Lecţia de ambiţie a Oliviei, o fată dintr-un sat din Vaslui. Merge pe jos 7 kilometri, dar este prima din clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olivia va da admiterea la Facultatea de Litere
Olivia va da admiterea la Facultatea de Litere

O adolescentă din judeţul Vaslui a fost desemnată de Fundaţia World Vision „Copilul lunii ianuarie“. Olivia este elevă în an terminal la Liceul Nicolae Iorga din Negreşti, provine dintr-o familie extrem de săracă, dar are rezultate şcolare excepţionale.

Olivia este prima din clasă la învăţătură, participă la olimpiade şi este prezentă la toate activităţile din proiectul „Vreau în clasa a IX-a”, derulat de Fundaţia World Vision. Îi place să citească şi vrea să devină profesoară de limba română. 

Este un copil dintr-o categorie vulnerabilă pentru că părinţii ei lucrează ca zilieri în agricultură, iar ea este nevoită să meargă pe jos 7 km, ori de câte ori sunt activităţi în afara programului autobuzelor. 

”Olivia este pentru noi un exemplu de rezilienţă care ne inspiră şi ne determină să mergem mai departe cu misiunea noastră”, afirmă reprezentanţii Fundaţiei Word Vision.

An de an, Olivia obţine medii peste 9 şi participă frecvent la olimpiade şi concursuri şcolare de istorie, limba română şi limba engleză. Este prezentă la toate activităţile educative lunare organizate în cadrul proiectului „Vreau în clasa a IX-a”. 

Situaţia financiară a familiei Oliviei este tipică pentru o familie de la sat. Părinţii lucrează când pot şi unde găsesc, în agricultură, cu ziua. Ei încearcă să valorifice orice oportunitate de lucru care apare, astfel că primăvara şi toamna au un venit zilnic este asigurat prin munca câmpului.

Părinţii o susţin pe Olivia să înveţe, să meargă la şcoală, să participe la activităţile din proiectul World Vision. Din puţinul pe care îl au, părinţii Oliviei ştiu că educaţia este şansa fiicei lor, se îngrijesc de ea cum pot ei mai bine ca fata să poată să meargă la şcoală!

Tatăl a mers cu ea 7 km, pe jos, prin câmp, de fiecare dată când Olivia a avut activităţile din cadrul proiectului, înainte de şcoală cu câteva ore. Chiar în intervalul de ore în care nu trecea niciun mijloc de transport în comun pe la ei prin sat. Olivia voia să fie alături de colegii ei şi de coordonatorul proiectului la activităţile de dezvoltare personală realizate de World Vision România în cadrul proiectului ,,Vreau în clasa a IX-a”, din care face parte.

Programul a ajutat-o să-şi învingă timiditatea

„Am surprins-o într-o zi pe Olivia cum, la o activitate educativă pe care o desfăşurăm în fiecare lună în cadrul proiectului, a ajuns cu hainele ude de ploaie, obosită, dar dornică să afle lucruri noi care să o ajute să se dezvolte şi să capete încredere în sine. Cu o astfel de susţinere emoţională şi morală din partea părinţilor, Olivia transformă neajunsurile în provocări pe care vrea să le depăşească. Dincolo de contextul material şi social în care se află, familia Oliviei o susţine şi face eforturi mari pentru a o încuraja să depăşească barierele mediului rural”, ne spune coordonatoarea.

Olivia vrea să urmeze Facultatea de Litere de la Iaşi după ce termină liceul, pentru că îşi doreşte să fie profesoară de limba română. Iubeşte cărţile, lectura şi scrisul. Şi oricând reuşeşte, îşi cumpără cărţi.

Ca mulţi liceeni de la sat, Olivia era foarte timidă şi rezervată când venea vorba să îşi spună părerea sau să participe la luarea deciziilor în grup. Însă, cu timpul ea a ajuns să se dezvolte şi să se deschidă. Şi la fiecare întâlnire ne-a demonstrat ambiţia şi implicarea ei prin simplul fapt că mai bine pierde autobuzul spre casă ca să participe la activităţi.

„Sunt mii de copii din mediul rural care, deşi au aceleaşi drepturi ca şi cei de la oraş, nu au posibilitatea să se dezvolte şi nu îndrăznesc să viseze. Nu e întotdeauna doar despre ajutorul financiar, ci şi de acces la programe de educaţie, de crearea de oportunităţi, de timp dedicat lor, de sprijin emoţional şi de încurajare atunci când au mai mare nevoie. În mediul rural, lucrurile astea lipsesc aproape cu desăvârşire. Noi suntem de 30 de ani alături de ei şi, cu ajutorul unor #Eroinestiuti, care fac bine fără să caute recunoaştere, le deschidem orizonturile prin educaţie”, subliniază oficialii World Vision.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Învăţător de şcoală nouă, într-un sat sărac. „Dacă salvezi un copil de la analfabetism, ridici comuna din sărăcie“

Profesorul de ştiinţe socio-umane care schimbă România în bine. „Fără să creezi plus valoare, nu poţi produce o creştere socială“

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite