţi arbuşti.

Din discuţiile pe care le-a avut cu arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă, a aflat că varietatea s-ar explica prin faptul că plantele au crescut pe urmele fostelor grădini de zarzavat din vremea Imperiului. Următorul pas a fost ”descoperirea” lui Apicius, cel mai mare bucătar al Imperiului Roman şi autorul primei cărţi de bucate a vremii, ”De re coquinaria”.

Dintre reţele lui Apicius testate de Mircea Groza se numără şi cea de pui cu năut sau linte. Gastronomul ne indică, pas cu pas, toate etapele reţetei:


1) Folosiţi pulpe de pui dezosate. Carnea se taie cuburi şi se condimentează cu câteva ore înainte cu sare, piper, ulei, zeamă de lămâie, leuştean uscat (mai multişor...). Se amestecă bine. Se lasă la rece.


2) Într-un ceaun gros (sau o cratiţă de fontă) se pune ulei şi se prăjesc câteva secunde boabe de coreandru şi seminţe de chimen. Se pune carnea şi se prăjeşte pe toate părţile amestecând cu atenţie.

pui cu naut



Se adaugă boia şi apă caldă (sau supă de pasăre).

pui cu naut



3) Se pregăteşte un buchet aromat din salvie, busuioc,  cimbru sau cimbrişor, mărar, leuştean.

pui cu naut


Se taie ceapa şi leuşteanul mai mare şi se pun peste carne. Se potriveşte de sare şi piper, se completează, dacă este nevoie,  cu apă, se pune şi buchetul aromat. Se fierb toate încet.

pui cu naut


Se adaugă câteva boabe de ienupăr zdrobite uşor.

pui cu naut


4) Între timp se pregăteşte năutul fiert (este bun şi din conservă) sau se fierbe lintea cu sare şi se scurge.

pui cu naut


Se pregătesc verdeţurile pentru decor: Ceapă verde, mărar, leuştean, praz, ţelină, după preferinţă, se pot şi combina.

pui cu naut


5)Când carnea este fiartă se adaugă năutul sau lintea, sau amândouă.


Se fierb împreună. Înainte de a pune năutul scoateţi buchetul aromat.


Dacă aveţi la îndemână puneţi la ultimul clocot o lingură de sos de stridii (este în market). Astfel, înlocuim condimentul nelipsit din bucătăria romană, garum.

Vă mai recomandăm:

Gusturi vechi cu IMPACT azi. Tinerii care ne învaţă cum se fac piroştele cu păsat şi sămânţă de hârban sau papricaşul cu cocoş şi găluşte

Românul care l-a cucerit pe Jamie Oliver cu pălincă de Sălaj: „I-am dat o pălincă făcută de mine, veche de 18 ani“

VIDEO Cum a ajuns un caiet de reţete din 1877 să producă un mare eveniment gastronomic, în 2015. Secretele unor mâncăruri româneşti rare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite