Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii studenţiei, Relu Fenechiu vindea blugi colegilor din cămin. Imediat după Revoluţie, s-a împrumutat de 200 de dolari cu care şi-a deschis o firmă de construcţii care l-a propulsat în afaceri şi în politică.

Cariera politică a baronului liberal a crescut proporţional cu succesul în afaceri, dar şi cu scandalurile în care a fost implicat. Dacă în perioada studenţiei Relu Fenechiu câştiga bani vânzând blugi colegilor de cămin, la mijlocul anilor 2000 a ajuns atât de influent încât a putut impune trei miniştri în Guvernul României. 

În 1990, Fenechiu făcea primul pas important în afaceri. Proaspăt absolvent a Facultăţii de Tehnică a Construcţiei de Maşini, actualul deputat a înfiinţat atunci firma de construcţii Fene Grup. Într-un interviu acordat presei în 2007, Fenechiu spunea că a reuşit să pună bazele acelei firme cu ajutorul a 200 de dolari pe care i-a împrumutat de la un prieten. 

Succesul în afaceri avea să-l propulseze la mijlocul anilor '90 în politică. A pornit de jos. În 1996 a devenit membru al Organizaţiei Municipale PNL Iaşi. În doar doi ani a fost votat în funcţia de vicepreşedinte ale aceleeaşi organizaţii, iar de la începutul anilor 2000 a devenit o piesă importantă şi la nivel naţional. Mai întâi ca membru al Delegaţiei Reprezentanţilor Naţionali PNL, după care, din 2004, ca deputat. În acelaşi an a fost votat preşedinte de organizaţie a peneliştilor ieşeni. Paralel vieţii politice, între 2000 şi 2004 a ocupat funcţia de consilier judeţean la Iaşi. 

Explozia popularităţii politice a lui Fenechiu a avut loc la finele primului său mandat de deputat. Ajuns una din piesele grele la nivel naţional în cadrul PNL, ieşeanul  a propulsat în timpul guvernării Tăriceanu trei miniştri. Numele a doi dintre ei, Tudor Chiuariu şi Cristian Adomniţei au apărut şi ele de-a lungul timpului în dosarul „Transformatorul", instrumentat de DNA. 

Controversaţii ministri promovaţi de Fenechiu

Tudor Chiuariu a fost Ministru al Justiţie şi a avut şi el probleme cu legea fiind, recent, achitat într-un dosar al DNA. Chiuariu a fost acuzat că a stat la baza emiterii HG 377/2007, privind regimul juridic al unei clădiri de pe Calea Victoriei transferate în aprilie 2007 din administrarea Consiliului General al municipiului Bucureşti în cea a companiei Poşta Româna. Clădirea era proprietate publică a statului. Şeful DNA, Daniel Morar, a cerut începerea urmăririi penale asupra sa, iar Băsescu a făcut apel public cerând demiterea. În urma presiunilor, tânărul jurist din Iaşi şi-a dat demisia. 

Un alt politician ridicat la rangul de ministru de Fenechiu este actualul preşedinte al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei. Numit Ministru al Educaţiei în primăvara anului 2007, Adomniţei a devenit celebru câteva luni mai târziu după ce a fost umilit de nişte copii de clasa a V-a, care i-au spus că steagul UE are 12 stele, în timp ce şeful Educaţiei i-a contrazis spunând eronat că are 15. Acuzat de premier că a folosit elicopterul MIRA pentru a ajunge la propria nuntă şi că nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu, Adomniţei a fost revocat din funcţie de Călin Popescu Tăriceanu în octombrie 2007.  

Este terminată viaţa politică a lui Fenechiu?

Specialiştii în politică sunt de părere că sentinţa de dosarul “Transformatorul” nu înseamnă neapărat şi terminarea vieţii politice în cazul baronului ieşean. Politologul Sorin Bocancea crede că, prin condamnarea lui Relu Fenechiu, „România câştigă, în timp ce PNL pierde.”

„Societatea românească nu are capacitatea de a respinge frauda. Să ne uităm la bocetul naţional faţă de ancheta de la bacalaureat. Nu avem o societate care să sancţioneze astfel de situaţii. Avem o societate care nu sancţionează nici măcar atunci când merge la vot. Să nu uităm că la alegerile trecute au fost persoane care aveau probleme cu legea care au fost votate de electorat. Să treacă acest moment şi veţi vedea că vor apărea bocitori şi în cazul domnului Fenechiu“, a spus Bocancea. Acesta a adus în discuţie cazul lui Adrian Năstase, cel care a fost privit ca o victimă de către mulţi dintre români. Legat de pierderea eventualului sprijin politic pe care Iaşul l-ar fi primit cu ajutorul lui Fenechiu, Bocancea este de părere că „nu avem nimic de pierdut, aşa cum nici nu am avut nimic de câştigat.“

Dosarul Transformatorul 

Relu Fenechiu a fost condamnat, vineri, 12 iulie, la cinci ani de închisoare cu executare după ce a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fratele său, omul de afaceri Lucian Fenechiu. Directorii din cadrul SISEE implicaţi în dosar au fost şi ei condamnaţi cu executare. 

Potrivit procurorilor anticorupţie, între 2002 şi 2005, SISEE Moldova era abilitată legal să facă achiziţii publice pentru a asigura întreţinerea reţelelor fostei Filiale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Moldova. Pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, SISEE Moldova ar fi cumpărat în perioada amintită mai multe transformatoare vechi, la preţuri exorbitante în comparaţie cu valoarea lor reală, pe care nici măcar nu le-a folosit. Achiziţiile au fost făcute de la patru firme, controlate de Relu Fenechiu. Prejudiciul a fost calculat la 1,8 milioane de euro.

Condamnările din dosarul „Transformatorul“

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare

Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova: 7 ani de închisoare

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor: 5 ani de închisoare

Lucian Fenechiu, fratele ministrului: 5 ani de închisoare

Mihai Bogdan Damian, partener de afaceri cu fraţii Fenechiu: 5 ani de închisoare.

Citeşte şi:

„Dosarul Transformatorul“. Fenechiu, prima declaraţie după sentinţă: „Până acum, nu am tratat cu seriozitate procesul, ştiindu-mă nevinovat“

Nichita, primarul Iaşiului, înainte de anunţarea sentinţei pentru Relu Fenechiu: „Am o strângere de inimă”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite