De la pomană la spital. Şapte persoane au făcut toxiinfecţie alimentară de la o ciorbă de perişoare

0
0
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Mai multe persoane au acuzat stări de rău, iar şapte au ajuns la spital după ce au mâncat la o pomană organizată în casa praznicală din Rădeni, comuna vasluiană Dragomireşti. Din primele verificări, transportul alimentelor s-a făcut în condiţii improprii.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a demarat o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au dus la îmbolnăvirea a şapte persoane, dintre care trei membri ai aceleiaşi familii (bunică, mamă, fiică) din comuna vasluiană Dragomireşti.

„În data de 18 iulie, începând cu ora 00,09 s-au prezentat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Vaslui trei persoane, mamă, fiică şi bunică din satul Semenea, comuna Dragomireşti, cu următoarea simptomatologie: vărsături, dureri abdominale şi scaune diareice semiconsistente şi apoase. Simptomatologia a debutat la patru ore la bunică şi la aproximativ 24 de ore la mamă şi fiică de la consumul de alimente la cele două praznice (unul început la ora 10,00 şi celălalt la ora 10,30), organizate la două familii diferite. În urma anchetei epidemiologice efectuate s-au constat următoarele aspecte: la prima familie, numărul total al consumatorilor (praznicul început la ora 10,00) a fost de 23 de persoane; la a doua familie, numărul total al cosumatorilor (praznicul început la 10,30) a fost de 54 de persoane. Un număr de nouă persoane au participat la ambele praznice, din care şapte sunt internate. Numărul total de persoane simptomatice – 17, din care şapte internate în spital”, este concluzia inspectorilor DSVSA şi a celor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Alimentele, transportate în condiţii improprii

Ancheta epidemiologică efectuată de DSP Vaslui a stabilit că, cel mai probabil, participanţii la pomană s-au ales cu toxiinfecţie alimentară după ce au consumat ciorbă de perişoare.

„Condiţiile de igienă din gospodăria primei familii au fost necorespunzătoare (spaţiu de preparare, condiţii de depozitare materii prime şi produs finit – improprii, prezenţă dăunători, vase de bucătărie, suprafeţe de lucru şi ustensile degradate. Condiţiile de igienă din casa praznicală, unde a doua familie a preparat şi organizat praznicul, au fost, în general, corespunzătoare. Condiţiile de transport materii prime în ambalaj de uz alimentar şi/sau vrac în sacoşe de plastic au fost improprii, cu autoturism personal, neautorizat pentru transport alimente la temperatură ambientală şi în timp necorespunzător (cel puţin trei ore de la achiziţie)”, explică reprezentanţii DSVSA Vaslui.

Atât inspectorii DSVSA, cât şi cei ai DSP Vaslui au recoltat probe de la faţa locului. Alimentele au fost duse la laborator pentru analize, urmând ca după aflarea rezultatelor şi coroborarea datelor obţinute de către cele două instituţii implicate în anchetă să se stabilească cu exactitate ce a provocat toxiinfecţia alimentară. Toate persoanele internate în spital sunt stabile, cu semne medii de boală, dar sunt ţinute sub supraveghere.

Avertismentul inspectorilor sanitar veterinari

Inspectorii sanitari atrag atenţia cetăţenilor care organizează mese festive, onomastici şi praznice, ca în această perioadă cu temperaturi ridicate să acorde o mai mare atenţie modului în care se păstrează sau prepară alimentele şi locurile de unde le achiziţionează.

„În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi implicit al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi de aceea este bine ca cetăţenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente: să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar-veterinar pentru că le oferă garanţia unor produse controlate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunătoare de temperatură”, atrag atenţia reprezentanţii DSVSA Vaslui.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Vasluienii îşi vând voucherele sociale pentru că nu pot cumpăra băutură. Cu ce preţ se dau tichetele

Hoţi prinşi de poliţişti după ce unul dintre ei a rămas agăţat în gardul casei pe care voiau să o jefuiască

Mai multe - Vaslui

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite