Vaslui: Comisionul de risc a scos gardienii în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei au recurs la acest gest deoarece reprezentanţii băncii nu au respectat prevederile ordonanţei de urgenţă potrivit căreia trebuie eliminat comisionul de risc.

Mai mulţi clienţi ai BCR au protestat ieri timp de o oră în faţa sucursalei din municipiul reşedinţă de judeţ, la iniţiativa angajaţilor de la Penitenciarul din Vaslui. Oamenii s-au plâns că banca, prin actul adiţional ataşat contractului,  nu a eliminat comisionul de risc, aşa cum prevede legea, incluzând acest bir în comisionul de administrare a creditului.

„Am o rată de 330 de euro pe care o plătesc la valoarea asta de luni bune. Conform noii ordonanţe, ar fi trebuit să plătesc mai puţin deoarece comisionul de risc ar fi trebuit să dispară. Numai că a fost inclus în comisionul de administrare a contului, iar acest comision era mai mic cu aproape 30 de euro până în iunie. Ceea ce face banca se numeşte cămătărie“, s-a plâns Cristi Scutaru, unul dintre protestatari

Zeci de plângeri la OPC

O altă metodă aleasă de vasluieni pentru a-şi recupera banii plătiţi ilegal o reprezintă sesizarea către Protecţia Consumatorilor. În luna septembrie, numărul reclamanţilor s-a dublat faţă de iulie şi august.

„Am înregistrat 64 de sesizări legate de OUG 50/2010, faţă de doar 3 în luna iulie şi 28 din august. Cele mai multe dintre ele s-au dovedit a fi întemeiate, motiv pentru care unităţile bancare care nu au restituit banii opriţi ilegal din cauza comisionului de risc au fost amendate. Valoarea amenzilor aplicate până la această dată se ridică la 252.000 de lei“, ne-a declarat Dan Liviu Cain, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

Nu au dat explicaţii

Protestatarii au reuşit să stea de vorbă cu reprezentanţii băncii, însă au ieşit la fel de nelămuriţi cum au intrat. „Nu am rezolvat nimic. Când le-am cerut explicaţii concrete legate de ordonanţă, ori nu au putut ori nu au vrut să ni le dea. Este bătaie de joc ceea ce se întâmplă. Nu se poate ca într-o ţară democratică, legea să nu fie aceeaşi pentru toată lumea“, ne-a spus şi Ioan Luca, un alt angajat al Penitenciarului care are credit la BCR.

De acelaşi zid s-au lovit şi reporterii „Adevărul de Seară“, care nu au putut să ia o părere oficială din partea unităţii bancare, pe motiv  că nu este nimeni în măsură să stea de vorbă cu ziariştii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite