Cum a fugit de sub nasul judecătorilor traficantul basarabean care pregătea linşarea unui ofiţer român, după ce l-a denunţat la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Iordachi (foto stânga) a fugit din România, după ce judecătorii au decis plasarea sa sub control judiciar
Vasile Iordachi (foto stânga) a fugit din România, după ce judecătorii au decis plasarea sa sub control judiciar

Vasile Iordachi, liderul unei grupări infracţionale din Republica Moldova, specializat în traficul cu ţigări, a reuşit să fugă din România la câteva luni după ce a fost pus sub control judiciar de magistraţii Curţii de Apel Iaşi şi a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la 8 ani de închisoare.

Basarabeanul arestat în mai 2014, după ce a plănuit un atac împotriva unui ofiţer de frontieră vasluian, a fost plasat sub control judiciar în luna martie anul curent, de judecătorii Curţii de Apel Iaşi. La trei luni de la ieşirea în arest, Vasile Iordachi a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Vaslui la opt ani şi două luni închisoare, fiind găsit vinovat pentru constituire de grup infracţional organizat, contrabandă şi dare de mită. 

Alături de Iordachi, au ajuns după gratii şi au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoae şi doi ofiţeri de frontieră basarabeni, ofiţerul Ivan Musteaţă, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Leova. Aceştia sunt singurii care au rămas în arest preventiv, încă din luna mai, anul trecut. Alţi doi membri ai reţelei, Veaceslav Mereuţă şi Igor Lisnic, condamnaţi la câte patru, respectiv cinci ani de închisoare  cu executare efectivă, se află sub control judiciar şi respectă programul de supraveghere.Cu toţii au contestat condamnările, dosarul aflându-se în prezent pe rolul Curţii de Apel Iaşi.

După plasarea sun control judiciar, basarabenii şi-au stabilit domiciliul provizoriu în municipiul Bârlad. Cu toţii aveau stabilite două zile pe săptămână pentru a se prezenta la Poliţie. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Vasile Iordachi nu a mai respectat programul de supraveghere din luna septembrie.

”Bărbatul nu s-a mai prezentat la organul desemnat cu supravegherea sa, potrivit programului, fiind sesizată instanţa de judecată. Pe numele său a fost emis mandat de arestare în lipsă, fiind dat în urmărire generală”, a precizat comisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Poliţiştii vasluieni desfăşoară activităţi de cătare a basarabeanului, existând informaţii că acesta a părăsit România în cursul lunii septembrie.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2013, Vasile Iordachi, un cunoscut traficant de ţigări din Republica Moldova, Iurie Volceanov şi Ivan Musteaţă, ofiţeri în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Leova - Republica Moldova, au constituit un grup infracţional specializat în derularea de operaţiuni de contrabandă.  În noaptea de 22/23 decembrie, ei au organizat trecerea ilegală peste frontiera verde a peste 130.000 de pachete cu ţigări, operaţiune monitorizată de procurori, care au introdus printre traficanţi doi ofiţeri sub acoperire. 

Câteva zile mai târziu, Valentin Badiu, un ofiţer de frontieră din Huşi, l-a atenţionat pe liderul contrabandiştilor cu privire la faptul că operaţiunea era monitorizată. După ce a aflat că a fost denunţat la DNA de poliţistul Ionel Lascu (şeful Sectorului de Frontieră Berezeni), Vasile Iordachi a fost interceptat în timp ce pregătea un atac împotriva acestuia. Timp de mai multe luni, ofiţerul român şi familia acestuia, a beneficiat de paza şi protecţie. 
După lăsarea în libertate a traficantului care îl ameninţa cu moartea la telefon, Ionel Lascu a declarat că nu se teme, însă este conştient că ”oricând poate da o maşină peste tine”. 

Mai puteţi citi: 

Ofiţer vasluian în primejdie pentru denunţarea mafiei ţigărilor de peste Prut

Şeful Punctului de Frontieră Leova, arestat la Vaslui. Procurorii îl acuză că a coordonat o reţea de contrabandişti

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite