Sanitarii sălăjeni ameninţă cu greva. Lider sindical: "S-a creat un tratament discriminatoriu al structurilor profesionale din Sănătate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din Sănătate cer eliminarea inechităţilor salariale
Angajaţii din Sănătate cer eliminarea inechităţilor salariale

Sindicaliştii din Sănătatea sălăjeană strâng, în această perioadă, semnături pentru declaşarea conflictului de muncă. Nemulţumiţi de inechităţile salariale din sistem, o parte dintre membrii Sanitas Sălaj se pregătesc de prima acţiune de protest, greva japoneză din 12 octombrie.

Potrivit preşedintelui organizaţiei judeţene, Chelement Hodiş, o săptămână mai târziu, în 19 septembrie, în unităţile sanitare în care cel puţin jumătate plus unu dintre angajaţi îşi dau acordul, vor avea loc greve de avertisment de două ore, între 8 şi 10. Calendarul acţiunilor mai include, în 31 octombrie, greva generală.

Liderul sindical a mai declarat că nemulţumirile vin din partea acelor categorii de salariaţi care nu sunt avantajaţi de recentele ordonanţe de urgenţă ce reglementează salarizarea din Sănătate: OUG 20/2016 şi OUG 43/2016 şi care „creează un tratament discriminatoriu al structurilor profesionale, pe care lucrătorii îl contestă, pentru că toţi sunt angajaţii aceleiaşi persoane juridice”.

"Este vorba despre cei care au doar studii postliceale şi care efectuează aceleaşi prestaţii de îngrijiri precum colegii lor cu studii superioare, însă sunt remuneraţi cu circa 800 de lei mai puţin, personalul Tesa şi cel administrativ, angajaţii din creşe şi grădiniţe, precum şi lucrătorii din unităţile de asistenţă socială şi medico-sociale, care au fost exceptaţi din grilele de salarizare din actele normative amintite", a mai spus Hodiş.
În ceea ce-i priveşte pe medicii sălăjeni, sindicalistul spune că aceştia nu vor lua parte la acţiunile de protest, întrucât gărzile pe care le efectuează peste norma de lucru lunară vor fi plătite cu un spor de 50 la sută raportat la salariul lor din august 2016. În comparaţie, ceilalţi angajaţi din spitale sunt recompensaţi cu sporuri calculate în raport cu salariul din decembrie 2009.

Vă mai recomandăm:

Semnal de alarmă: Un spital din Sălaj funcţionează fără autorizaţie pentru unitatea de transfuzie sanguină

Medicii unui spital din Sălaj au făcut eczeme şi rinite alergice de la produsele Hexi Pharma

Cel mai mare spital din Sălaj a renunţat la dezinfectanţii Hexi Pharma

Medicină făcută pe ghicite. Criza acută de doctori din Sălaj a dus la o situaţie critică: la Urgenţe se lucrează cu medici de familie şi cu rezidenţi

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite