Cum se face mâncarea de carne de viţel cu găluşte. Ingredientele de care ai nevoie pentru un preparat delicios
0În funcţie de consistenţa pe care o alegeţi, acest preparat poate fi servit atât pe post de ciorbă, cât şi ca tocăniţă.
Pentru a pregăti acest fel de mâncare puteţi folosi orice fel de carne, însă pentru un gust deosebit, gastronomul sălăjean Mircea Groza, cel care a cules reţeta de prin satele Sălajului, recomandă carnea de viţel.
Alegeţi o bucată de carne macră, ceapă în aceeaşi cantitate cu carnea, ardei, morcov, rădăcină de pătrunjel şi de ţelină, o roşie sau bulion, untură, cimbru, boia dulce, sare, un ou, făină albă.
Tăiaţi carnea cubuleţe, rumeniţi-le bine pe toate părţile, într-o cratiţă cu untură, apoi adăugaţi cimbrul, ceapa tocată şi puţină sare. Lăsaţi să se călească, după care presăraţi o lingură cu boia şi imediat după, apă caldă cât să acopere carnea. După aproximativ o oră şi jumătate în care carnea a fiert la foc molcom şi aţi completat cu apă caldă, adăugaţi ardeiul şi rădăcinoasele tocate, iar după ce şi acestea s-au gătit, roşia dată pe răzătoarea mare sau bulionul.
Între timp, pregătiţi găluştele - numite "piţigăi" în satele sălăjene - dintr-un aluat de textura celui pentru tăiţei, obţinut dintr-un ou şi făină. Rupeţi cu degetele bucăţele de dimensiunea dorită şi adugaţi-i în mâncare; când se ridică la suprafaţă înseamnă că s-au fiert.
Poftă bună!
Mai puteţi citi: