Gusturi vechi cu IMPACT azi. Tinerii care ne învaţă cum se fac piroştele cu păsat şi sămânţă de hârban sau papricaşul cu cocoş şi găluşte
023 de reţete tradiţionale au fost adunate de la bunicii din satele sălăjene de câţiva tineri reuniţi în Clubul de voluntariat IMPACT LEGO. Reţetele vor fi adunate într-o broşură ce le va arăta turiştilor care vin în Sălaj o altă latură, mai puţin vizibilă, a tradiţiei acestor locuri.
Sunt tineri care au înţeles că ”shaorma cu de toate” nu este, poate, nici cel mai delicios preparat de pe Pământ şi, cu siguranţă, nici cel mai specific acestei părţii a lumii şi a ţării. Aşa că s-au întors la rădăcini şi au descoperit ce comori culinare se ascund în caietele de reţete ale bunicilor. Ei sunt membrii Clubului de voluntariat IMPACT LEGO de la Colegiul Naţional ”Silvania” Zalău şi au pus la cale un proiect „Gusturi vechi cu IMPACT azi”, care are ca scop identificarea şi valorificarea reţetelor vechi din judeţul Sălaj păstrate încă, în special în zonele rurale, de persoanele vârstnice. ”Sunt 23 de reţete adunate de colegii mei din diferite sate, de la bunici. Le-am printat pe fiecare pe pliante, cu povestea din spatele reţetelor, iar mai târziu o să dăm aceste pliante Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău, astfel încât turiştii care vizitează judeţul Sălaj să afle despre aceste tradiţii culinare locale”, ne explică Vlad Bejinariu, unul dintre tinerii care însufleţeşte proiectul.
Piroşte cu păsat şi sămânţă de hârban, ca la Bucium
Dintre reţetele adunate de tineri se numără şi cea culeasă de Silvia Ştefan de la ”nănaşa din Bucium”, piroşte (sarmale - n.a.) cu păsat şi sământă de hârban (bostan). ”Se iau frunzele de curechi (varză - n.a.) şi se fierb într-o oală cu apă, sare şi oţet. Se curăţă o ceapă, se taie, se pune la pârgălit într-un pic de oloi (ulei - n.a.), odată cu clisa (slănina - n.a.) tăiată mărunt, după care se pun sâmburii de hârban zdrobiţi, pentru a unge mai tare piroştele. După ce s-o fript, se pune păsatul, se pune sare şi chiper (piper - n.a.) şi se înfăşoară în frunzele de curechi. Se fierb cu bulion şi apă călduţă”, sună reţeta ”povestită” în grai ardelenesc.
Nănaşa i-a povestit Silviei că scosul seminţelor din bostan era treaba copiilor din casă şi era, întotdeauna, un prilej de bucurie. ”Şi amu îmi amintesc cum stăteam toţi copiii la masă şi mama ne dădea să desfacem hărbanu. Era tare fain că doară asta era una dintre singurele treburi pe care le aveam în casă, că în rest toţi eram la lucru afară. Ne mai lăsa şi nouă maica oarecâte sămânţe pe care ni le prăjeam pe plită şi le împărţeam între noi”, rememorează femeia.
Ospăţ în centrul Zalăului
Câteva dintre reţetele adunate de tinerii de la IMPACT LEGO au fost gătite sâmbătă, 16 ianuarie - unele chiar de ei, altele de câteva restaurante implicate în proiect - şi oferite spre degustare trecătorilor din centrul Zalăului. Dintr-un astfel de proiect care implică bucătăria tradiţională nu putea lipsi gastronomul Mircea Groza, care şi-a făcut o misiune din promovarea preparatelor culinare ţărăneşti. Întregul demers a fost coordonat de maestru, care a asigurat nu numai îndrumarea tinerilor în pregătirea mâncării, dar şi ”traducerea” reţetelor printate într-o ”ardelenească” autentică. ”Am început cu pregătirile de ieri. Ei (tinerii – n.a.) au făcut aproape tot, spre exemplu la zama cu razalău pârgăliţi. Mai puţin razalăii, pe care i-a făcut o lele (o femeie în vârstă, de la ţară – n.a.)”, spune Mircea Groza.
Dacă bucatele au fost oferite gratuit, pofticioşii cu dare de mână au putut să scoată bani din buzunar, dacă au dorit, pentru a-i ajuta pe tineri să scoată o broşură care să conţină toate reţetele culese de ei. S-au ales şi cu ceva mâncare în schimbul banilor daţi, pentru că a fost organizată o licitaţie la care două porţii de bogracs în pâini au fost adjudecate de doi domni la preţul de 50 de lei fiecare, iar două platouri cu mezeluri tradiţionale au ajuns, după ce participanţii la licitaţie au luptat cu sârguinţă pentru ele, la preţul de 150 de lei (fiecare). Alături de tineri de la IMPACT LEGO au fost şi Pensiunea Zagor, Restaurantul Casa Boierului şi Cabana Trei Brazi, care au gătit o parte din preparate.
Printre cei care au oferit savoare evenimentului de sâmbătă se numără şi Andrei Bertea, un tânăr de 16 ani, elev în clasa a XI-a, care a gătit un delicios papricaş cu cocoş şi găluşte. Andrei se declară pasionat de gastronomie şi spune că, deşi nu crede că va face din asta o meserie, i-ar plăcea ca atunci când îşi va întemeia o familie să fie el cel care va găti pentru cei dragi.
Proiectul „Gusturi vechi cu IMPACT azi” este susţinut de Fundaţia Noi Orizonturi printr-un grant de 650 de lei care acoperă cheltuielile administrative ale proiectului, acordat în urma competiţiei „Eu sunt de IMPACT!”, lansată în cadrul proiectului „IMPACT – model de educaţie pentru cetăţenie activă şi implicare comunitară în rândul copiilor şi tinerilor!”, derulat în perioada iulie 2014-martie 2016, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Înfiinţat în toamna anului 2014, Clubul IMPACT LEGO a mai realizat două proiecte - „Festivalul LegoLand” şi „Împreună pentru aventură”. Clubul este coordonat de doi lideri – Iulia Florian, profesor de socio-umane la Colegiul Naţional Silvania şi consilier educativ Meda Morariu, directorul Grădiniţei Peter Pan şi formator în educaţie parentală. Numele clubului vine de la Loialitate, Entuziasm, Grup, Originalitate: „prin nume au vrut să arate faptul că deşi suntem de mai multe feluri, ca şi cluburile LEGO, vrem să construim un întreg”, explică Iulia Florian.
Evenimentul, pregătit din decembrie
În scopul organizării evenimentului culinar, precum şi a tipăririi materialelor informative, aceiaşi tineri au organizat în data de 5 decembrie 2015 o campanie de strângere de fonduri, tot în centrul Zalăului. Evenimentul, „Să ne pregătim pentru Moş Nicolae!” a oferit atunci trecătorilor ocazia de a servi un ceai cald, de a cumpăra nuieluşe artizanale, de a fi portretizaţi într-o caricatură, de a comanda o împletitură de păr, de a li se lustrui pantofii.
Vă mai recomandăm:









