Decizie de ultimă oră a judecătorilor în cazul mamei care şi-a ucis prin tortură copilul, pentru că semăna cu amantul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Smocot FOTO Facebook
Roxana Smocot FOTO Facebook

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pronunţat vineri, 8 iulie, sentinţa definitivă în cazul mamei din Bârlad, care în urmă cu un an şi-a omorât copilul cu o cruzime ieşită din comună, invocând că semăna cu bărbatul cu care avusese o relaţie extraconjugală.

Curtea de Apel Iaşi a decis definitiv reducerea pedepsei aplicată tinerei care a îngrozit România. Condamnată iniţial de Tribunalul Vaslui la 18 ani de închisoare, pentru omor prin cruzimi, Roxana Smocot a atacat sentinţa, iar în calea de atac, judecătorii ieşeni au dispus astăzi reducerea pedepsei de la 18 ani, la 15 ani de închisoare.

În plus, judecătorii i-au interzis drepturile părinteşti pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei, şi au obligat-o la tratament medical până la vindecarea sau ameliorarea stării de sănătate.

Tânăra de 28 de ani care şi-a călcat în picioare bebeluşul şi l-a eviscerat cu o bucată de teracotă în prezenţa fiului de 4 ani şi a unui nepoţel de 7 ani a încercat să obţină achitarea invocând nebunia. De altfel, încă din timpul cercetărilor, precum şi în timpul examinării psihiatrice la comisia din cadrul Spitalului Penitenciar Jilava, mama criminală a cerut să fie internată într-un spital şi să nu fie dusă la puşcărie.

Elena Roxana Smocot avea în antecedente două internări la Psihiatrie survenite în urma unor depresii, una dintre ele după ce a născut primul copil. Medicii legişti şi psihiatrii de la Vaslui a recomandat efectuarea unei expertize la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. ”Adevărul” vă prezintă în exclusivitate concuziile psihiatrilor în acest caz.

Verdictul psihiatrilor

Elena Roxana Smocot a fost internată la Spitalul Penitenciar Jilava, iar în urma exteritzei psihiatrice, specialiştii de la Mina Minovici au stabilit că aceasta suferă de o tulburare schizoafectivă şi a avut discernământul diminuat în momentul comiterii faptei. 

„S-a arătat că inculpata a prezentat la data comiterii faptei pentru care este cercetată diagnosticul stare disociativă survenită postpartum pe fond de vulnerabilitate biologică şi psihologică. Tulburare Schizoafectivă. La data de 12.06.2015 (data comiterii crimei n.r.) inculpata a avut diminuată capacitatea psihică de apreciere critică asupra conţinutului şi asupra consecinţelor social negative ale faptei pentru care este cercetată şi faţă de care discernămîntul a fost diminuat. La data examinării în comisie prezintă Tulburare schizoafectivă în stadiu de remisiune sub tratament psihofarmacologic”, se arată în actul de sesizare al instanţei.

Dată fiind afecţiunea psihică a Elenei Roxana Smocot şi potenţialul antisocial, comisia de la ”Mina Minovici” a recomandat măsurile de siguranţă medicală, în sensul obligării acesteia la tratament medical. În momentul examinării de către specialişti, tânăra era orientată din punct de vedere ”auto şi allo psihic, precum şi temporo-spaţial.

A încerat să obţină compasiunea comisiei

În cuprinsul raportului de expertiză, specialiştii au reţinut următoarele aspecte: ”Subiectul plânge în momentul în care afirmă: <vreau fără discernământ, o să mă ajute.. nu ştiu cum dar mă ajută...Eu atunci nu am ştiut ce fac>. Totodată, în momentul în care descrie amănunţit modul de comitere a faptei, nu are nicio reacţie. Smocot Elena Roxana încearcă să obţină compasiunea comisiei povestind şi revenind foarte des la aspecte ale copilăriei pe care o descrie ca fiind foarte traumatizantă. În momentul în care nu mai găseşte răspunsuri (resurse pentru a-i justifica reacţiile) afirmă <eram foarte obosită... nu ştiam ce fac... copilul nu mă lăsa să dorm... eram obosită>”

De altfel, şi anchetatorilor, Elena Roxana Smocot le-a declarat că bebeluşul o enerva, întrucât plîngea, iar ea era obosită, pentru că trebuia să alăpteze la două - trei ore şi nu avea timp suficient să se odihnească.

Relaţia extraconjugală i-a luat minţile

Tânăra de 27 de ani a recunoscut încă de la începutul cercetărilor că şi-a ucis copilul pentru că i se părea că seamănă cu amantul. Femeia a povestit că în urmă cu un an a iniţiat o relaţie extraconjugală, cu un bărbat pe care l-a cunoscut pe Facebook. A început această relaţie invocând că se simţea neglijată de soţ, întrucât acesta lucra de dimineaţă până seara.

Soţul femeii a aflat de relaţia acesteia, după ce a surprins mai multe mesaje pe facebook, însă femeia i-a promis că a încheiat această relaţie. După ce a aflat că este însărcinată, cei doi soţi au decis să păstreze copilul, considerând că naşterea lui va fi un nou început pentru căsnicia lor.

Pe tot parcursul sarcinii, Elena Roxana Smocot a avut un comportament normal, însă a se temea ca acel copil să nu fie al amantului şi nu al soţului. Se pare că acest gând obsesiv a scos-o din minţi. Cu o zi înainte de a-şi ucide copilul, i-a povestit soacrei despre temerea sa, însă femeia a încurajat-o, spunându-i că acesta va fi secretul lor, că nici fiul ei şi nimeni altcineva, nu trebuie să afle şi că bebeluşul oricum seamănă cu fratele mai mare. A doua zi, însă, profitând că a rămas singură acasă, tânăra şi-a omorât copilul sub privirile îngrozite ale fiului de 4 ani şi ale unui nepoţel de 7 ani.

Mai puteţi citi:

FOTO Detaliile unei crime odioase. O tânără mamă, din Bârlad, şi-a măcelărit bebeluşul abia născut: l-a călcat în picioare şi l-a spintecat cu o ţiglă

Profilul psihologic al mamei criminale din Bârlad. Ce a fost în mintea tinerei de 27 de ani care şi-a măcelărit pruncul

Soţul tinerei din Bârlad care şi-a măcelărit pruncul, în stare de şoc. Refuză să îşi asume creşterea primului născut

FOTO Bebeluşul tranşat de mama adulteră, din Bârlad, condus pe ultimul drum de soţul înşelat

Crimă îngrozitoare la Bârlad. O mamă şi-a eviscerat pruncul născut de opt zile

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite