ÎPS Teodosie: „Dacă este nevoie, vom face referendum pentru păstrarea orei de religie în şcoli” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie
IPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului spune că se poate ajunge la un referendum pe tema orei de religie în cazul în care Guvernul va scoate această materie din şcoli.

Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, a lansat în dezbatere publică proiectele planurilor-cadru pentru învăţământul liceal şi profesional, care vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului şcolar 2021 – 2022, iar propunerile planurilor cadru pentru filierele tehnologică şi profesională au în vedere reducerea sau chiar eliminarea orei de religie.

„Sunt convins că ora de religie va rămâne, chiar dacă vor fi anumite încercări de suprimare a ei, nu va putea să fie suprimată întrucât o majoritate zdrobitoare doreşte ora de religie”, a declarat ÎPS Teodosie la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.

Mai mult, episcopul a arătat că „poporul nostru este cel mai religios din Europa, o spun statisticile. Ora de religie este un drept câştigat al nostru, e un plus pentru educaţia copiilor şi tinerilor. Este o contribuţie excepţională la formarea copiilor şi a tinerilor noştri.

Dacă cineva va vrea să o atace, vom porni cu toţii în apărarea acestui drept! Chiar ne mobilizăm, facem şi referendum, dacă este nevoie. Oricum trebuie să facem şi pentru familie…Dacă este nevoie, vom face şi pentru ora de religie.”, a declarat ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea.”

Şi ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER) şi Preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ din cadrul CER, a transmis o adresă către ministrul Educaţiei şi Cercetării, Sorin Câmpeanu, solicitând, în numele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, păstrarea orelor de religie în întreg învăţământul preuniversitar din România.

„Dorim ca orele de religie să fie păstrate în trunchiul comun, pentru a se putea realiza în Planurile cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional, o bună corelare cu celelalte discipline şcolare. Altfel, elevii ar fi privaţi de un drept constituţional, acela de a participa la orele de religie (art. 18, § 1), fiecare în funcţie de confesiunea căreia îi aparţine. Păstrarea orei de religie ajută la crearea unei «culturi a convieţuirii», respectându-se identităţile şi formele de apartenenţă, printre care se numără şi apartenenţa eclezială”, scrie ÎPS Aurel Percă.

Citeşte şi:

A murit Dănuţ Moisoiu, fost consilier local

Trei tineri amendaţi pentru că au desenat graffiti pe faţada unui bloc din centrul oraşului

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite