PDL face şase solicitări pentru referendum. Vezi despre ce este vorba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democrat Liberal solicită actualei puteri o mai mare transparenţă la referendumul din 29 iulie, motiv pentru care cere, printre altele, montarea de camere video în secţiile de votare, soft anti-fraudă şi declaraţii pe proprie răspundere în cazul celor care votează pe liste suplimentare.

Potrivit Andreei Paul, vicepreşedinte PDL şi preşedinta organizaţiei de femei a PDL Sălaj, prima dintre cele şase solicitări ale democrat - liberalilor este instalarea de camere video în toate secţiile de votare. "Majoritatea şcolilor au deja camere de la examenul de bacalaureat. Guvernul USL să ceară de urgenţă tuturor autorităţilor locale să monteze camere video în secţiile de votare care nu au încă", explică reprezentanta PDL.


În al doilea rând, PDL cere desfiinţarea sutelor de secţii de votare amenajate ilegal, după ce expirase termenul impus de legea referendumului (16 iulie era termenul limită – adică maxim zece zile după data declanşării), iar în al treilea -  instalarea de camere video în toate secţiile de votare speciale, oriunde ar fi amenajate. Andreea Paul precizează că o astfel de măsură a fost luată şi în 2009, ministrul de interne de atunci, Vasile Blaga, dispunând asta la cererea expresă a PNL şi PSD.


O altă cerinţă este ca toţi cei care votează pe liste suplimentare să semneze declaraţii pe proprie răspundere, conform articolului 292 Cod Penal, că nu au mai votat şi în altă secţie. "Aşa s-a procedat şi la prezidenţialele din 2009, la fel, la cererea expresă a PSD şi PNL", susţine vicepreşedintele PDL.
 PDL anunţă, totodată, că începând de luni va depune cereri pentru a obţine copii ale listelor electorale permanente şi, mai ales, ale listelor suplimentare conform deciziei BEC nr 10/2012 care acordă acest drept partidelor politice. "Repet: toţi delegaţii PDL din secţiile de votare vor înainta solicitări oficiale în acest sens săptămâna viitoare.Anunţăm că în baza acestor liste vom face verificarea şi identificarea tuturor acelora care au votat multiplu şi îi vom urmări în justiţie pentru a fi pedepsiţi potrivit legii, făcând inclusiv plângeri penale împotriva lor dacă autorităţile nu se auto-sesizează", declară Paul.


Nu în utimul rând,  PDL solicită Autorităţii Electorale Permanente achiziţionarea de urgenţă a softului anti-fraudă. "Vă reamintesc că achiziţionarea softului ce poate depista votul multiplu a fost amânată pentru săptămâna viitoare", precizează Andreea Paul.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite