Un primar din Vaslui ┼či-a angajat nora ca manager de fonduri europene, ca s─â semneze statele de plat─â ┼či s─â ia banii

0
0
Gelu Pecheanu FOTO Vremea Noua
Gelu Pecheanu FOTO Vremea Nou─â

Gelu Pecheanu ┼či-a pierdut mandatul de primar la Dr├ónceni, Vaslui, deoarece Prim─âria Dr├ónceni, pe care o conducea, i-a concesionat fiului s─âu un teren de 76 de hectare pentru 25 de ani pe o sum─â derizorie. Acum c├óteva zile, judec─âtorii l-au g─âsit vinovat ┼či pentru fraud─â cu fonduri europene ┼či l-au trimis la ├«nchisoare.

Tribunalul Vaslui l-a condamnat pe 24 mai pe fostul edil al comunei vasluiene Drânceni, Gelu Pecheanu, la 4 ani de închisoare cu executare pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. 

Nora lui Pecheanu, Adnana Florina Pecheanu, a primit 3 ani ┼či 5 luni de ├«nchisoare cu executare pentru complicitate la aceea┼či infrac┼úiune ┼či fals intelectual.

Cei doi au fost obliga┼úi s─â restituie Prim─âriei Dr├ónceni suma de 36.000 de lei ┼či le-a fost confiscat─â suma de 12.038 euro. Judec─âtorii au pus sub sechestru mai multe terenuri care le apar┼úin ├«n vederea recuper─ârii prejudiciului. Decizia instan┼úei nu este definitiv─â.

Gelu Pecheanu a fost acuzat de procurorii anticorup┼úie c─â ┼či-a angajat nora, Adnana Florina Pecheanu, pe vremea c├ónd aceasta era iubita fiului lui, ca manager de proiect ├«ntr-un proiect transfrontalier cu fonduri europene, chiar dac─â aceasta nu avea preg─âtirea necesar─â, fiind student─â la acel moment.

Adnana Florina Pecheanu a încheiat un contract individual de muncă cu tatăl iubitului său, stabilindu-i-se un salariu de 550 de euro pe lună, pe toată durata proiectului (22 luni). La momentul semnării contractului de muncă, tânăra nu îndeplinea condiţiile - subliniază procurorii anticorupţie.

Ancheta procurorilor DNA a scos la iveal─â faptul c─â t├ón─âra a fost angajat─â fictiv, doar pentru a semna statele de plat─â ┼či pentru a ├«ncasa salariile, ├«n timp ce activitatea aferent─â proiectului a fost efectuat─â de contabil ┼či de primar. ┬á

Potrivit unor surse judiciare, ancheta ├«n acest caz a fost declan┼čat─â ├«n urma unei pl├óngeri ├«naintate la DNA de c─âtre paznicul comunei. B─ârbatul a sesizat c─â la dispensarul din comun─â, unde figura sediul proiectului transfrontalier, de la ├«nfiin┼úarea acestuia, singura persoan─â pe care a v─âzut-o a fost femeia de serviciu a prim─âriei.

Condamnat ┼či pentru conflict de interese

Într-un alt dosar penal în care a fost judecat, Pecheanu a fost acuzat de conflict de interese după ce inspectorii de integritate au stabilit că i-a concesionat 76 de hectare fiului său. Practic, primăria din Drânceni a concesionat cele 76 de hectare către întreprinderea individuală deţinută de Bogdan Pecheanu pe vremea în care tatăl său era primar.

Concesionarea s-a f─âcut pe o perioad─â de 25 de ani, iar redeven┼úa c─âtre bugetul local a fost stabilit─â la o sum─â modic─â, de doar 25 de lei pe hectar, anual. At├ót Gelu Pecheanu, c├ót ┼či fiul s─âu s-au declarat nevinova┼úi ├«n mai multe r├ónduri, sus┼úin├ónd c─â acea concesionare a fost aprobat─â de Consiliul Local Dr├ónceni, iar procedura legal─â a fost respectat─â.

Judec─âtorii nu au fost de aceea┼či p─ârere ┼či l-au condamnat pe Gelu Pecheanu la 2 ani de ├«nchisoare cu suspendare, iar pe fiul s─âu la un an de ├«nchisoare, tot cu suspendare. ├Än plus, Pecheanu ┼či-a pierdut mandatul de primar fiind g─âsit vinovat de conflict de interese.

V─â mai recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

Fraud─â de propor┼úii ├«n Italia. 330 de rom├óni au ├«ncasat venitul de cet─â┼úenie, de┼či se aflau ├«n Rom├ónia

Cinci italieni au deturnat din România 850.000 de euro din fonduri UE. Banii destinaţi cultivării de tomate ajungeau la crima organizată din ItaliaUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite