Reacţia părinţilor din Vaslui al căror sugar de 4 luni a murit de malnutriţie: „Ce aveţi cu noi? Am crescut opt copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluş FOTO Mediafax
Bebeluş FOTO Mediafax

Ancheta socială demarată de reprezentanţii Protecţiei Copilului Vaslui la familia cu nouă copii, unde mezinul de 4 luni a murit de malnutriţie şi pneumonie, a avut un efect neaşteptat asupra celor doi soţi.

La nouă zile după ce un sugar de patru luni a murit la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad cu diagnosticul "pneumonie acută interstiţială şi malnutriţie severă" a fost efectuată o anchetă socială pentru a se stabili dacă ceilalţi copii ai familiei sunt în siguranţă sau se impune luarea unor măsuri de protecţie pentru securizarea acestora. Ancheta a fost coordonată de reprezentanţi ai Protecţiei Copilului, anterior fiind făcută o anchetă de către asistentul social din comună.

Adriana şi Dumitru Vieru, părinţii îndoliaţi din localitatea Fruntişeni, comuna Vaslui, au realizat în al 12-lea ceas gravitatea situaţiei. Trebuia să se întâmple o nenorocire, spune primarul Neculai Lupu, pentru a se trezi la realitate. Deşi au crescut opt copii, cel decedat fiind al nouălea, nu s-au îngrijorat că nu oferă copiilor un adăpost decent, nu s-au alarmat când mezinul stagna în greutate (avea doar 3,6 kg la internare, cu un kilogram mai mult decât la naştere), nu li s-a părut anormal ca micuţii să facă doar opt clase primare, iar fetele să se "mărite" de la 15 ani.

"Cred că se aşteptau să fie o anchetă şi când au venit reprezentanţii Protecţiei Copilului erau acasă, toate lucrurile păreau să fie în ordine şi copii mici erau la şcoală. Întrebau în continuu ce avem cu ei. Au început să plângă şi să spună că nu vor să le fie luaţi copiii şi au explicat că au crescut opt copii, parte din ei fiind deja majori", a spus, pentru "Adevărul", Mircea Hazazup, asistentul social din Fruntişeni.

Sugar prematur hrănit cu lapte de vacă

Soţii Vieru trăiesc într-o casă dărăpănată care le-a fost pusă la dispoziţie de un consătean, din milă. Mai au cinci copii minori cu vârsta cuprinsă între 6 şi 16 ani. Fata de 16 ani trăieşte de un an în concubinaj, tot în casa părinţilor. În acelaşi imobil mai stă şi o fată de 18 ani care la rândul ei este mamă şi are un copil sugar. Doar patru dintre copii merg la şcoală, cel mic fiind în clasa pregătitoare iar un băiat de 15 ani este elev în clasa a VIII-a.

Autorităţile au decis să le dea o şansă şi au dispus monitorizarea atentă timp de trei luni pentru a demonstra că sunt capabili să crească copiii.

"Nu a fost identificat un risc iminent care să impună separarea copiilor de mediul familial. Sugarul care a decedat a fost dus la medicul de familie ultima dată în cursul lunii februarie. Părinţii copiilor au semnat un acord de asumare a responsabilităţilor parentale", a spus Elea Popa-Coadălată, responsabil mass-media în cadrul DGASPC Vaslui.

Ancheta a fost demarată ca urmare a sesizării medicilor bârlădeni pe 20 martie, data când a murit bebeluşul de 4 luni. Sugarul a fost adus cu ambulanţa la spital pe 15 martie şi iniţial a răspuns favorabil la tratament. Chiar a luat puţin în greutate , apoi starea de sănătate s-a degradat brusc. Băieţelul era prea slăbit să poată face faţă unei pneumonii, la vârtsa lui trebuind să aibă minimum 5 kilograme, nu 3.600 de grame cât avea. Mama acestuia a recunoscut că a fost hrănit cu lapte de vacă pentru că nu a avut bani pentru lapte praf.

Citeşte şi:

Bebeluş de patru luni, din Vaslui, mort în spital cu malnutriţie severă. Sugarul a fost hrănit în prima lună cu lapte de vacă

Detalii halucinante despre familia sugarului de 4 luni, din Vaslui, mort de malnutriţie: "Ştiu doar să facă copii, lasă prăpăd în jurul lor"

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite