Violatorii din Vaslui sfidează victima şi din puşcărie. Afirmaţie despre daunele neplătite: „O să ia praful de pe tobă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei şapte violatori din localitatea vasluiană Văleni, condamnaţi în vara anului trecut după ce au violat o elevă până la leşin, n-au achitat niciun leu din despăgubirile pe care au fost obligaţi de instanţă să le plătească victimei cu titlul de daune morale.

După aproape un an de la pronunţarea sentinţei la instanţa de fond, avocata victimei a înaintat o acţiune la Judecătoria Vaslui prin care solicită executarea silită a celor 7 violatori din Văleni. Cererea urmează a fi judecată miercuri, 29 iunie de instanţa vasluiană.

Silviu Avadanei (23 de ani), Ionuţ Bogdan Boicu (22 de ani), Petrică Bolboceanu (24 de ani), Silviu Burada (22 de ani), Paul Andrei Burlacu (29 de ani), Alin Dumitru Rotaru (20 ani) şi Ioan Surleac (21 de ani) au fost obligaţi de Curtea de Apel Iaşi să achite victimei, în solidar, suma de 70.000 de lei, cu titlul de daune morale.

Avocata Mioara Donosă, cea care a reprezentat victima în timpul procesului şi îi apără în continuare interesele a precizat pentru ”Adevărul” că, împreună cu clienta sa a decis să solicite în instanţă executarea silită, apreciind că s-a scurs suficient timp, în care familiile celor şapte inculpaţi să facă vreun demers pentru reparaţiile morale.

Din contră, mama violatorului Ovidiu Burada, cel care a primit cea mai mare pedeapsă – 10 ani de închisoare, fiind considerat iniţiatorul violului în grup, şi după pronunţarea condamnării definitive a continuat să persifleze victim declarând, făcând referire la daunele morale, că aceasta ”va lua praful de pe tobă cât băieţii sunt închişi”.

Avocata Mioara Donosă a declarat că va continua demersurile legale necesare astfel încât victimei să i se acorde reparaţie morală pentru trauma şi umilinţele la care a fost supusă pe tot parcursul anchetei şi a procesului penal.

”Dacă nu se vor achita daunele pe durata detenţiei, ne vom opune eliberării condiţionate, atunci când va fi cazul, iar procedura executării silite va continua după eliberarea condamnaţilor. Este vorba de o reparaţie morală pentru victimă, aşa cum a apreciat instanţa de apel”, a declarat avocata Mioara Donosă.

Daune pentru sfidarea publică şi umilinţa dusă la extrem

Iniţial, fata violată a refuzat să se constituie parte civila în dosar pentru a nu fi acuzată că doreşte să se îmogăţească de pe urma nenorocirii. În replică însă, familiile violatorilor au acuzat-o că din moment ce nu solicit daune înseamnă că nu a fost violată.

Judecătoria Vaslui, în primă instanţă, i-a obligat pe cei 7 inculpaţi să plăctească victimei, în solidar, suma de 50.000 lei. Ulterior, în calea de atac, Curtea de Apel Iaşi a decis majorarea daunelor morale la 70.000 lei, magistraţii invocând profunda lipsă de respect a celor şapte inculpaţi faţă de o fiinţă umană şi atitudinea sfidătoare a acesora care au manifestat aceeaşi atitudine de dispreţ la adresa victimei, pe care au continuat să o denigreze şi în timpul judecării apelului, demonstrând că ”nu au înţeles nimic după condamnarea instanţei de fond”

Violatorii au depus la dosar diverse sms-uri şi discuţii pe Facebook, în încercarea de a demonstra caracterul imoral al victimei. De altfel, întreaga apărare a celor şapte indivizi din Văleni s-a axat pe caracterul imoral al victimei.

Violul care a revoltat România

Cei şapte violatori din localitatea vasluiană Văleni au scandalizat opinia publică prin atitudinea sfidătoare şi campania agresivă de denigrare a victimei care au susţinută prin intermediul rudelor şi a prietenilor.  Susţinătorii violatorilor au fost extrem de vehemenţi: au ameninţat jurnaliştii că adună tot satul să îi violeze, iar la finalul procesului, au sărit la bătaie, fiind cu greu liniştiţi de forţele de ordine.  Disputele pe seama acestui caz au apărut după ce violatorii au început să fie apăraţi de comunitatea locală, care considera victima principala responsabilă, sătenii din Văleni apreciind că aceasta ”a primit ceea ce a meritat”. Prietenii violatorilor, au susţinut că de fapt victima nu a fost violată, ci a avut parte de ”sex surpriză” şi nu merită ”cinci ani de închisoare pentru cinci minute de plăcere”.

Comportamentul celor şapte tineri, care nu au schiţat nicio urmă de regret poe tot parcursul procesului, deşi trei dintre ei şi-au recunoscut faptele, atitudinea zeflemitoare afişată după ce magistraţii Judecătoriei Vaslui au dispus cercetarea lor în arest la domiciliu şi ulterior sub control judiciar, au accentuat indignarea în rândul opiniei publice. Peste 400.000 de români au semnat o petiţie online prin care solicitau arestarea celor şapte tineri din Văleni. Demersul iniţiat de un elev din Constanţa, în semn de protest, a înregistrat recordul absolut pe site-ul petitiionline.ro, fiind petiţia care a înregistrat cele mai multe semnături.

La ultimul termen de judecată, dinaintea pronunţării sentinţei, la Judecătoria Vaslui, magistraţii s-au confruntat cu o situaţie fără precedent: sute de vasluieni s-au adunat în faţa instanţei cerând condamnarea drastică a inculpaţilor. Violul de la Vaslui este cazul cu cea mai ridicată cotă de notorietate înregistrată în instoria recentă. 

Un sondaj de opinie INSCOP realizat la comanda „Adevărul“ arată că nu mai puţin de 95,4% dintre cei chestionaţi au auzit despre violul din Vaslui.

Pe 11 noiembrie, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pronunţat sentinţa definitivă, dispunând condamnarea celor şapte tineri la pedepse cuprinse între 6 şi 10 ani din închisoare. Cea mai mică pedeapsă a fost aplicată celor trei inculpaţi care şi-au recunoscut faptele, iar cea mai aspră a fost primită de Ovidiu Burada, cel care a iniţiat violul. Iniţial, Judecătoria Vaslui i-a condamnat la pedepse mai blânde cuprinse de la 5 ani şi 8 luni, la 8 ani şi patru luni.  

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite