Ofiţer vasluian în primejdie pentru denunţarea mafiei ţigărilor de peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase contrabandişti basarabeni au fost arestaţi de Tribunalul Vaslui
Şase contrabandişti basarabeni au fost arestaţi de Tribunalul Vaslui

CONSECINŢE Poliţistul de frontieră care a demascat reţeaua de contabandă cu ţigări condusă de poliţişti din Republica Moldova a fost la un pas să se confrunte cu represalii din partea celor ce-l bănuiau că le-a stricat “afacerea”

Şeful Punctului de Frontieră Berezeni - Vaslui, comisarul Ionel Lascu, a demascat una dintre cele mai puternice reţele de contrabandă din Republica Moldova, care acţiona pe frontiera verde, în care erau implicaţi doi ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul Punctului de Frontieră Leova (Republica Moldova), sector omolog celui de la Berezeni.

Contrabandiştii pregăteau o corecţie ofiţerului român

Atât în referatul de arestare, cât şi în motivarea judecătorilor Tribunalului Vaslui se arată că liderul grupării de contrabandişti îl suspecta pe şeful Punctului de Frontieră de la Berezeni că le-a deconspirat activitatea. El a fost interceptat în timp ce punea la cale o agresiune împotriva ofiţerului român. „Modalitatea violentă declarată de Iordachi Vasile pentru a-şi proteja activitatea infracţională, constând în aceea că a intenţionat să exercite acte de intimidare fizică asupra denunţătorului – suspicionat că ar fi devoalat activitatea sa infracţională, în condiţiile în care denunţătorul este reprezentantul autorităţii publice, conduce la concluzia că pentru acesta autoritatea statului este lipsită de importanţă, o explicaţie a acestui comportament fiind modul prin care acesta înţelege să cumpere bunăvoinţa unor funcţionari”, se arată în motivarea judecătorilor Tribunalului Vaslui prin care s-a dispus arestarea preventivă a celor şase contrabandişti basarabeni.

Primele contacte

În perioada 10 noiembrie - 12 decembrie 2013, comisarul Ionel Lascu a fost contactat de şeful Punctului de Frontieră Leova, ofiţerul Ivan Musteaţă, şi de un subaltern al acestuia, Iurie Volceanov, la rându-i ofiţer, care i-au cerut să le asigure transportul ilegal a mai multor cantităţi de ţigări, promiţându-i că va primi sume importante de bani, mai exact câte 50 de euro pentru fiecare bax cu ţigări. Pentru a asigura libertate totală pe râul Prut în zona sectorului de Frontieră Fălciu, pentru o singură noapte comisarului Ionel Lascu contrabandiştii basarabeni i-au promis nu mai puţin de 12.500 de euro.
După câteva săptămâni de presiuni, la începutul lunii decembrie, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Berezeni a formulat un denunţ împotriva contrabandiştilor, care pregăteau un prim transport de peste 100.000 pachete de ţigări. Odată cu declanşarea urmăririi penale, procurorii DNA din cadrul Serviciului Teritorial Iaşi au dispus introducerea în cauză a doi investigatori sub acoperire, care aveau rolul de a achiziţiona ţigările de contrabandă de la basarabeni

Ofiţerii basarabeni, iniţiatorii grupului

“Funcţionari ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Leova (Republica Moldova) au contactat reprezentanţi ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni (România), în vederea creării unei breşe în dispozitivul de supraveghere a frontierei de stat cu scopul de a introduce în România (fraudulos) cantităţi de ţigări, în schimbul serviciilor oferind sume de bani cuprinse între 10.000-15.000 euro. Inculpaţii Iordachi Vasile, Volceanov Iurie şi Musteaţă Ivan (ultimii doi ofiţeri în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Leova - Republica Moldova) au iniţiat/constituit un grup infracţional organizat, specializat în derularea de operaţiuni de contrabandă, concretizate în introducerea frauduloasă pe teritoriul României, peste frontiera verde, în perioada decembrie 2013 - mai 2014, a unor diverse cantităţi de ţigări, fără ca acestea să fie supuse regimului fiscal din România.”, se arată în propunerea de arestare înaintată de procurorii DNA, Tribunalului Vaslui

Contrabandiştii, extrem de prudenţi

Alături de cei doi ofiţeri de la Punctul de Frontieră Leova, un alt lider important al grupării este basarabeanul Vasile Iordachi, cel care se ocupa de organiarea reţelei. Acesta îi dirija pe ceilalţi contrabandişti, indicându-le sarcini clare în activitatea infracţională. Astfel, pe 22 decembrie, anul trecut, Iordachi a cerut unui alt membru al reţelei, Gheorghe Braga, tot din Republica Moldova, să se deplaseze pe teritoriul României, în zona sectorului Berezeni cu un autocamion pentru a ridica de la cărăuşi aproximativ 130.000 pachete cu ţigări. La operaţiune a participat şi unul dintre cei doi investigatori sub acoperire, însă aceasta a fost sistată din iniţiativa membrilor grupului infracţional, motivat de apariţia în zonă, pe malul moldovenesc, a unui mijloc de transport suspect.

Zeci de cărăuşi peste Prut

O săptămână mai târziu, în noaptea de 27/28 decembrie 2013, contrabandiştii basarabeni au pus la cale un alt transport de ţigări peste Prut. „Inculpatul Lisnic Igor s-a deplasat la volanul autocamionului marca Mercedes, împreună cu investigatorul cu identitate acoperită Mihai Cristian, în zona râului Prut, de unde a preluat o cantitate de aproximativ 200 de baxuri cu ţigări, ce au fost trecute cu bărcile, peste frontiera verde, de un grup de aproximativ 20-25 de cărăuşi rămaşi neidentificaţi, ţigările fiind ulterior transportate în municipiul Bucureşti”, se arată în referatul DNA.

Transport cu antemergători

Pentru a-şi asigura transportul de ţigări spre Capitală, liderul contrabandiştilor, Vasile Iordachi, se deplasa cu un alt autoturism în faţa autocamionului, având rol de antemergător şi de semnalizare a oricărui pericol legat de controale în trafic, iar un alt contrabandist Vasile Nastas, avea rol de închizător de coloană , dar şi de ceeare a unei diversiuni pentru a atrage asupra sa a atenţiei unei eventuale patrule de poliţie, apărute pe traseul de deplasare. Fiind monitorizat de procurorii DNA, transportul contrabandiştilor a fost dejucat de un echipaj al Brigăzii Poliîiei Rutiere Bucureşti, care a dispus indisponibilizarea mijlocului de transport şi a unei cantităţi de 89.650 pachete cu ţigări de provenienţă moldovenească

Zeci de mii de euro şpagă

Pe 21 ianuarie, liderul contrabandiştilor, Vasile Iordachi, i-a oferit şefului Punctului de Trecere a Frontierei Berezeni suma de 21.000 de lei, aproximativ 5000 euro, promiţându-i că diferenţa până la 12.500 euro (suma promisă iniţial)  îi va fi remisă după următoarea operaţiune de contrabandă. În aceeaşi zi comisarul Lascu a predat suma de 21.000 lei procurorilor DNA. Pentru a fi siguri că vor avea frontiera verde liberă în noaptea de 24/25 ianuarie Vasile Iordachi i-a promis comisarului Lascu că îi va oferi încă 10.000 euro, pe lângă suma stabilită iniţial. Aproximativ 35.000 de pachete cu ţigări urmau a fi introduse în noaptea respectivă de cărăuşi pe teritoriul României.  Pe 23 aprilie, pentru a-l determina pe şeful Punctului de Frontierâ Berezeni să continue „activitatea ilegală”, de creere a unei breşe în sistemul de supraveghere al frontierei de stat, basarabeanul Vasile Iordachi i-a promis acestuia remiterea sumei de 7.500 euro aferentă operaţiunii din 27/28.12.2013, în completarea sumei de 5.000 euro remisă deja la data de 21.01.2014, precum şi suma de 20.000 euro pentru a-i permite introducerea frauduloasă pe teritoriul României a unei cantităţi de aproximativ 600 colete ţigări, respectiv minim 300.000 pachete ţigări, în două transporturi.


CASETĂ

Contrabandiştii arestaţi

Ivan Musteaţă (33 ani), şeful Punctului de Frontieră Leova
Iurie Volceanov (48 ani), ofiţer în cadrul Punctului de Frontieră Leova
Vasile Iordachi (39 ani), administratorul unei societăţi din raionul Străşeni
Igor Lisnic (32 ani), contabil, cu dublu domiciliu - raionul Drochia, Republica Moldova, respectiv Bucureşti
Veaceslav Mereuţă (44 ani), şofer, domiciliat în Chişinău,
Gheorghe Braga (41 ani), fără ocupaţie, cu dublu domiciliu - Chişinău, respectiv Bucureşti

CIFRĂ
12.500
De euro avea promişi de la traficanţi poliţistul Ionel Lascu, în schimbul favorizării trecerii peste frontieră a ţigărilor de contrabandă

captura contrabanda

Citeşte şi:

Şeful Punctului de Frontieră Leova, arestat la Vaslui. Procurorii îl acuză că a coordonat o reţea de contrabandişti

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite