Caz de pestă porcină confirmat în Sălaj. Măsurile urgente dispuse de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină africană a fost depistată la doi mistreţi în Sălaj
Pesta porcină africană a fost depistată la doi mistreţi în Sălaj

Sălăjenii care deţin porci în gospodării au fost averizaţi să ţină animalele izolate în adăposturi, pentru a nu se contamina cu virusul pestei porcine africane identificat în judeţ.

Virusul pestei porcine africane a fost depistat în judeţul Sălaj, în două cadavre de porci mistreţi găsite în Pădurea Meja, comuna Mărişte, în Fondul de Vânătoare 30 Carastelec. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj a stabilit ca zonă infectată pe următoarele fonduri de vânătoare administrate de Asociaţia de Vânătoare Silvania Ardelenească: FV 30 Carastelec cuprinzând localităţile: Bobota, Camăr, Dumuslău, Carastelec, Măerişte, Doh, Mălădia, Criştelec, Pusta, Bilghezd, Uileacu Şimleului, Zalnoc; FV 31 Lapiş – parţial, cuprinzând localităţile: Şumal, Leşmir, Zăuan Băi, Ip.

De asemenea, au fost stabilite zone control: FV 28 CHIESD, cuprinzând localităţile: Derşida, Sărmăşag, Chieşd, Sighetu Silvaniei, Colonia Sighetu Silvaniei, cu Barierele naturale şi artificiale faţă de zona infectată: drumul European E81 Sărmăşag - Bobota, râul Crasna, calea ferată; FV 27 Măgura cuprinzând localităţile: Moiad, Lompirt, Ilişua, Giurtelecu Şimleului, Poiana Măgura, Cehei, Bădăcin, Sici, Pericei, Şimleu Silvaniei, cu Barierele naturale şi artificiale faţă de zona infectată: drumul judeţean 108F Şimleu Silvaniei-Moiad, râul Crasna, calea ferată; FV 31 LAPIŞ – parţial, cuprinzând localităţile: Porţ, Marca, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîşa, Halmăşd, Drighiu, Nuşfalău, cu Barierele naturale şi artificiale faţă de zona infectată: drumul naţional 19B Nuşfalău-Porţ, râul Barcău, calea ferată; FV 29 Huseni – parţial, cuprinzând localităţile: Bic, Ratin, Huseni cu Barierele naturale şi artificiale faţă de zona infectată: drumul naţional 1H Şimleu Silvaniei-Nuşfalău, râul Crasna, calea ferată.

Vânătoarea, suspendată la toate speciile

"Pentru fondurile de vânătoare din judeţ au fost stabilite o serie de măsuri, precum: suspendarea vânătorii pentru toate speciile; interzicerea utilizării de cereale recoltate din zona infectată în hrana porcilor domestici; suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreţilor, cu excepţia zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole; interzicerea circulaţiei animalelor domestice prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanţa; interzicerea accesului, din orice motiv, a persoanelor neautorizate în aceste păduri", au transmis oficialii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

De asemenea, în zona infectată toţi porcii domestici din exploataţii trebuie să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la niciun produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploataţie. În plus, niciun porc nu are voie să intre sau să iasă din exploataţie, cu excepţia autorizării autorităţii competente, ţinând seama de situaţia epidemiologică.
Cazul a fost notificat către Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor Internaţional (OIE), iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

"Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic", au mai precizat oficialii ANSVSA.

Mai puteţi citi:

Bilanţ după codul portocaliu: 13 localităţi afectate, sute de case şi hectare de teren inundate

De la chef, la spital. 13 persoane s-au intoxicat după ce au petrecut la un botez

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite