UPDATE Primul protest cu acte în regulă la Pungeşti. Peste 150 de oameni, din mai multe oraşe, au participat la miting

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de o lună de la ultimele proteste, activiştii şi localnicii din comuna Pungeşti participă, astăzi, la primul protest anti-Chevron din acest an.

Ora 15:45 Protestul s-a încheiat, conform planificării, fără incidente. Oamenii au plecat spre case, iar un grup de aproximativ 50 de persoane s-au dus în locuinţa unuiu localnic, acolo unde este amplasată Tabăra de Rezistenţă. 

Ora 14:38 Referitor la acest incident, senatorul Dan Marian a declarat că nu este supărat şi că înţelege furia oamenilor. „Eu nu am venit astăzi, la Pungeşti, în calitate de om politic. Am vrut doar să văd dacă se respectă legea, de ambele părţi. Orice politcian, fie că e de stânga, fie că e de dreapta, păţea la fel. Îi înţeleg pe oameni. Pe de o parte, consider că au reacţionat normal, ţinând cont că îi cer demisia primarului din comună, cel pe care ei l-au ales cu majoritate de voturi“, a declarat politicianul. 

image

Ora 14:26 Au apărut şi primele incidente. Oamenii au blocat dumul judeţean, după ce între ei şi-a făcut apariţia senatorul Dan Marian, cel care ocupă şi funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Vaslui a Partidului Democrat Liberal. Protestatarii au început să îl huiduie şi i-au cerut acestuia să plece. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor ca lucrurile să nu degenereze. 

Ora 13:55 Protestul a început cu o slujbă religioasă susţinută de preotul Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad. Oamenii au rostit cu toţii rugăciunea „Tatăl nostru“. 

Ora 13:45 Peste 150 de oameni, veniţi din mai multe oraşe cum ar fi Vaslui, Bârlad şi Iaşi, sunt prezenţi la miting. Printre ei se află şi membrii Grupului de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) Bârlad.  Oamenii acuză prezenţa în număr foarte mare a jandarmilor, care ar fi aproximativ 500 la număr. 

Cel care a obţinut autorizaţia pentru organizarea acestui miting este Costică Spiridon, fostul primar al comunei Pungeşti până în anul 2004, dar şi unul dintre liderii Mişcării de Rezistenţă. 

Mitingul are loc pe un teren privat din localitatea Armăşoaia, situat la marginea drumului judeţean DJ 159, proprietate care aparţine fiului lui Costică Spiridon. Jandarmeria a mobilizat în zonă câteva sute de oameni, fără a putea preciza numărul exact al acestora. „La această oră sunt prezente în zona în care se va desfăşura protestul patru echipaje“, ne-a declarat Lucian Modoranu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui.  

Protestatarii susţin că, de fapt, numărul forţelor de ordine este cu mult mai mare. Constantin Pâslaru, unul dintre ei, ne-a spus că în zonă sunt prezente patru autocare, două regine şi cel puţin şase dube, toate pline cu jandarmi. 

Ultimul protest organizat în comuna unde compania americană Chevron va instala prima sondă de explorare a gazelor de şist din România a avut loc pe data de 7 decembrie 2013, atunci când cei aproximativ 500 de protestatari au reuşit să dărâme în totalitate gardurile împrejmuitoare de pe terenul deţinut de firma petrolieră în perimetrul de la Siliştea.

Comuna Pungeşti a fost declarată „zonă specială de siguranţă publică“ în data de 8 decembrie 2013, tocmai din cauza violenţelor ce au avut loc cu o zi înainte. 

Vom reveni cu amănunte

Citeşte şi:

Situaţia de la Pungeşti, reclamată de Asociaţia Pro Democraţia: „Vom solicita ajutorul forurilor europene“

Acuzaţii ale unui lider PDL Vaslui: „Manifestaţiile de la Pungeşti au fost amplificate de activişti pentru bani“

Abuz sau exces de zel? Accesul localnicilor din Pungeşti a fost deblocat, dar este controlat: „Cine îi plăteşte pe jandarmi, statul sau Chevron?“

Cine sunt păpuşarii care-i manevrează pe răsculaţii din Pungeşti: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite