Cea mai mare reţea de contrabandişti care acţiona la frontiera verde a judeţului Vaslui, judecată în stare de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei din cei şapte inculpaîi arestaţi în dosar sunt ofiţeri
Trei din cei şapte inculpaîi arestaţi în dosar sunt ofiţeri

Magistraţii Tribunalului Vaslui au dispus declanşarea cercetării judecătoreşti în dosarul în care un ofiţer de la Sectorul de Frontieră Huşi, doi ofiţeri basarabeni (şeful Punctului de frontieră Leova şi un subaltern al acestuia), alături de alţi patru cetăţeni din Republica Moldova sunt acuzaţi că introduceau ilegal în România cantităţi mari de ţigări de contrabandă, pe frontiera verde a judeţului Vaslui.

Toţi cei şapte traficanţi sunt judecaţi în stare de arest, astăzi curtea de Apel Iaşi respingând contestaţiile formulate de aceştia împotriva sentinţei Tribunalului Vaslui, prin care s-a hotărât judecarea în stare de arest. Aceasta este considerată una dintre cele mai puternice reţele de traficanţi, tocmai prin implicarea poliţiştilor care asigurau protecţie

Judecătorul de cameră preliminară a Tribunalului Vaslui a respins toate cererile şi excepţiile invocate de o parte dintre traficanţi în luna iunie, odată cu înaintarea dosarului în instanţă.
“Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Iordachi Vasile, Lisnic Igor, Mereuţă Veaceslav, Musteaţă Ivan şi Volceanov Iurie. Constată legalitatea sesizării instanţei, respectiv a rechizitoriului 106/P/2013 emis de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, prin care s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor”, se arată în hotărârea pronunţată de Tribunalul Vaslui.

Procurorii anticorupţie au dispus, pe 3 iunie, trimiterea în judecată a şapte persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire/ aderare la grup infracţional organizat, contrabandă, trecerea frauduloasă a frontierei, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv uz de fals. Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2013, inculpaţii Vasile Iordachi, un cunoscut traficant de ţigări din Republica Moldova, Iurie Volceanov şi Ivan Musteaţă, ultimii doi ofiţeri în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Leova – Republica Moldova, au constituit un grup infracţional organizat specializat în derularea de operaţiuni de contrabandă. Acestea s-au concretizat în introducerea frauduloasă, pe teritoriul României, peste frontiera verde, în perioada decembrie 2013 – mai 2014, a diverse cantităţi de ţigări fără ca acestea să fie supuse regimului fiscal din România. “Pentru desfăşurarea operaţiunilor de contrabandă, membrii grupului infracţional l-au contactat, în mod repetat, pe şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni, judeţul Vaslui (unitatea de poliţie corespondentă sectorului de poliţie Leova), acesta din urmă fiind denunţător în cauză, promiţându-i sume de bani (respectiv 50 euro/bax) pentru a le facilita, prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu referitoare la controlul frontierei de stat, trecerea peste frontiera verde a coletelor cu ţigări”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA. Concomitent cu încercarea de cumpărare a ofiţerului Ionel Lascu, şeful SPF Berezeni, traficanţii basarabeni au reuşit să cumpere influenţa unui alt ofiţer de la Sectorul de Frontieră Huşi, Valentin Badiu, fost purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui. Acesta din urma furniza informaţii traficanţilor, atenţionându-i prin SMS-uri despre acţiunile poliţiştilor de frontieră care îi vizau. Ancheta în acest caz a fost declanşată în urma denunţului formulat de şeful SPF Berezeni, la DNA.
 

Citeşte şi: 

Ofiţer vasluian în primejdie pentru denunţarea mafiei ţigărilor de peste Prut

Şeful Punctului de Frontieră Leova, arestat la Vaslui. Procurorii îl acuză că a coordonat o reţea de contrabandişti

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite