VIDEO Cum a ajuns un caiet de reţete din 1877 să producă un mare eveniment gastronomic, în 2015. Secretele unor mâncăruri româneşti rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeta a fost ”adaptată” puţin la cerinţele actuale prin îndepărtarea excesului de grăsime şi dezosarea cărnii
Reţeta a fost ”adaptată” puţin la cerinţele actuale prin îndepărtarea excesului de grăsime şi dezosarea cărnii

Un caiet de reţete scris cu pană de gâscă înmuiată în cerneală în jurul anului 1877 a stat la baza unui eveniment inedit creat duminică, 2 august, la Zalău, de un grup de nostalgici îndrăgostiţi de istoria oraşului.

Un cazan plin cu ”zamă” (supă) făcută pe carne de pasăre, cu ”razalăi” şi legume, îi aştepta duminică, în curtea Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, pe amatorii de bucate cu gust, sătui deja de micii, frigăruile şi hamsiile ce începuseră să se prăjească pe grătare de vineri, de când la Zalău au început Zilele Municipiului. La doi paşi de cazanul cu ”zamă”, un altul stă la rând, cuminte, acoperit. ”Acolo este o friptură de porc cu vin şi mirodenii, care se serveşte rece, cu strugurei. Aşa e reţeta”, ne lămureşte maestrul Mircea Groza, cel care a supervizat amestecul de arome şi gusturi din cele două cazane.


Din buzunarul lat al şorţului inscripţionat cu ”Amintiri despre Zalău” - numele grupului de pe Facebook care a pus la cale acest eveniment culinar, Mircea Groza scoate un caiet de reţete îngălbenit de vreme, dar curat şi îngrijit. ”Am caietul acesta de la o prietenă. A aparţinut străbunicii ei, care l-a scris în jurul anului 1877, cu o pană de gâscă. Am ales din el două reţete care se putea pregăti în aer liber”, explică el.

Caietul - eveniment


Prietena se numeşte Iudit Kovacs şi este cea de la care a pornit evenimentul. ”Am găsit caietul într-un sertar - îi aparţinuse străbunicii mele. Am încercat, de-a lungul timpului, mai multe reţete, după ce am transformat cantităţile în unităţi de măsură actuale. Prima tobă de acolo am făcut-o”, povesteşte femeia.


Ideea organizării evenimentului culinar i-a venit citind un comentariu la un articol despre Mircea Groza, în care un cititor îi ”reproşa” că găteşte la diverse televiziuni, în diverse locuri, mai puţin pentru zălăuani. ”Mi-a dat ideea şi am vorbit cu băieţii (membrii grupului - n.r.). La un singur apel pe grup, foarte mulţi au sărit să ne sprijine”, relatează Iudit începutul poveştii, iar faptul că reţetele din caietul străbunicii aveau să stea la baza evenimentului a părut, din start, un lucru de la sine înţeles. ”Era păcat să îl ţin doar pentru mine”, spune femeia, care a şi dat caietul ”spre studiu” gastronomului Mircea Groza, un împătimit al bucatelor tradiţionale, pregătite după metode vechi, botezate de străini ”slow food” şi aflate la mare căutare în Occident.


Fiecare dintre cei ce fac parte din grup s-a oferit să contribuie cu câte ceva la ”materia primă”, de la legume cultivate de ei în grădini, la carne, pâine de casă şi, bineînţeles, nelipsita pălincă de prune. Pentru că ingrediente au fost din abundenţă, membrii grupului s-au avântat chiar la a anunţa pe toată lumea interesată că este aşteptată la o degustare, aşa că la ora stabilită (după ieşirea din biserică), gurmanzii au început să se adune la locul cu pricina.  Au fost întâmpinaţi cu pâine de casă unsă cu untură de porc şi presărată cu ceapă şi un păhărel de pălincă de prune sau, după preferinţe, de gutui sau caise, oferită cu dărnicie de un producător tradiţional din Bocşiţa. Festinul ce a urmat a fost presărat cu poveşti despre Zalăul de altădată, în atmosfera sugerată şi de expoziţia de fotografie de epocă aparţinându-o colecţionarului Daniel Mureşan. Evenimentul se doreşte a fi doar o primă ediţie. ”Începând de azi de gândim la ediţia de anul viitor”, a anunţat Iudit Kovacs.


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite