Relu Fenechiu vrea să fie eliberat condiţionat. Magistraţii din Vaslui nu ştiu cum să-l judece

0
0

Magistraţii Judecătoriei Vaslui s-au încurcat în soluţionarea cererii înaintată de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu privind eliberarea condiţionată, completul de judecată solicitând intervenţia preşedintelui instanţei, care urmează să stabilească care este obiectul cauzei.

Încarcerat la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul, fostul ministru al Transporturilor a fost încarcerat la Penitenciarul din Vaslui până la începutul lunii iunie, anul curent, când a fost pus sub acuzare într-un alt dosar de procurorii DNA Ploieşti.

La începutul lunii august, Relu Fenechiu, deşi nu mai era încercerat la Vaslui, Relu Fenehiu s-a adresat Comisiei de eliberare condiţionate din Cadrul Penitenciarului Vaslui, solicitând să i-a act de faptul că şi-a executat fracţia din pedeapsă motiv pentru care solicită eliberarea condiţionată. 

În susţinerea cererii fostul ministru al Transportului a invocat cele 90 de zile pe care ar fi trebuit să le câştige urma scrierii cărţilor şi a brevetelor de invenţii realizate în spatele gratiilor. Pe 3 august, Comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui a respins cererea lui Fenechiu, potrivit noilor prevederi legale, la executarea pedepsei fiindu-i luate în calcul doar 30 de zile pentru cărţile scrise în închisoare.

Pe 9 august, Fenechiu a înaintat direct Judecătoriei Vaslui o cerere de eliberare condiţionată. Fiind vacanţă judecătorească, completul provizoriu la care a fost repartizată cererea fostului ministru al Transporturilor a apreciat solicitarea a ca fiind mai degrabă o plângere împotriva deciziei Comisiei de eliberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui şi nu o cererere de eliberare condiţionată propriu-zisă. Pe cale de consecinţă, dosarul lui Fenechiu a fost înaintat unui alt complet de judecată.

Marţi, 20 septembrie, noul complet de judecată nu a putut decide asupra solicitării lui Relu Fenechiu, motiv pentru care judecătorul a solicitat intervenţia preşedintelui instanţei, pentru a stabili despre ce este vorba în cererea lui Fenechiu şi cine trebuie să judece.

”Sesizează preşedintele instanţei (judecătorul desemnat du repartizarea aleatorie) pentru a efectua verificări cu privire la temeiul în drept al obiectului alocat prezentei cauze, repartizate ciclic Completului 1 penal şi, în raport de rezultatul acestor verificări, a se stabili obiectul alocat la repartizare şi eventuala incidenţă a dispoziţiilor art. 111 alin. 3 din Regulamentul de Ordine Interioară”, se arată în hotărârea pronunţată pe 20 septembrie de Judecătoria Vaslui.

Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. A fost încarcerat în ianuarie 2014, când Curtea Supremă l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare.

Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării. El a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, iar din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central.

În această vară, Fenechiu a fost pus sub învinuire într-un alt dosar de către DNA Ploieşti, fiind acuzat de luare de mită, după ce ar fi cerut 620.000 de euro de la firma Siveco, pentru a interveni pe lângă directori ai Ministerului Justiţiei ca respectiva firmă să câştige contracte publice.

Mai puteţi citi:

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Daniel Şandru, politolog: „Seriozitatea” domnului Fenechiu şi „strângerea de inimă” a domnului Nichita

Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri