Cine sunt procurorii care i-au ajutat să fie liberi pe cei şapte violatori ai elevei din Vaslui. Procurorul care nu a făcut contestaţie: „Nu avem nicio vină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii implicaţi în procesul celor şapte violatori din Vaslui au luat mai multe decizii din cauza cărora inculpaţii au ajuns liberi. Cei şapte au violat până la leşin o tânără de 18 ani în noiembrie 2014. Adevărul continuă campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“.

 „Adevărul“ a demarat o campanie numită „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“. Timp de două săptămâni, vom dezbate unul dintre cele mai scandaloase cazuri de violenţă din ultimii ani care a cutremurat România: povestea elevei din Vaslui care a fost violată de şapte tineri. În prezent, violatorii sunt liberi.

Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima pusă la zid, condamnată chiar de oamenii din comuna violatorilor, dar şi pentru a arăta hibele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără. Astăzi vă prezentăm cine sunt procurorii care au permis eliberarea celor şapte violatori.

Au negat toate acuzaţiile

Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) au fost trimişi în judecată pe 8 decembrie 2014, sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Toţi cei şapte au fost deferiţi justiţiei în stare de arest preventiv. În faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, care au instrumentat cazul, inculpaţii au negat acuzaţiile, afirmând că adolescenta de 18 ani ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale. În faţa instanţei, toţi au refuzat să dea alte declaraţii, prevalându-se de dreptul legal la tăcere.

image

Pe 2 aprilie, la Judecătoria Vaslui s-a produs un adevărat scurtcircuit în acest caz, după ce trei dintre inculpaţi - Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan - au anunţat că recunosc acuzaţiile aduse şi doresc să fie judecaţi prin procedura simplificată. Iniţial, cei trei afirmaseră în faţa procurorilor că tânăra batjocurită de ei ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale. Cei trei au semnat acordul de recunoaştere, iar ulterior judecătorul de caz a dispus, deşi nu era obligat de lege, înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.

Procurorul nu a făcut contestaţie

Decizia pronunţată într-o zi de vineri putea fi contestată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui în termen de 48 de ore de la comunicare, lucru care nu s-a întâmplat. Ministerul Public este reprezentat în acest dosar de Ingrid Botezatu şi Florin Scripcă, ambii procurori de şedinţă, prin rotaţie. Pe 2 aprilie 2014, de serviciu la instanţă a fost Ingrid Botezatu, iar magistratul a preferat să nu facă contestaţie la hotărârea judecătorului. Filmul procesului arată că acuzarea a stabilit să adopte politica struţului la capătul unei şedinţe prezidate de către Oana Magdalena Gurguţă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, fost avocat de profesie, cu o vechime de şase ani în magistratură. Practic, procurorii, a căror obligaţie era să-şi apere cazul, nefăcând contestaţie, i-au lăsat în libertate pe cei trei violatori.

S-au simţit discriminaţi

Eroarea procurorilor a fost speculată imediat de către apărare. Ceilalţi patru violatori au contestat menţinerea stării de arest preventiv, acuzând că sunt discrimnaţi prin faptul că, în cazul lor, instanţa de fond a apreciat gradul de pericol social raportându-se exclusiv la recunoaşterea sau nu a vinovăţiei.

La o săptămână distanţă, Judecătorii Tribunalului au dat câştig de cauză celor patru violatori care nu şi-au recunoscut faptele, dispunând şi în cazul lor plasarea în arest la domiciliu. Cei de la Tribunalul Vaslui au motivat ulterior că au avut în vedere inclusiv faptul că „procurorul de şedinţă nu a mai propus alte probe în susţinerea acuzaţiilor aduse inculpaţilor“. Tribunalul a subliniat în motivare că „în privinţa celorlalţi inculpaţi din cauză, Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan, judecaţi pentru aceleaşi fapte, judecătorul fondului a dispus inlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, iar Parchetul nu a contestat această decizie“.

Cum au scăpat de arestul la domiciliu

La vremea respectivă, gafa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui a stârnit uimire în rândul colegilor de breaslă, atrăgând totodată critici din partea superiorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, respectiv Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Faptul că acuzarea a preferat să nu se complice cu o contestaţie la sfârşit de săptămână avea să-şi vadă efectele cu adevărat grave în iunie 2015. Printr-o decizie a Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial, s-a dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul tuturor inculpaţilor aflaţi într-o astfel de situaţie, măsura fiind declarată neconstituţională.

Scuza procurorului

image

Imediat după scoatea din arest la domiciliu a celor şapte violatori, procurorul Ingrid Botezatu (FOTO) s-a apărat spunând că ea s-a opus verbal în şedinţa din 2 aprilie şi că decizia de a nu fi contestată oficial hotărârea Judecătoriei Vaslui a fost luată de şefii de la Parchet. Unul dintre motivele invocate de procurori pentru lipsa de reacţie a fost că procesul s-ar fi aflat în stadiu avansat şi că apelul la o instanţă superioară nu-şi avea rostul, din moment ce judecătorii aveau să pronunţe o sentinţă în scurt timp. Argumentul este fals, iar procesul este departe de finalizare. Până în prezent, au fost audiaţi doar părinţii victimei şi niciun alt martor.

„Cei şapte inculpaţi au fost în stare de arest preventiv timp de cinci luni, ulterior această măsură fiind înlocuită de judecători cu cea de arest la domiciliu. Este adevărat că este o faptă foarte gravă, dar nu avem nici o vină în faptul că Curtea Constituţională s-a pronunţat în acest fel în legătură cu măsura preventivă de arest la domiciliu. Repet, procurorul de caz a insistat în faţa judecătorilor pentru menţinerea acestei măsuri privative de libertate şi împotriva înlocuirii acesteia cu cea a controlului judiciar“, a declarat procurorul Ingrid Botezatu, după eliberarea violatorilor.

S-au dispus verificări

Plasarea sub control judiciar a celor şapte violatori a fost condamnată public de mai multe asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale. În urma acestor reclamaţii, atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Parchetului General au anunţat că au dispus verificări privind legalitatea procedurilor şi a deciziei pronunţate în acest caz. Deşi li s-a solicitat un punct de vedere oficial, reprezentanţii Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui au refuzat să-l acorde.

Ziarul „Adevărul“ va continua miercuri Campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ cu un nou episod, în care vom prezenta cine sunt cei doi judecători care au decis eliberarea celor şapte infractori.

Mesaje de susţinere

Invităm pe toţi cititorii „Adevărul“ să transmită un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind pe Facebook hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului.

Pe aceeaşi temă:

 Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Petiţie pentru arestarea bestiilor care au violat eleva din Vaslui. 28.000 de români au semnat petiţia: „Comportamentul animalic trebuie pedepsit“

Membrii formaţiei Trooper, mesaj dur pentru cei şapte vasluieni care au violat o elevă: „NU înseamnă NU. Nu există provocare pentru viol“

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite