Fraudă de proporţii în Italia. 330 de români au încasat venitul de cetăţenie, deşi se aflau în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.gazetaromaneasca.com
FOTO www.gazetaromaneasca.com

Autorităţile italiene au descoperit din întâmplare o fraudă de 6 milioane de euro ce implică fondurile alocate venitului de cetăţenie.  Aproape 1.000 de cazuri de persoane de diferite naţionalităţi care au încasat necuvenit acest beneficiu au fost descoperite într-o singură zi.

Românii au demonstrat încă odată că nu există sistem pe care să nu îl poată ocoli sau frauda. Poliţia municipală din Torino a descoperit marţi, 8 februarie, că 960 de persoane, dintre care 330 de naţionalitate română, au primit în mod necuvenit venitul de cetăţenie (care între timp le-a fost revocat), pentru care au încasat 6 milioane de euro.

În cazul românilor, anchetatorii au stabiit că aceştia au încasat banii, deşi locuiesc, de fapt, în România. Rezidenţa este, de altfel, una dintre cerinţele fundamentale pentru obţinerea acestui sprijin de „combatere a sărăciei”, scrie Il Tempo.

Românul care i-a dat de gol

Toată afacerea a fost dată în vileag după ce un român a fost surprins când retrăgea bani de pe mai multe carduri emise special de statul italian pentru încasarea venitului de cetăţenie. Asta în condiţiile în care legea italiană interzice transferul cardurilor către orice altă persoană.

Carabinierii i-au confiscat cardurile românului, dar surpriza şi mai mare a venit când au constatat că nu mai puţin de 330 de români declaraseră ca rezidenţă aceeaşi adresă: via della Casa Comunale 3, în Torino. Mai mult decât atât, conaţionalii noştri declaraseră fictiv că locuiesc acolo, pentru că, de fapt, aceştia se află în România, unde şi primeau de ani de zile venitul de cetăţenie.

Poliţia din Torino a identificat apoi alte 630 de persoane de diferite naţionalităţi care au declarat date false şi reşedinţe inexistente pentru a obţine subvenţia acordată de statul Italian. Pentru cele aproape 1.000 de persoane, Parchetul din Torino a dispus întreruperea plăţii venitului de cetăţenie.

Bani în loc de produse

Schema infracţională nu se opreşte aici. Din analiza datelor privind tranzacţiile bancare operate de pe cardurile amintite, a reieşit că şi partea de venit destinată achiziţionării de produse de primă necesitate a fost efectiv retrasă tot sub formă de numerar.

Acest lucru a fost posibil cu complicitatea unor comercianţi. Aceştia operau plăţi fictive efectuate cu aceste carduri şi le returnau în schimb beneficiarilor sume mai mici decât cele retrase, reţinând diferenţa pentru ei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Fraudă de peste 7 milioane de lei din fonduri europene. Un afacerist şi fiica sa, trimişi în judecată de DNA VIDEO

Fraudă de 40 milioane de lei cu maşini second hand. ANAF: Filiera româno-bulgară le vindea pe Autovit şi OLX

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite