Cum faci o delicioasă ciorbă cu carne şi varză murată. Secretele unui preparat bogat în arome
0Această ciorbă îmbină aroma intensă a cărnii de găină, cu gustul acru al verzei murate şi cu savoarea cârnatului afumat.
Ingrediente: carne de găină, o bucată de cârnat (proaspăt sau afumat), o jumătate de varză murată, zarzavat, ceapă, ardei, usturoi, frunze de ţelină, piper.
Cunoscutul gastronom ardelean Mircea Groza, cel care a cules această reţetă de prin satele Sălajului, spune că pentru acest preparat ai nevoie de carne de găină şi nu de pui, folosind inclusiv măruntaiele.
Cârnatul se opăreşte, carnea se taie bucăţi şi se pune la fiert în apă rece. Având în vedere că la ciorba aceasta folosiţi varză murată şi zeamă de varză, adăugaţi sare abia la final. Lăsaţi carnea să fiarbă încet, spumând la nevoie.
Între timp tăiaţi varza fideluţă şi puneţi-o la fiert într-o altă oală cu apă, în care aţi adăugat o crenguţă de cimbru. Când carnea a început să se gătească, puneţi zarzavatul întreg, ceapa, ardeiul, trei căţei de usturoi şi frunze de ţelină. Scoteţi cârnatul, lăsaţi-l să se răcească, tăiaţi-l felii, apoi puneţi-l în ciorbă. După ce zarzavatul s-a fiert, îl scoateţi, îl tocaţi şi îl adăugaţi din nou oală, împreună cu varza, şi presărând puţin piper măcinat. Într-o crăticioară daţi în clocot o cană cu zeamă de varză, apoi turnaţi lichidul peste ciorbă, în funcţie de cât de acră vreţi să fie mâncarea. La nevoie, completaţi cu sare.
Lăsaţi să mai dea un clocot, apoi preparatul este gata. Veţi obţine o ciorbă deasă şi limpede, în care puteţi adăuga, la servire, pătrunjel verde tocat. Dacă doriţi, puteţi drege mâncarea cu un amestec din smântână şi două gălbenuşuri de ou.
Citiţi şi: