Grevă de avertisment în spitalele sălăjene. Personalul medical a asigurat doar urgenţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două ore, în spitalele din judeţul Sălaj a fost asigurată doar o treime din activitate, în semn de protest faţă de inechităţile salariale din sistemul sanitar.

Sindicaliştii din Sănătatea sălăjeană au întrerupt lucrul, marţi dimineaţă, între orele 8 şi 10, pentru a atrage atenţia factorilor responsabili cu privire la neregulile din sistem. Potrivit lui Chelement Hodiş, liderul Sanitas Sălaj, greva de avertisment a fost astfel organizată încât să nu-I afecteze pe pacienţi: “Acţiunea noastră nu este împotriva celor care au nevoie de servicii de sănătate, ci un demers prin care vrem să atragem atenţia celor care finanţează sistemul asupra problemelor cu care ne confruntăm”.

Ca urmare, pe durata celor două ore, toţi bolnavii internaţi şi-au primit tratamentul, hrana şi îngrijirile. De asemenea, nu a fost întreruptă activitatea din secţiile Terapie Intensivă, Neonatologie, Pediatrie,  Bloc Operator, din sălile de naşteri, din cele cu boli infecto-contagioase şi TBC, dar nici de la Unitatea de Primire a Urgenţelor.
În schimb, eliberarea documentelor medicale solicitate de pacienţi în ambulatoriul de specialitate, realizarea programărilor, precum şi consultaţiile programate între orele 8 şi 10 au fost amânate până după finalizarea protestului.

Liderul sindical a mai precizat că există posibilitatea ca greva generală programată pentru 31 octombrie să fie anulată, după ce membrii Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor au acceptat în unanimitate amendamentele sanitarilor la controversata Ordonanţă 20/2016. „Urmează votul în plen. Dacă acesta va confirma propunerea Comisiei de Sănătate, atunci lucrurile se vor rezolva şi nu vom mai ajunge la greva generală. Dacă nu, vom continua protestele”, a menţionat Hodiş.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile recentelor ordonanţe de urgenţă care reglementează salarizarea din Sănătate (OUG 20/2016 şi OUG 43/2016), despre care susţin că creează un tratament discriminatoriu între structurile profesionale. Mai precis, spun ei, lucrătorii cu studii postliceale care efectuează aceleaşi prestaţii de îngrijiri precum colegii lor cu studii superioare sunt remuneraţi cu circa 800 de lei mai puţin. Actele normative amintite discriminează şi personalul Tesa şi cel administrativ, angajaţii din creşe şi grădiniţe, precum şi lucrătorii din unităţile de asistenţă socială şi medico-sociale.

Vă mai recomandăm:

Aproape 1.400 de doze de vaccin hexavalent au ajuns în Sălaj. Medicii de familie reiau campania de imunizare a bebeluşilor

Sanitarii sălăjeni ameninţă cu greva. Lider sindical: "S-a creat un tratament discriminatoriu al structurilor profesionale din Sănătate"

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite