Poliţist vasluian, condamnat după ce a provocat un accident şi a fugit de echipajul rutier, determinând o altă persoană să spună că a fost la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agentul Marius Stan, din cadrul Poliţiei Murgeni, a fost condamnat de judecătorii vasluieni la şapte luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei. Marius Stan este unul dintre cei mai controversaţi poliţişti vasluieni, de-a lungul anilor fiind implicat în mai multe scandaluri, care au culminat în 2007,  cu destituirea sa din poliţie după ce a fost acuzat că a încercat să violeze o minoră. Un an mai târziu poliţistul a fost reîncadrat.

Chiar dacă a negat acuzaţiile, poliţistul Marius Stan a fost găsit vinovat de judecători, care, însă au dispus amânarea aplicării pedepsei de şapte luni, pentru o perioadă de doi ani. Amânarea aplicării pedepsei este o prevedere introdusă în legislaţia penală de noul cod, din luna februarie. Astfel, dacă în termenul de supraveghere de doi ani, nu va săvârşi noi fapte penale, condamnarea poliţistului nu se va regăsi în cazier.

Poliţistul Stan a fost trimis în judecată încă din anul 2012 fiind, fiind acuzat de conducere fără permis şi instigare la fals în declaraţii. Potrivit procurorilor, în seara zilei de 9 iulie 2011, agentul a împrumutat maşina unui localnic, deşi avea permisul suspendat, pentru condusere sub influenţa băuturilor alcoolice. După ce a petrecut la o terasă din Murgeni, poliţistul a plecat cu maşina la discoteca din satul Urdeşti. În jurul orei 3.00, pe raza localităţii Găgeşti, într-o curbă la dreapta, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile unui carosabil umed, a pierdut controlul volanului, ajungând cu maşina în şanţul de pe sensul opus de mers.

Urmarit de Poliţia Rutieră

Câţiva localnici care se întorceau la rândul lor de la discotecă l-au ajutat pe să scoată maşina din şanţ. Cei doi prieteni care se întorceau cu poliţistul de la discotecă nu au mai avut curajul să se urce în maşină, astfel că Stan şi-a continuat singur călătoria spre Murgeni. La ieşirea din Găgeşti, Stan a fost întâmpinat de un echipaj al Poliţiei Rutiere care desfăşura o acţiune de control pe linia consumului de alcool. Unul dintre poliţişti i-a făcut semn să oprească, însă agentul nu a redus viteza, continuându-şi drumul. Nici de semnalul agentului din cea de-a doua maşină de poliţie Marius Stan nu a schiţat nu a a oprit. Astfel că două maşini de Poliţie au plecat în urmărirea sa, fără a reuşi să-l prindă pe fugar.
Stan avea să fie dat de gol de chiar de şoferul care s-au oprit să îl scoată din şanţ. Oprit la rândul său pentru verificare tânărul a fost sancţionat că avea mai mulţi pasageri în maşină, decât limita legală. Atunci, conducătorul auto a declarat poliţiştilor că a fost nevoit să îi ia din drum pe cei doi tineri care nu au mai avut curaj să urce în maşina lui Stan, după ce acesta a ajuns în şanţ. A doua zi, acesta a depus o plângere la Poliţia Murgeni, în care sesiza faptul că poliţiştii aflaţi în control la Găgeşti cu o noapte înainte nu au testat toţi conducătorii auto care au trecut prin zonă, dând exemplu lui Marius Stan.

A păcălit omul de serviciu să spună că a fost la volan

Intuind că se va declanşa o anchetă, poliţistul Stan a păcălit un muncitor necalificat din cadrul Primăriei Murgeni să ia asupra sa evenimentul rutier petrecut la Găgeşti şi fuga de poliţişti. Bărbatul a procedat întocmai, mergând la Biroul Rutier şi declarând că el s-a aflat la volan în noaptea de 9/10 iulie 2011, pe raza comunei Găgeşti. Poliţiştii rutieri au luat de bună declaraţia acestuia şi l-au amendat cu 268 de lei, reţinându-I totodoată permnisul pentru 30 de zile. nerea permisului pentru 30 de zile.
Ulterior, ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui avea să răstoarne situaţia. “În cursul cercetărilor, învinuitul Stan Marius a avut o atitudine nesinceră, negând săvârşirea faptelor, deşi vinovăţia sa este pe deplin dovedită”, au menţionat procurorii în actul de sesizare a instanţei. Bărbatul care a minţit pentru politist, acuzat de fals în declaraţii şi favorizarea infractorului, a fost scos de sub urmărire penală, procurorii aplicându-i o amendă de 500 de lei.
Odată cu trimiterea în judecată, Marius Stan a fost retras din activitatea operativă fiind pus la dispoziţia inspectorului şef, statut în care se regăseşte şi în prezent. “Desfăşoară doar acele activităţi dispuse de şeful unităţii”, a precizat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

”Şeriful” de la ţară

Cariera de poliţist a lui Marius Stan a fost presărată de-a lungul anilor de nenumărate scandaluri, fiind mutat de la un post de poliţie la altul, din cauza problemelor iscate în comunităţile în care îşi desfăşura activitatea.
Un an şi jumătate cât a fost adjunctul şefului Postului de Poliţie Olteneşti, lui Stan i s-a dus vestea de “şerif” local, remarcându-se prin mai multe isprăvi: circula prin comună cu sirena şi girofarul, noaptea, cu muzica dată la maxim, în timp ce era in patrulare, a confiscat zeci de kilograme de peşte pe care l-a găsit asupra unor cetăţeni care se intorceau de la munca, de la un iaz, a fost acuzat că a cerut mită zece euro “pentru a mânca o friptură” de la şoferul unui tir care circula pe Drumul European 581, pe raza comunei Olteneşti. Tot în primăvara anul 2007, un alt scandal avea să ducă la destituirea lui Stan din Poliţie. O minoră de 15 ani, din Olteneşti a acuzat poliţistul că a încercat să o violeze după ce a ţinut-o sechestrată două ore în maşina Poliţiei.

Reîncadrare, după destituire

După consultarea Consiliului de Disciplină conducerea IPJ Vaslui a decis destituirea lui Marius Stan din Poliţie, pentru comportare necorespunzatoare în serviciu, familie sau societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei, depăşirea atribuţiilor de serviciu, lipsă de solicitudine în relaţiile cu cetăţenii, absenţa nemotivată de la serviciu etc.
Poliţistul a dat în judecată conducerea IPJ Vaslui şi, după ce a pierdut procesele la instanţele vasluiene, a avut câştig de cauză la Iaşi, unde judecătorii au dispus reîncadarea poliţistului. Astfel, în august 2008, Marius Stan  a revenit în structurile IPJ, fiind reîncadrat ca ajutor de şef de post la Ciocani, de unde a fost mutat la Postul de Poliţie Murgeni. 

Mai puteţi citi: 

Un agent de la Poliţia Rutieră Vaslui, condamnat pentru luare de mită. A cerut unui şofer 250 de lei pentru nu-i aplica o amendă

Poliţiştii vasluieni care au trecut în tabăra infractorilor

Închisoare cu suspendare pentru poliţistul vasluian prins la furat brelocuri dintr-un supermarket

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite