Cinci italieni au deturnat din România 850.000 de euro din fonduri UE. Banii destinaţi cultivării de tomate ajungeau la crima organizată din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Grupul infracţional implicat s-a folosit de firme-fantomă, declaraţii funciare false şi documente de închiriere falsificate pentru a comite frauda. Oficiul European de Luptă Antifraudă suspectează că banii au fost folosiţi pentru a finanţa activităţi criminale în Italia.

Un grup infracţional format din cinci italieni şi patru patru persoane juridice din România va fi tras la răspundere pentru că a deturnat sute de mii de euro din fondurile UE pentru agricultură destinaţi cultivării roşiilor, potrivit reprezentanţilor Oficiului European de Luptă Antifraudă. (OLAF).

OLAF susţine că grupul, care „nu avea nicio intenţie de a cultiva roşii”, a deturnat 850.000 de euro din fondurile UE pentru agricultură.

„Presupusul grup infracţional a înfiinţat firme-fantomă cu sediul în România cu unicul scop de a primi subvenţii UE şi fără nicio intenţie de a cultiva tomate”, au stabilit anchetatorii. Niciun ban din cei 850.000 de euro nu au fost cheltuiţi pe producţia de roşii în România.

O investigaţie comună a OLAF împreună cu autorităţile române şi italiene a descoperit că operaţiunea a implicat firme-fantomă, declaraţii funciare false şi documente de închiriere falsificate. 

Grupul obţinea fondurile în România şi apoi le transfera în conturile unor bănci italiene. Apoi banii erau retraşi rapid din conturi şi utilizaţi pentru a finanţa activităţi criminale, notează OLAF.

Instituţia susţine că acelaşi grup este posibil să fi folosit tactici similare în alte activităţi din România. Ca urmare a investigaţiei, cinci cetăţeni italieni şi patru persoane juridice din ţara noastră vor fi urmărite penal în România unei recomandări judiciare a OLAF.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Frauda „Astoria” rămâne nepedepsită în justiţie. Niciun vinovat pentru paguba de peste 2,5 milioane de euro

Fraudă de peste 7 milioane de lei din fonduri europene. Un afacerist şi fiica sa, trimişi în judecată de DNA VIDEO

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite