FOTO Dezvăluiri din mafia ţigărilor de contrabandă. Cum a reuşit un ofiţer vasluian să înfrunte o grupare de traficanţi periculoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul Ionel Lascu (47 ani), şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni (Vaslui) dezvăluie culisele din lumea contrabandiştilor de ţigări care acţionează pe frontiera verde a României cu Republica Moldova. Pentru că a refuzat să fie cumpărat de traficanţii basarabeni, lui Lascu i s-a pregătit o „corecţie fizică”.

 Audiat de judecătorii Tribunalului Vaslui, Ionel Lascu a menţionat că anul trecut, în octombrie 2013, în timpul unei misiune de patrulare comună, pe teritoriul Republicii Moldova,  a fost abordat de omologul său de la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Leova, Ivan Musteaţă, care i-a propus să desfăşoare activităţi de contrabandă, urmând să primească 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări trecut peste Prut..

„Musteaţă mi-a propus să fac o breşă în dispozitiv şi să găsesc o persoană care să se ocupe de preluarea ţigărilor de peste Prut. L-am refuzat, spunându-i despre vameşii şi cei 47 de poliţişti de frontieră de la Albiţa care au fost arestaţi. Mi-a spus că are nevoie de bani, că are mama bolnavă şi trebuie să o opereze”, a declarat Lascu judecătorilor.  

Ţinta contrabandiştilor: 4 ore pe noapte frontiera verde liberă

De ziua României, anul trecut, poliţiştii de frontieră vasluieni au organizat o acţiune în localitatea Bumbăta, de pe malul Prutului, la care a participat şi şeful SPF Leova şi subalternul acestuia, Iurie Volceanov ofiţer de investigaţii. Cu această ocazie, aceştia au pus la cale detaliile planului ce viza introducerea în România pe râul Prut a unor cantităţi importante e ţigări de contrabandă din Republica Moldova. La fiecare transport se preconiza a se trece peste râul Prut cu funiile şi bărcile pneumatice în jur de 100.000 pachete de ţigări, iar în fiecare lună trebuia să se desfăşoare cel puţin un transport de o asemnea anvergură.

„Eu trebuia să creez o breşă în dispozitivul de control, iar între orele 2.00 şi 6.00 nu trebuia să permit patrulelor să fie în zonă, practic, respectiva zonă a frontierei trebuia să fie liberă. Ţigările trebuiau să fie trecute de peste Prut de ofiţerii Musteaţă şi Volceanov, iar pe malul românesc să fie preluate de o persoană găsită de mine, căreia am stabilit să îi spunem pescar. Acesta avea misiunea de a prelua ţigările şi de a le preda la microbuz ce urma să fie trimis pe teritoriul românesc de ofiţerii din Moldova.”, a explicat comisarul Lascu.

Şeful SPF Berezeni a fost dotat de colegii basarabeni cu un telefon mobil, prin intermediul căruia trebuiau să ţină legătura. După întâlnirea de la Bumbăta, şeful SPF Berezeni a fost conactat de un cunoscut traficant de ţigări din Republica Moldova, Vasile Iordachi, în slujba căruia se aflau cei doi ofioţeri de la Leova. Cei doi s-au întâlnit la o cafenea din Iaşi pentru a pune la cale detaliile primului transport de ţigări, pentru care Ionel Lascu urma să primească aproximativ 13.000 de euro.

Pescarii: investigatori sub acoperire

Procurorii DNA au introdus în anchetă doi ofiţeri sub acoperire, care aveau misiunea de a îndeplini rolul de ”pescar”.
S-a stabilit primul transport pentru data de 27/28 decembrie. Eu trebuia să asigur zona, să nu fie nicio patrulă pe malul Prutului şi totodată trebuia să le fiu antemergător până la Huşi, urmând să primesc 1000 de euro în plus. Lucru care s-a şi întâmplat, întreaga acţiune fiind monitorizată”, a precizat şeful SPF Berezeni.
Traficanţii basarabeni au reuşit să treacă peste Prut aproximativ 90.000 pachete de ţigări, care urmau să ajungă pe piaţa neagră din capitală. Transportul, monitorizat de anchetatori, a fost oprit de o Brigandă a Poliţiei Rutiere la intrarea în Bucureşti, întreaga cantitate de ţigări fiind confiscată.
Devenind suspicioşi, traficanţii basarabeni au transmis lui Lascu că ”pescarul” nu le inspiră încredere şi doresc un alt om. Moment în care, în anchetă a fost introdus cel de-al doilea investigator sub acoperire. De altfel, contrabandiştii au mai pregătit un transport de aproape 130.000 de pachete cu ţigări, care însă a fost anulat în ultima clipă, după ce traficanţii au observat luminiile unor faruri de maşini în apropierea malului Prutului. Traficanţii aveau să fie prinşi în flagrant, în noaptea de 2/3 mai, când desfăşurau un nou transport cu ţigări.

Denunţătorul, ameninţat cu moartea

Ancheta procurorilor DNA în acest caz a fost îngreunată şi de faptul că gruparea basarabeană a aderat un ofiţer din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, care îi atenţiona pe contrabandişti despre ancţiunile organelor de anchetă.
Valentin Badiu, fost purtător de cuvând al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui, l-a avertizat pe liderul grupării, Vasile Iordachi, că Ionel Lascu i-a denunţat la DNA, iar procurorii au declanşat o anchetă. Vasile Iordachi pregătea o corecţie fizică ofiţerului român, însă planurile i-au fost dejucate.

Valentin Badiu

image

Pe Valentin Badiu îl ştiam dar nu aveam relaţii profesionale cu el. Fiind ofiţeri, ne întâleam la şedinţele organizate săptămânal la Inspectorat. La un moment dat, în timpul anchetei procurorul de caz mi-a comunicat că a fost interceptată o convorbire între Badiu şi Iordachi, căruia i s-a comunicat că i-am turnat. Procurorul mi-a spus cp imi iau măsuri de siguranţă, motiv pentru care de la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui mi s-a asigurat protecţia cu poliţişti de la Departamentul de intervenţie. Inclusiv de Revelion am avut pază la poartă”, a menţionat Lascu.
Deşi după arestarea traficanţilor de ţigări, din luna mai, nu mai beneficiază de protecţie specială, Lascu recunoaşte că s-a expus unor riscuri şi ”oricând poate da o maşină peste tine”. Spune, însă, că are conştiinţa curată că nu a partizanat cu contrabandiştii.

Şapte inculpaţi, doi eliberaţi din arest

Pe 20 iunie, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a şapte persoane în acest caz,  sub acuzaţia de constituire/aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă, respectiv dare de mită. Toţi cei şapte arestaţi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv. Printre inculpaţi se numără şi şeful Sectorului de Frontieră Leova, subalternul acestuia, Iurie Volceanov, dar şi ofiţerul român Valentin Badiu. Ceilalţi patru inculpaţi arestaţi sunt cetăţeni moldoveni. Luna trecută, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis eliberarea din arest a ofiţerului român care oferea informaţii contrabandiştilor şi a unuia dintre traficanţi, Gheroghe Braga, cel care avea misiunea de a ridica ţigările de pe malul Prutului. Dosarul se află, în prezent, pe rolul Tribunalului Vaslui, unde miercuri au fost audiaţi timp de şase ore, şase martori, printre care şi cei doi investigatori sub acoperire. Audierea acestora a avut loc în sedinţă secretă, respectându-se procedura în cazul martorilor ameninţaţi.

Citeşte şi: 

Ofiţer vasluian în primejdie pentru denunţarea mafiei ţigărilor de peste Prut

Şeful Punctului de Frontieră Leova, arestat la Vaslui. Procurorii îl acuză că a coordonat o reţea de contrabandişti

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri