Profilul psihologic al mamei criminale din Bârlad. Ce a fost în mintea tinerei de 27 de ani care şi-a măcelărit pruncul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena-Roxana Smocot (27 ani), tânăra din Bârlad care şi-a tranşat copilul de numai opt zile, a gândit crima pas cu pas. Motivaţia criminalei, cu două căderi psihice în antecedent, a fost înfiorătoare: „Copilul semăna cu amantul“. Psihologii susţin că gestul putea fi prevenit.

Un psiholog a întocmit pentru “Adevărul” profilul psihologic al mamei criminale şi a explicat cum e posibil să se transforme, într-o clipă, o mamă iubitoare într-un monstru.

“În acest caz putem vedea că femeile pot comite cele mai monstruoase crime. De fapt, femeia delicventă este mai impulsivă, declicul spre act se face mai uşor decât la bărbat. Modul de manifestare a agresivităţii a fost spontan, impulsiunea este un act de nestăpânit care, adesea, scapă controlul conştiinţei”, a explicat psihologul Ionel Brătianu, expert în psihologie judiciară.

Elena-Roxana Smocot (27 ani), din oraşul vasluian Bârlad, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, sâmbătă, 13 iunie, pentru omor calificat. Cu o zi înainte, tânăra şi ucis pruncul de numai opt zile cu o barbarie greu de imaginat. Deşi familia nu a bănuit nimic din ce se petrecea în mintea ei, în faţa anchetatorilor a povestit cu lux de amănunte.

Curtea unde a fost măcelărit bebeluşul FOTO Sabina Ghiorghe

roxana smocot

“După ce a plecat soţul la serviciu şi a rămas acasă cu băiatul de patru ani şi cu un nepot de şapte ani, a ieşit cu bebeluşul în curte. În soare a văzut pe chipul pruncului că semăna cu amantul. Atunci a decis să-l omoare”, a precizat procuorul de caz Alice Ruja, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.

A făcut duş lângă cadavrul măcelărit

Sub ochii celor doi copii, tânăra şi-a trântit bebeluşul de toate lucrurile care i-au ieşit în cale, apoi l-a călcat în picioare până i-a zdrobit capul. Le-a spus copiilor să plece pentru că “e prea scârbos” şi a continuat să tranşeze pruncul. Cu o bucată de teracotă spartă dar foarte ascuţită a spintecat trupul neînsufleţit al micuţului şi i-a scos intestinele. La final, a luat un sac menajer şi a adunat trupul bebeluşului, apoi a dus sacul în cada din baie.

Nepotul de şapte ani şi-a sunat mama şi i-a povestit plângând ce s-a întâmplat. Femeia a venit într-un suflet şi a găsit-o pe mama criminală în baie, făcând duş lângă cadavrul bebeluşului. “A întrebat-o unde este bebeluşul şi i-a răspuns că nu mai este”, a precizat procurorul Alice Ruja.

Cutia în care a fost pus sacul cu rămăşiţele bebeluşului

roxana smocot

Elena-Roxana Smocot a avut până acum două căderi psihice. Prima, în 2010, după naşterea primului băieţel, când a făcut o psihoză post-natală. A doua, în 2012, când a făcut o recădere. A născut pe cel de-al doilea băieţel pe 4 iunie şi a fost externată din maternitate trei zile mai târziu. “În fişa medicală nu sunt consemnate alte probleme. Se comporta normal”, a explicat dr. Gabriela Daniş, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad.

“Este omor calificat, am reţinut omor calificat prin cruzime. A recunoscut fapta în faţa judecătorului şi a fost arestată preventiv. O să-i facem expertiză psihiatrică. E solicitarea ei dar e şi dorinţa noastră, să vedem în ce stadiu e şi ce a fost în mintea ei când a comis fapta”, a subliniat procurorul.

Criminaliştii iau în calcul prezenţa unei psihopatii dar sunt aproape convinşi că fapta a fost comisă conştient, cu discernământ.

Profilul psihologic al mamei criminale

Ionel Brătianu (foto dreapta), expert în psihologie judiciară a făcut, pentru “Adevărul”, profilul psihologic al mamei criminale: “Orice naştere provoacă profunde modificări în toate organele şi funcţiile organismului femei, iar naşterile nedorite şi tainuite modifică starea psihică a femeii, cu modificări grave în exacerbarea stării psihice. Femeia poate fi cuprinsă de nelinişte, acuză dureri imaginare, nu mai manifestă nici o afecţiune, poate surveni un delir de o durată mai mare sau mai mica si chiar un delir impulsiv, timp în care femeia poate manifesta neglijenţă, violenţă în cadrul depresiei post partum care se intalează”.

ionut bratianu

În acest context, psihologul citat este de părere şi-a făcut loc omorul deosebit de grav, maturitatea şi luciditatea femeii fiind alungate: „Acest caz e un semnal de alarmă că prezenţa psihologului în spital este foarte importantă pentru a pregăti psihic, social si emotional viitoarea mamică. E foarte important ca femeia, pe perioada sarcinii, să fie hrănită cu afecţiune, sensibilitate, dragoste pentru a trai sentimente de bucurie, împlinire pentru rolul pe care îl va avea. De aceea, psihologul o poate ajuta pe viitoarea mamă să facă faţă diferitelor trăiri, sentimente şi relaţii cu familia şi mediul în care se va dezvolta cuplul mamă-copil, să identifice persoanele cu tulburări psihice în vederea monitorizării şi prevenirii violentei asupra copilului”.

Citeşte şi:

FOTO Detaliile unei crime odioase. O tânără mamă, din Bârlad, şi-a măcelărit bebeluşul abia născut: l-a călcat în picioare şi l-a spintecat cu o ţiglă

Crimă îngrozitoare la Bârlad. O mamă şi-a eviscerat pruncul născut de opt zile

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite